Wpis z mikrobloga

Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.

#nieruchomosci
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenon_z_chorzowa1 rozumiem Cie ale chyba nie zrozumiałeś tematu. Tu nie chodzi o to żeby Ci coś zabrać ale sprawić żeby mieszkania nie były celem inwestycyjnym/spekulacyjnym. Bo dlaczego niby zamiast kupować mieszkanie nie kupisz na przykład obligacji skarbu państwa za tą kwotę na 20 lat albo nie zainwestujesz tego w inne rzeczy? Powiem ci, bo betonowe złoto ma lepszą stopę zwrotu i tutaj jest problem, ty kupisz 3 a ja nie kupię
  • Odpowiedz
@mike78 ten podatek nie zabrania ci posiadania 5, 6 czy tryliona mieszkań niezamieszkalych. Jedyne co to placilbys od tego podatek, bo mieszkanie to jednak nie jest samochód, i w piramidzie potrzeb ludzkich jest trochę wyżej
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1:

Wielka fabryka i market nie płaci podatku przez 10 lat, po 10 latach robi rebranding i znowu nie płaci. A ja jak chce otworzyć mały magazyn dla mniejszych przedsiębiorców aby kiedyś być wz rodzynkami to dostaje po dupie na każdym kroku.

Na jakiej podstawie? Bo to jest jedna z większych bzdur jakie od lat krążą po internecie.

Do reszty mi się nawet nie chce odnosić, bo nie wiem co
  • Odpowiedz
@mickpl: Ale to nic nowego, że jest pełno pustostanów. Wystarczy zmienić prawo na bardziej przyjazne właścicielowi, a nie lokatorom i wielu zdecyduje się na udostępnienie swojego 'kurnika'.
Podatki są rozwiązaniem tylko dla nierobów i lewicy
  • Odpowiedz
tylko dlaczego u nas robi się wszystko od d... strony. Dlaczego prawo nie chroni właścicieli, a daje przywileje najemcom? Dlaczego jak najemca nie płaci, to nie można w szybki sposób się go pozbyć? To by bardzo pomogło na rynku wynajmu.
  • Odpowiedz
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.

@mickpl: Prawo własności powinno być święte. Jak coś należy do mnie to ja mam prawo decydować
  • Odpowiedz