Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wziąłem #bezpiecznykredyt #bk2 na 600 koła i powiem wam, że to dużo.

Całe życie wydawałem mało pieniędzy, do końca studiów miałem odłożone ponad 100 tysięcy złotych. Kupiliśmy z żoną dom na #kredyt pisowski, oczywiście wzięliśmy max kwotę, bo wszystkie domy w ciągu roku podrożały tak, że kosztowały 800 i więcej, albo były do dużego remontu, na co nie chcieliśmy iść, bo chcieliśmy w końcu zamieszkać razem.
No i koszty są niemałe. Wzięliśmy go na 30 lat, chociaż mogliśmy nawet na 20. Rata + polisa to 3000 zł miesięcznie. Dodatkowo od pierwszego dnia kredytu odkładamy 1000 na nadpłaty, kiedy będą możliwe, zakładamy spłacenie kredytu w mniej niż 20 lat.

Nasz dochód to jakieś 10 tys. netto miesięcznie, 4000 kredyt +nadpłata, dodać do tego rachunki, dojazdy do pracy, jedzenie i inne codzienności i trochę brakuje mi oszczędności. Z obliczeń wychodziło, że powinniśmy odkładać co miesiąc spokojnie z 2000 po uwzględnieniu wszystkich wydatków, a jest z tym trudno. Wyposażenie #dom jest strasznie drogie, ale drogie są koszty życia. Do tego stopnia, że kupuję w zasadzie wyłącznie na przecenach. Dopóki dzieliliśmy koszty życia z rodzicami było to jednak mniej odczuwalne, choć wiedzieliśmy, że jest drogo.

Zastanaiwam się już powoli w jaki sposób można sobie okazjonalnie dorobić trochę kasy, żeby mieć na większe wydatki w skali roku jak opał czy kupno 'czegoś "do samochodu itp. Pewnie łatwiej byłoby w dużym mieście, u mnie to wieś pod powiatowym, więc nie wsiądę na rower i nie zrobię za Glovo.

Mireczki, jakie macie protipy w temacie oszczędzania pieniędzy tak zwyczajnie, w życiu?

#pytanie #mieszkanie #przemyslenia #pieniadze #kosztyzycia #oszczedzanie #oszczednosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Zanim cos kupisz, zastanow sie przez 2 tygodnie czy jest Ci to potrzebne.
Dodatkowy pakiet medyczny z pracy zamiast chodzic na nfz - to akurat jest raczej inwestycja w zdrowie, by potem nie trzeba bylo ponosic duzych kosztow leczenia.
Brak drogich gadzetow, ktore traca na wartosci.
Telefon co kilka lat, najlepiej nie swiezo po premierze.
Promki w marketach, najlepiej w duzej ilosci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na olx / allegrolokalne można często kupić znacznie taniej dużo rzeczy, codziennie jestem też na pepper.pl żeby zobaczyć czy coś ciekawego pójdzie tanio kupić
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @OlekAleksander 1000 zł z każdej wypłaty odkładam na poczet nadpłat i kupuje za to obligacje tak, żeby po 10 latach móc nadpłacić dużo na raz.

@Warrior nie mój telefon ma 4 lata, ostatnie jeansy kupowałem 3 lata temu, jestem raczej typem, który nie szaleje z wydatkami. Żonę też stopuję, bo jak widzi duże przeceny to chętnie kupiłaby "coś potrzebnego", ale nie jest to potrzebne na już

@bukszpryt
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie kupuje się domu przy zarobkach 10k, bo dom to studnia bez dna. Każdy m2 kosztuje (wyposażenie, prąd, gaz, ogród, narzędzia, naprawy etc.). Musicie zwiększyć dochody - zmiana pracy lub własny biznes. Innej rady nie ma.
  • Odpowiedz
Wzięliśmy go na 30 lat

@mirko_anonim: @OlekAleksander
Zgadzam się, że coś wysoka ta rata wam wychodzi albo uber droga polisa. U mnie na 25 lat 500k wychodzi jakoś 2400-2500.
Najlepsze oszczędzanie to zwiększenie przychodu, więc moim zdaniem najlepiej by się było doszkolić, żeby powalczyć o podwyżkę. A dorywcze fuchy traktować wyłącznie jako ostateczność (możesz ogłosić się na olx, że oferujesz pomoc przy np. przydomowych pracach budowlanych jeśli nie masz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @LoginWykopowyPP mieszkanie nie wchodziło w grę, nie poszedłbym mieszkać do bloku. Gdybym miał doliczyć czynsz to co miesiąc placilbym tyle samo co tu, nawet przy niskiej racie.
A rata taka wychodzi, bo przy kredycie polisa na życie dla dwóch osób to jest ponad 400 zł. U mnie niestety zawodowo jest padaka, wypadłem ze swojej branży, wylądowałem w innej, z której trudno wyjść, a tu 6k netto to sufit
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja bym na Twoim miejscu mial gdzies nadplate, odlozyl poduszke na 6-12 miesiecy jak tam chcesz i zyl sobie na spokojnie bez stresu, inflacja i tak sprawi ze rata kiedys nie bedzie tak ciazyc. A po to kupowałeś dom zeby sobie w nim fajnie zyc i spedzac czas a nie zeby spac w nie urzadzonym domu bo chcesz kredyt szybko splacic.
  • Odpowiedz
@LoginWykopowyPP: @Chwalimierz @mirko_anonim najbardziej tu boli że płaci się duże pieniądze na coś co nie zarabia bo w tym mieszkasz. Toteż może pomyśleć o skorzystaniu z dostępnej przestrzeni i zwyczajnie zacząć handlować jakimś mniejszym lub większym badziewem przez internety? Tak, wymaga to włożenia ale może dać zyski jeśli się pomyśli co warto zakupić. To pierwsze co mi przyszło do głowy ale może znajdzie się coś innego co będzie
  • Odpowiedz