Wpis z mikrobloga

Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.

#nieruchomosci
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl no ok, ja uważam że można by było zwiększyć uprawnienia właścicieli do eksmisji niepłacących lokatorów, nawet jeśli to matka samotnie wychowująca czworaczki. Te unity w większości same by się odblokowały
  • Odpowiedz
powielać ten bzdurny argument że ludzie nie wynajmują bo się boją że ktoś nie będzie płacił?

@ButtHurtAlert: ktoś mnie wołał? Z czego ja nie tyle boję się, że ktoś nie będzie płacił, co ogólnie sprawiał kłopoty i problemy i nic mnie w stosunku do tego nie zabezpiecza prawnie w dzisiejszych czasach, więc mieszkanie od lat sobie stoi puste i raz na jakiś czas czyszczona jest tylko skrzynka na listy. Gdybym
  • Odpowiedz
@mickpl: jechałem dziś autem i w radio jakiś deweloper już piszczał że jak nie wprowadza 0% to i tak będą rosły!!!!!
I podatki jak te nic nie dadzą i nie warto ich wprowadzać i siać zamieszania (ciekawe ile unitów ma ten deweloper xD)

I że ogólnie będzie drożej i będzie rosło i trzeba wprowadzić 0% żeby zwiększyć dostępność dla młodych
  • Odpowiedz
@Alert997: to było by bezprawie, bo nie mam obowiązku zużywać wody. czyli jak nap państwo uznaje że za mało używasz w obecnym domu to uzna to za pustostan, a Tobie się licznik po prostu zepsuje, no ale pustostan i podatek, a potem wywłaszczy Cię z Twojego własnego mieszkania. Wasze pomysły dają ogromną szanse do nadużyć! zlikwidujcie jeszcze gotówkę i dołóżcie więcej podatków, jak można tak myśleć widząc jak państwo robi
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1:

Być może to dla Ciebie nowość, ale wielu moich znajomych ma dom zimowy, i letni np w okolicach Sopotu. Ja dodatkowo chciałbym mieć jeszcze dom zimowy w okolicach białki Tatrzańskiej

To nie posiadanie domu w Tatrach jest problemem, tylko pięciu mieszkań w tym samym mieście. Nie powiesz że masz mieszkanie letnie dwie ulice dalej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1 no u mnie w gminie na podstawie zużycia wody się wylicza podatek i śmieci, czy to już w Twojej opinii bezprawie? Przecież tu chodzi o to żeby mieszkania nie były inwestycja bo ograniczasz wtedy opcje do dachu nad głową innym. Ważniejsze jest dobro społeczeństwa czy widzimisię bogatego Janusza który pomnaża hajs na krzywdzie innych? Tak w ogóle to brzmisz jak Nestle które prywatyzuje wodę na świece, czy tak powinien en
  • Odpowiedz
@mickpl: tak kolejny podatek to dobry pomysł, na pewno się uda xD a moim zdaniem powinien być jeszcze jeden dodatkowy podatek dla każdego kto ma pensje powyżej 3 tys netto na rękę i pieniądze z tego podatku powinny być przeznaczone na dofinansowanie zakupu mieszkania dla ludzi którzy zarabiają mniej niż 3 tys żeby oni też sobie mogli kupić mieszkanie w centrum wojewódzkiego, bo to przecież prawo, a nie towar
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: ale wiesz, że nie obchodzi taki gołodupiec z 3 mieszkaniami co je na babcię i dzieci przepisał? xD Problemem są fundusze inwestycyjne i inwestorzy którzy mają setki mieszkań i traktują je jako towar z aprecjacją kilkanaście procent r/r. W takim wypadku wynajmowanie mieszkania to tylko strata czasu, która na dodatek może obniżyć cenę twojego “towaru”.
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: bo mieszkanie z perspektywy wynajmującego często nie jest dachem nad głową tylko zwykłym towarem, takim obrazem, ładnym zegarkiem, czy sztabką złota. Taki ktoś gdzieś będzie miał czy ktoś inny ten dach nad głową będzie mieć czy nie, liczy się dla niego to żeby ten rzeczony towar się nie zniszczył i żeby miał płacone za użytkowanie rzeczoneg towaru. W jakimś sensie to rozumiem, bo ktoś coś ma i nie ma
  • Odpowiedz
@mickpl
Świetny pomysł!
Najpierw przerzuć ma właściciela nieruchomości ciężar socjalny za ludzi niepłacących czynszu i rachunków (nie masz prawa wyrzucić ani odciąć mediów) a jeśli mu się nie podoba to dowal podatek za to że się na to nie godzi.
Ludzie, to że z rynkiem nieruchomości jest coś nie tak - każdy widzi. Ale nie każdy "pomysł" na rozwiązanie jest dobry.
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl tak jak mówiłem. Graty geniuszu. Przecież to żaden problem kupić mieszkanie i sprzedać 🤣🤣 Zapomniałeś tylko, że to 1 mieszkanie trzeba mieć. Ale to najmniejszy z problemów.
  • Odpowiedz