Wpis z mikrobloga

Czy tylko mnie irytuję że dzisiejszy rynek samochodów jest skierowany głównie dla prywaciarzy?
Astronomiczne ceny nowych samochodów odstraszają klientów z gotówką nie mających działalności.
Z kolei dla osób z działalnością specjalne zniżki wygodne finansowanie - leasing.
Leasing jak wiadomo jest opłacalny plus realnie wychodzi to jeszcze taniej niz na papierze bo wrzuci się leasing w kosztach lub dostanie się to w podatkach.
A człowiek nie mający firmy? Może kupić za gotówkę auto które straci na wartości albo kupi poleasingowego trupa który się rozleci bo dzisiejsze silniki to g---o a wiadomo że większość ludzi którzy mają auto w leasing o te auta nie dbają w ogóle bo chcą dojeżdżic do końca leasingu i wziąć nowy. Piszę trochę chaotycznie ale denerwuje mnie to strasznie.
Dla Pana Biznesmena na jdg atrakcyjny leasing a dla Pana etatowca gorsza oferta za gotówkę lub kredyt gdzie spłacasz auto z odsetkami XD
#motoryzacja #zalesie #ceny
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SuicideLeopard: Takie są realia w kartonowej Polsce. UOP to pracowanie jako niewolnik przy obecnym opodatkowaniu. Powiedziałbym że gdyby nie ta furtka b2b przez którą przechodzą wszyscy więcej zarabiający to już dawno byśmy mieli niższe podatki, albo zupełnie inne rządy
  • Odpowiedz
@SuicideLeopard:
Leasing się nie oplaca. Najlepiej wziąć za gotówkę auto używane.
Sam prowadzilem jdg latami, narzędzia czy software wciągałem w koszty ale nie samochód gdzie w leasingu samo ac kosztuje kolka tysięcy i jeszcze sam samochód na koniec leasingu nie jest twój.

Aż takich poświęceń nie robiłem aby somsiadowi gula skoczyla.
  • Odpowiedz
@tos-1_buratino: To ty chyba liczyć nie potrafisz xD

Już sama różnica na vacie jest spora, a jak wliczasz w koszty to tym bardziej się opłaca.

Kupując za gotówkę używkę nie kupujesz nowego, więc przykład z d--y, a gotówkę sobie zamrażasz zamiast inwestować albo chociażby trzymać na lokacie

Jakie różnice w ubezpieczeniu ci wyszły, bo rozumiem, że porównywałeś kiedyś ac z i bez leasingu?
  • Odpowiedz
@cwlmod:
- leasing to zobowiązanie finansowe,
- zobowiązania finansowe mają wpływ na twoje decyzje biznesowe a ja wolałem być odważny niż zachowawczy,
- lokata w moim wypadku była bez sensu bo budowałem dom bez kredytu, miałem za co bo byłem odważny w biznesie.
Wiem, że w książkach jakichś Iwuci i innych takich jest inaczej. Tylko dlaczego on nie pomnaża kapitału jak Rupert Murdoch tylko sprzedaje pdfy? xD
  • Odpowiedz
i jeszcze sam samochód na koniec leasingu nie jest twój.

@tos-1_buratino: Typ co wypożycza auto i myśli, że bierze leasing, będzie pouczał innych XD

Typowy Mateusz programista na b2b - od dużych faktur przyszła odklejka i stawianie się jako "biznesowy
  • Odpowiedz
@slawek887: Teraz to już sam się o tym przekonałem. On jest "odważny" w biznesie, a nawet nie rozumie konceptu własności w przypadku leasingu( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@slawek887: @cwlmod
Porównywałem te wszystkie pierdoły o których piszecie już 10 lat temu jak przechodziłem na b2b.
Stan na dzisiaj: u mnie dom bez kredytu i mogłem sobie przejść na spokojny etat. Różni tełoretycy leasingów, kredytów, pouczający o tym jak tracę kapitał bo kupuje za gotówkę rypią na b2b po kilkanaście godzin dziennie.

I jak wspomniałem: wrzucałem w koszty narzędzia na których zarabiałem. Ale na aucie nie zarabiałem i
  • Odpowiedz
Stan na dzisiaj: u mnie dom bez kredytu i mogłem sobie przejść na spokojny etat.

@tos-1_buratino: I po co to piszesz, jak nikt tego nie zweryfikuje? Widzę, że puszysz się tym w wielu różnych miejscach.

W praktyce przerabiałem już takie mądrale w realu - za każdym jednym razem, kiedy ktoś bardziej się stawiał za autorytet, tym większa była szansa na to, że "zapominał" czegoś dopowiedzieć - a to miał działkę w rodzinie, a to rodzice pomogli, a to trafiła się okazja po prostu zbiegiem
  • Odpowiedz
Stan na dzisiaj: u mnie dom bez kredytu i mogłem sobie przejść na spokojny etat. Różni tełoretycy leasingów, kredytów, pouczający o tym jak tracę kapitał bo kupuje za gotówkę rypią na b2b po kilkanaście godzin dziennie.

@tos-1_buratino: Co ma jedno do drugiego xD

Chłopie, ty już tutaj pokazałeś, że nie wiesz o czym piszesz, a tylko masz swoje urojenia wynikające z kompletnego braku logicznego myślenia. Dosłownie wychodzisz na kogoś obłąkanego.
  • Odpowiedz
@slawek887: @cwlmod
Dla mnie nie było ważne ile sobie "zaoszczędzę" na podatkach bo zarabiałem tyle, że chciałem zapłacić te podatki aby potem skarbówka nie pytała skąd mam dom bez kredytu. Znam ludzi którzy brali hipotekę mimo posiadania gotówki na dom, aby uniknąć węszenia skarbówki. Ja z tego powodu płaciłem sumiennie podatki bez jakiegoś świrowania z optymalizacją.
  • Odpowiedz
Może kupić za gotówkę auto które straci na wartości

@SuicideLeopard: a kupujesz auto zeby ladnie wygladalo, sprawialo frajde z jazdy jak korzystasz z niego do przemieszczania sie, czy do k---a inwestowania czy zamrażania kapitału? XDDD
  • Odpowiedz