Aktywne Wpisy
mirko_anonim +15
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Im jestem starszy tym bardziej jestem sfrustrowany i wkurzony życiem ale chyba dlatego, że powoli dociera do mnie że jednak nie będę miał życia jak na instagramie, chociaż mocno w to wierzyłem. Robiłem to co należyło robić żeby mieć "dobre życie" jak to mawiali rodzice czy nauczyciele, wiecie studia, stabilna praca, nauka języków, itd. Gardzę już tą pracą na etacie.. mogę się poświęcić w imie doszkalania się ale ile więcej realnie zarobie w kontekście najbliższych (kolejnych) 30-35 lat? Jestem sftrustrowany bo widzę masę bogatych dzieciaków, które mają to wszystko bez żadego wysiłku: fajny samochód, mieszkanie od rodziców. Tacy od razu korzystają z życia a nie tracą 3/4 życia na harówkę żeby przeżyć a to co uda ci się zarobić ponad dopiero na jakieś "luksusy" dla przeciętnego Polaka.
Jestem tak sfrustrowany, że nawet podziwiam tych wszystkich cwaniaków co się dorobili na oszustwach, scamach, patostreamach, itp. Jacyś streamerzy ze wschodu co się dorobili na live'ach z dziw*ami, robili odpały a ludzie wpłacali i teraz żyją jak królowie. Tak samo bogate dzieciaki, które nie musiały robić nic bo ich starzy się dorobili w czasach przemian ustrojowych w Polsce a teraz śmigają sportowymi autami po mieście i robią narko-imprezki z podobnymi do siebie. Mogę być przykładnym pracownikiem, dokształcać się, być sumiennym i pracowitym i co z tego? Potem to ja jestem tym, który żeby odreagować szare życie otwiera browar i ogląda tych wszystkich bogaczy zza ekranu, którzy żyją pełnią życia a więc to ostatecznie ja jestem frajerem.
#przemyslenia #feels #egoizm #hedonizm #przegryw #takaprawda #blackpill #samotnosc #mgtow #antykapitalizm #relacje #zwiazki #hipergamia #tfwnogf #tinder #zycie #filozofia #antynatalizm #doomer #praca
─
Im jestem starszy tym bardziej jestem sfrustrowany i wkurzony życiem ale chyba dlatego, że powoli dociera do mnie że jednak nie będę miał życia jak na instagramie, chociaż mocno w to wierzyłem. Robiłem to co należyło robić żeby mieć "dobre życie" jak to mawiali rodzice czy nauczyciele, wiecie studia, stabilna praca, nauka języków, itd. Gardzę już tą pracą na etacie.. mogę się poświęcić w imie doszkalania się ale ile więcej realnie zarobie w kontekście najbliższych (kolejnych) 30-35 lat? Jestem sftrustrowany bo widzę masę bogatych dzieciaków, które mają to wszystko bez żadego wysiłku: fajny samochód, mieszkanie od rodziców. Tacy od razu korzystają z życia a nie tracą 3/4 życia na harówkę żeby przeżyć a to co uda ci się zarobić ponad dopiero na jakieś "luksusy" dla przeciętnego Polaka.
Jestem tak sfrustrowany, że nawet podziwiam tych wszystkich cwaniaków co się dorobili na oszustwach, scamach, patostreamach, itp. Jacyś streamerzy ze wschodu co się dorobili na live'ach z dziw*ami, robili odpały a ludzie wpłacali i teraz żyją jak królowie. Tak samo bogate dzieciaki, które nie musiały robić nic bo ich starzy się dorobili w czasach przemian ustrojowych w Polsce a teraz śmigają sportowymi autami po mieście i robią narko-imprezki z podobnymi do siebie. Mogę być przykładnym pracownikiem, dokształcać się, być sumiennym i pracowitym i co z tego? Potem to ja jestem tym, który żeby odreagować szare życie otwiera browar i ogląda tych wszystkich bogaczy zza ekranu, którzy żyją pełnią życia a więc to ostatecznie ja jestem frajerem.
#przemyslenia #feels #egoizm #hedonizm #przegryw #takaprawda #blackpill #samotnosc #mgtow #antykapitalizm #relacje #zwiazki #hipergamia #tfwnogf #tinder #zycie #filozofia #antynatalizm #doomer #praca
─
rebelyell +35
Czy mój dziadek i jego pomidory zasługują na plusa?
