Wpis z mikrobloga

Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.

#nieruchomosci
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Idiotyczny pomysł w stylu komuszym. Właściciele fikcyjnie wynajmowaliby sobie nawzajem byle tylko nie ryzykować z faktycznym najmem. Wystarczy ograniczyć prawo chroniące lokatorów i nie byłoby żadnych pustostanów.
  • Odpowiedz
  • 0
@mickpl oo widze wykop mocno w lewo skreca, mlode pokolenie musi samo se ryja oparzyć, żeby uwierzyć. To nie tu jest źródło problemów...
  • Odpowiedz
@mickpl: chętnie wynajmę swój pustostan jak tylko prawo przestanie tolerować nie płaczących lokatorów, innaczej niech sobie stoi, może kiedyś tam zamieszkam.
  • Odpowiedz
  • 0
@mickpl śnij dalej, że posłowie sami na siebie podatek nałożą.

Poza tym fajne, spoko, ale dlaczego ktoś ma płacić za coś, co uczciwie kupił pomimo tego, że i tak już płaci opłaty?
  • Odpowiedz
@mickpl: to ja ci powiem jakim cudem ja mam pustostan. Kupilem kurnik. Wynająłem. Koleś nie płacił 3 miesiące wiec miał wjazd na chatę i przymusową wyprowadzkę. Rzeczy leżą do odbioru ale nikt się po nie nie zgłasza. Typ prawdopodobnie siedzi. Umowa niby obowiązuje, niby nie ale wolę żeby stało puste bo co nerwów się najadłem to moje jak czytałem o możliwościach prawnych. Niech najpierw to ogarną.
  • Odpowiedz
@mickpl: Ogólnie nie jestem przeciw takiemu podatkowi w największych miastach gdzie ceny mieszkań i najmu szybują w kosmos. Jak zawsze powinno się to zrobić z głową: najwierw poluzować prawo, żeby lokator nie był potencjalnym problemem. Może jeszcze jakaś zachęta podatkowa że np jak wynajmujesz sumarycznie 11 z 12 miesięcy w roku to możesz np 3-5% zwrotu podatku dostać.

Dopiero w totalnej ostatecznej ostateczności jak takie zachęty nie będą działać i
  • Odpowiedz
@mickpl: Ale byłoby zesrańsko w PO, widzę jednak 1 malutki problem a mianowicie nieruchomości uchodzące za mieszkania, a które nie spełniają żadnych norm jak to ma być egzekwowane jak wprowadzisz na wszystko to potem, drewniana chatynka bez kanalizacji na końcu świata będzie uchodziła za pustostan. Ten przepis musiałby być bardzo przemyślany np. na mieszkania. w bloku z założoną KW. Tam trzeba wziąć pod uwagę masę czynników. Na koniec dnia i
  • Odpowiedz
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów.

Połączony z gwarancją i szybkim egzekwowaniem praw wynajmujących w zakresie brak opłaconego czynszu = out, spowodowałby spadek cen najmu chyba o połowę.

@mickpl:
  • Odpowiedz
@Alert997: wiesz, opowiem ci coś. Zostałem naprawdę czony ze należy dzieciom dać lepszy start niż się dostało od rodziców. Dlatego bardzo ciężko z---------m aby każdemu dziecku kupić po mieszkaniu na start. Nie jestem milionerem, ale dzięki oszczędnemu życiu mogę zapewnić zaiebiste życie dzieciom. I jak kupię te 3 mieszkania dla nich, to ktoś będzie mnie nazywał bogatym Januszem i d---------l mi podatki, tylko dlatego że pracuję. Proszę zwycięż ja tych
  • Odpowiedz