Aktywne Wpisy
nuKER_ +87
#kryminalne #patologiazmiasta #seba
"17 lat żyję, a ty mi piętnastaka dajesz!?"- Nie żyje autor słynnych słów. Jego zachowanie w sądzie widziała kiedyś cała Polska.
Konrad Nowacki w 2007 roku został skazany za pobicie, którego ofiara cudem przeżyła. Kiedy usłyszał wyrok 15 lat pozbawienia wolności, zaczął się odgrażać w stronę sędziego. Nagranie było tak zwanym hitem internetu, jednym z pierwszych polskich virali.
Po 13 latach wyszedł na wolność, a w
"17 lat żyję, a ty mi piętnastaka dajesz!?"- Nie żyje autor słynnych słów. Jego zachowanie w sądzie widziała kiedyś cała Polska.
Konrad Nowacki w 2007 roku został skazany za pobicie, którego ofiara cudem przeżyła. Kiedy usłyszał wyrok 15 lat pozbawienia wolności, zaczął się odgrażać w stronę sędziego. Nagranie było tak zwanym hitem internetu, jednym z pierwszych polskich virali.
Po 13 latach wyszedł na wolność, a w
źródło: IMG_0397
Pobierz
monky +18
Uuuuu.. poszło na lajwie
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Wziąłem #bezpiecznykredyt #bk2 na 600 koła i powiem wam, że to dużo.
Całe życie wydawałem mało pieniędzy, do końca studiów miałem odłożone ponad 100 tysięcy złotych. Kupiliśmy z żoną dom na #kredyt pisowski, oczywiście wzięliśmy max kwotę, bo wszystkie domy w ciągu roku podrożały tak, że kosztowały 800 i więcej, albo były do dużego remontu, na co nie chcieliśmy iść, bo chcieliśmy w końcu zamieszkać razem.
No i koszty są niemałe. Wzięliśmy go na 30 lat, chociaż mogliśmy nawet na 20. Rata + polisa to 3000 zł miesięcznie. Dodatkowo od pierwszego dnia kredytu odkładamy 1000 na nadpłaty, kiedy będą możliwe, zakładamy spłacenie kredytu w mniej niż 20 lat.
Nasz dochód to jakieś 10 tys. netto miesięcznie, 4000 kredyt +nadpłata, dodać do tego rachunki, dojazdy do pracy, jedzenie i inne codzienności i trochę brakuje mi oszczędności. Z obliczeń wychodziło, że powinniśmy odkładać co miesiąc spokojnie z 2000 po uwzględnieniu wszystkich wydatków, a jest z tym trudno. Wyposażenie #dom jest strasznie drogie, ale drogie są koszty życia. Do tego stopnia, że kupuję w zasadzie wyłącznie na przecenach. Dopóki dzieliliśmy koszty życia z rodzicami było to jednak mniej odczuwalne, choć wiedzieliśmy, że jest drogo.
Zastanaiwam się już powoli w jaki sposób można sobie okazjonalnie dorobić trochę kasy, żeby mieć na większe wydatki w skali roku jak opał czy kupno 'czegoś "do samochodu itp. Pewnie łatwiej byłoby w dużym mieście, u mnie to wieś pod powiatowym, więc nie wsiądę na rower i nie zrobię za Glovo.
Mireczki, jakie macie protipy w temacie oszczędzania pieniędzy tak zwyczajnie, w życiu?
#pytanie #mieszkanie #przemyslenia #pieniadze #kosztyzycia #oszczedzanie #oszczednosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Minimalizuj wydatki. Żadnego żarcia z dowozem lub w mieście itp.
Zanim cos kupisz, zastanow sie przez 2 tygodnie czy jest Ci to potrzebne.
Dodatkowy pakiet medyczny z pracy zamiast chodzic na nfz - to akurat jest raczej inwestycja w zdrowie, by potem nie trzeba bylo ponosic duzych kosztow leczenia.
Brak drogich gadzetow, ktore traca na wartosci.
Telefon co kilka lat, najlepiej nie swiezo po premierze.
Promki w marketach, najlepiej w duzej ilosci
@Warrior nie mój telefon ma 4 lata, ostatnie jeansy kupowałem 3 lata temu, jestem raczej typem, który nie szaleje z wydatkami. Żonę też stopuję, bo jak widzi duże przeceny to chętnie kupiłaby "coś potrzebnego", ale nie jest to potrzebne na już
@bukszpryt
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: @OlekAleksander
Zgadzam się, że coś wysoka ta rata wam wychodzi albo uber droga polisa. U mnie na 25 lat 500k wychodzi jakoś 2400-2500.
Najlepsze oszczędzanie to zwiększenie przychodu, więc moim zdaniem najlepiej by się było doszkolić, żeby powalczyć o podwyżkę. A dorywcze fuchy traktować wyłącznie jako ostateczność (możesz ogłosić się na olx, że oferujesz pomoc przy np. przydomowych pracach budowlanych jeśli nie masz
A rata taka wychodzi, bo przy kredycie polisa na życie dla dwóch osób to jest ponad 400 zł. U mnie niestety zawodowo jest padaka, wypadłem ze swojej branży, wylądowałem w innej, z której trudno wyjść, a tu 6k netto to sufit