Pomidorki dziadka są przepyszne !
#ogrodnictwo #pomidory #jedzenie
Pomidorki dziadka są przepyszne !
#ogrodnictwo #pomidory #jedzenie
A nie, czekajcie, wystarczy prowadzić rozsądną politykę finansową i wtedy zrobi się tak automatycznie po spadku stóp procentowych, bez transferu kasy podatnika, bo nie potrzeby ich trzymania wysoko (inflacja w celu).
Jak to tak, bez przelewania kasy podatnika na konto deweloperowi? Tak my się nie bawimy, prawda MRiT? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci
@wykopanywykopek: inaczej traktowac chłopka co dorabia sobie na budowach, nie ma stabilnych, równych wypłat, a inaczej takiego nauczyciela, informatyka, geodete
@Czekolatka: lepsze oswiadczenie od mamy, niz wklad "wlasny" od mamy
Byle gołodupiec z uciułanym (bądź pożycznym xD) 50k mógł pożyczyć pół bańki na przewartościowaną klitkę, mając do oddania 900k bankowi. Tak się rucha Polaka.
@Yuri_Yslin: w normalnych krajach taki kredyt jest na porządku dziennym, tylko u nas banki zbijają taką kasę na ludziach, a rząd im jeszcze przyklaskuje i dotuje takie kredyty.
Po drugie, przydałby się kataster dla posiadaczy więcej niż jednej nieruchomości w większych miastach, by zwykły Kowalski
@Dlkvv: Kolega chyba zapomniał, że żyjemy w kraju, w którym boomerzy mają często po kilka nieruchomości, a na dodatek te nieruchomości sumarycznie kosztowały psi #!$%@?.
Rozumiem, że wynajem do 40-tki u rzeczonych boomerów to znakomity pomysł, a zdolność kredytową należy pogarszać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sorry, ale nie popieram ( ͡
@Yuri_Yslin: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD w tym wszystkim jest właśnie to zabawne, że by doszło do spadku cen to stopy procentowe muszą polecieć do góry. A rozmaite beki 2% czy 0% to nic innego jak uśrednione niskie stopy procentowe.
Polacy to są tacy analfabeci ekonomiczni, że ja się nie dziwię że są tak #!$%@?
@Dlkvv: ale jaki to jest dowód, że potrafisz to odłożyć? Masa ludzi bierze pożyczkę na wkład w banku, lub od rodziny. To jest niesprawiedliwe w stosunku do osób, co np. zaczynają dopiero wspólne życie i nie mają wsparcia od rodziny/ nie są kombinatorami.
Wkład własny to jest taki
@LifeReboot: Niekoniecznie. w okresie 2012-2014 stopy spadały, zdolność rosła, a ceny mieszkań waliły w dół, doszliśmy do średniej marży rzędu 18-19% (rekord na korzyść klienta).
@dafto: Generalnie wkład własny jest po to, by bank mógł sprzedać Twoją nieruchomość natychmiast (to znaczy na ogół poniżej ceny rynkowej) i odzyskać wszystko, co włożył. Gdyby nie wkład własny, to istnieje ryzyko, że po sprzedaży nie odzyskają całej kwoty. A banki nie lubią strat, wszystko musi się
Po drugie, trzeba uciąć pożyczanie zbyt wielkiej ilości pieniędzy gołoduocom, by deweloperzy bazowali swoje wyceny na sile nabywczej wypłaty, a nie zdolności kredytowej. Z resztą, zdolność spadnie, to mieszkania zaczną tanieć, trust me ( ͡º ͜ʖ͡º)
@
@Yuri_Yslin: tak by bylo, jakby nie to, ze pieniadze z kredytu nie sa wlasnoscia banku. Bank wyklada tylko kilka procent.
@Dlkvv: W jakim tempie? Skorzystasz nim się zestarzejesz? szczerze wątpię. Taka bania to będzie schodzić z 20-30 lat. Jak w Japonii.
Więc przykro mi, nic Ci to nie da, trust me ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dafto: No i co z tego? Ktoś deweloperowi przelał banię, ktoś zaplanował profity na 20-30 lat. Nawet przy rezerwie cząstkowej, banki potrafią dobrze liczyć.
Bez rezerwy cząstkowej miałbyś kredyt na 20% rocznie.
Ta zabawa musi się opłacać bankowi. Jeśli przestanie, to i z pożyczek nici.