Wpis z mikrobloga

Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.

#nieruchomosci
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: a nie lepiej jest po prostu zmienić prawo lokatorskie, aby właściciel mógłby wyrzucić od razu osobę niepłacącą? Od razu znalazłoby się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy wolnych mieszkań na rynku.
  • Odpowiedz
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów.

@mickpl: super pomysł - dalej nikogo tam nie stać na mieszkanie. Tym razem socjalizm wygrał xD
  • Odpowiedz
@mickpl: tak jak popieram zeby sie wziac wkoncu w Polsce za pustostany, to trzeba by najpierw rozwiaac problem ktory spowodowal ze jest tyle pustostanow. Ludzie sie boja wynajmowac, zeby nie wynajac wlasnie jakiejs nie placacej rachunkow mendzie.
  • Odpowiedz
@PiotrFr +27
Opodatkowanie pustostanów we Francji. Tam gdzie obowiązuje takowe praktycznie nie występują.
Nie jest to reguła na całym terytorium, jedynie w gminach gdzie zapotrzebowanie na nieruchomości przewyższa podaż, decydują o tym samorządy.
Nieruchomość zaczyna podlegać opodatkowaniu po rok, należny podatek oblicza się mnożąc potencjalne przychody z najmu razy:
- 17 %
  • Odpowiedz
@mickpl: jak mi udowodnisz że w pustych mieszkaniach, wg tego guru nie przebywam przez dwa miesiące? Być może to dla Ciebie nowość, ale wielu moich znajomych ma dom zimowy, i letni np w okolicach Sopotu. Ja dodatkowo chciałbym mieć jeszcze dom zimowy w okolicach białki Tatrzańskiej, czy jeśli będę tam przebywał przez tydzień w całym roku, to w czyimś mniemaniu to będzie pustostan i musze go sprzedać?
  • Odpowiedz
@Alert997: no kazoo dziecko będzie miało po jednym mieszkaniu i będę starał się udowadniać ze tam mieszka, więc nie będzie pustostanem, potem jedno kupię na mamę i na teściowa. no i pyk pustostanów nie będzie. Martwe przepisy wymyślają które za łatwo można obchodzić. To głupota. Wystarczyło by jeden przepis, dla firm i spółek że nie mogą mieć więcej niż jedno mieszkanie i z głowy.

Poza tym krwawią mi oczy jak
  • Odpowiedz
@acpiorundc kojarzysz w jaki sposób w Kanadzie definiują pustostan? Bo temat bardzo fajny i ciekawy, i życzę żeby zmiotło z planszy januszy z zakiszonymi mieszkaniami bo to ynwestycja ()
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1

Ja dodatkowo chciałbym mieć jeszcze dom zimowy w okolicach białki Tatrzańskiej, czy jeśli będę tam przebywał przez tydzień w całym roku, to w czyimś mniemaniu to będzie pustostan i musze go sprzedać?

Nie, zapłacić podatek. Na biednego widać nie trafiło ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1 tu nie chodzi o podatek a oto żeby nie było pustostanów. A co do przepisania na rodzinę to juz teraz przecież śmieci są weryfikowane po zużyciu wody, jeździłbyś na te mieszkania żeby tam odkręcać wodę żeby pokazać że ktoś tam mieszka? XD
  • Odpowiedz
@ziomus0812 @m4rcus możecie w końcu przestać powielać ten bzdurny argument że ludzie nie wynajmują bo się boją że ktoś nie będzie płacił? Takich ludzi jest promil na rynku a nadal są pustostany, bo dla ynwestorow płacenie czynszu to jest po prostu koszt powielenia kapitału, płacą jakiś śmieszny czynsz, czekają aż cena wzrośnie i sprzedadzą potem, a wynajmować się nie chce bo po co się tym przejmować.

Prawo jest w wielu
  • Odpowiedz
@ziomus0812: ulatwianie wynajmu tylko zacheci kolejne osoby do zostania landlordami i zarabianiu nie wnoszac nic do spoleczenstwa. Najlepsza sytuacja to taka ze kazdy ma swoj kat a wynajem niepotrzebny, wrecz zakazane pasozytowanie
  • Odpowiedz
@mickpl: tylko w Kanadzie w Vancouver to tylko kilkuset Chinczyków z mainland China, miało zainwestowane pieniadze w ponad 30tysięcy nieruchomości

Także sobie kasta partyjna z Chin , wraz z ultra bogatymi Chinczykami inwestowała w Kanadzie w beton, by chronić swój majątek przed chinskim rządem, czy to kupowała na nazwiska swoich dzieci, które przysłała do USA na studia, czy też na słupy z diaspory chinskiej

dochodziło do takich absurdów ze domy
  • Odpowiedz