Aktywne Wpisy
Markotny_Marek +192
Niewielu z Was - młode wilcy - wie, że w latach 90. istniał zwrot "mój komputer jest za szybki."
Była sobie np. taka gierka "Cisco Heat" i jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz, to brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.
To nara xD
#komputery #nostalgia #ciekawostki
Była sobie np. taka gierka "Cisco Heat" i jak nie wyłączyłeś TURBO w swoim 486DX2 z 66 MHz na 33 MHz, to brak optymalizacji gry powodował gejmołwer w pięć sekund, za szybko wszystko działało.
To nara xD
#komputery #nostalgia #ciekawostki
deeprest +319
Ale śmiesznego szczurka brudaska znalazłem przy drodze
#pokazkota
#pokazkota
Małżeństwo z dzieckiem które płaci aktualnie 3200 za mieszkanie chce mieć coś swojego.
Przecież wzrost ceny mieszkania o te 40 tys ich wali w sytuacji kiedy tyle zaoszczedzą xD
Ten program to dla nich zbawienie xD
Poproszę o realne pomysły i rozwiązania
#kredythipoteczny #kredyt2procent #nastart #nieruchomosci #koalicjadeweloperska
@PogromcaPISu: Chodzi o to, że to jest rozwiązaniem krótkoterminowym, które dofinansuje garstkę, ale nie ogromną ilość tych, którzy będą potrzebować za rok, dwa, 5, 10 ect lat. Wprowadzenie takiego programu spowoduje, że trzeba będzie za rok robić kolejny program, bo ceny wzrosły, a potem znowu ceny wzrosną i trzeba będzie co roku program taki wprowadzać. Od strony klienta większością kosztów kredytu są odsetki, nawet
@PogromcaPISu: zmuszenie banków by dawały warunki jak 200 km na zachód, i obowiązkowe stałe oprocentowanie w ofercie.
Zmuszenie banków by był minimalny % spłaty kapitału na zmiennej, np. 10% już od pierwszej raty.
@PogromcaPISu: ja też bym chciał dużo rzeczy, życie to nie koncert marzeń ¯\(ツ)/¯
@duzy_krotki: obniżka stóp zadziała dokładnie tak jak ten program - podbije ceny
@goferek: na zachodzie są takie niskie oprocentowania hipotek bo państwo do nich dopłaca. Jak rozumiem tam to jest metafizyka, u nas to kwestia biologiczna?
@PogromcaPISu: A ja chcę mieć Porsche i komplet obiektywów. Ale jak mnie nie stać, to zadowalam się innymi rzeczami. Owe małżeństwo może się przeprowadzić do mieszkania o mniejszym metrażu i/lub dalej od centrum i/lub w gorszej dzielnica i/lub do innego miasta. To że CHCĄ nie znaczy, że inni mają im to sponsorować.
Budować mieszkania mogą owszem lokalne firmy, ale rolę nadzorcy - kierownika budowy powinien pełnić na przykład gmina, która może dodatkowo przekazać grunty. Pełni rolę "dewelopera" z marżą 0%. Nabywcy płacą 10-20% inwestycji, resztę spłacają w czynszu, po spłaceniu zostają właścicielami mieszkania. Takie systemy istnieją jeden z nich to SIM Małopolska, gdzie realny koszt takiego mieszkania jest nawet dwa razy mniejszy niż na rynku. Problem tylko stanowi finansowanie tych przedsięwzięć, ktoś musi spełnić rolę banku.
Powiedzmy, że pierwszeństwo w tym mają - już na zasadzie kredytu 0%, a więc bez własnego lokum, rodziny wielodzietne
@duzy_krotki: na pewno osoby w wieku rozrodczym docenią że długofalowo, za 20 lat ceny się ustabilizowały i są gotowi założyć rodzinę w wieku 55
Osoby, które mówią, że nie powinno być żadnych dopłat albo mieszkania i tak nigdy nie kupią, albo już mają mieszkanie i szukają kolejnego.
@PogromcaPISu: to niech się wezmie do roboty hue hue hue
@IceBeast: Abstrahując od ekonomicznej ignorancji OPa, napisałeś pospolicie śmieciarski komentarz na poziomie gimbazy. Mamy współczynnik dynamiki demograficznej na poziomie 0.68 m.in. dlatego że ludzie nie mają gdzie wychowywać dzieci; więc tak, to jest p--------y koncert marzeń i Państwo powinno na tym koncercie grać na wszystkich instrumentach, śpiewać i tańczyć.