no nwm, hiszpanie np n----------i sie na krucjatach i maja pozwolenie od papieza na jedzenie miesa w piatki
@arcxa: @Viking- Z @mielonkazdzika Ogólnie to koleś trolluje z tym postem, ale gwoli ścisłości. Żaden papież nie daje dyspensy na post, ani post nie jest wymagany. To rodzaj ćwiczenia nad sobą i też jałmużny (stąd w ogóle wziął się post- oddawało się mięso w środy i piątki biedniejszym, a jadlo
@KarnetNaGlony: przede wszystkim Polska nie jest państwem wyznaniowym. Po drugie jako katolik powinieneś miłować bliźniego jak siebie samego. Nie sądźcie abyście nie byli sądzeni. Jeżeli chce jest kotlecik to pochwal że danie ładnie wygląda i apetycznie. Nie trzeba być od razu złym dla wszystkich o innych poglądach.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.
@Viking-: W wigilię nigdy nie było postu, to tylko polska tradycja, że się wtedy nie je mięsa. Ale jak najbardziej nie ma człowiek grzechu jeśli zje mięso, choć oczywiście wg mnie dobrze jest przestrzegać tej tradycji.
@arinkao: tłuszcz + ziemniaki - najbardziej niezdrowe połączenie. Raz za czas można oczywiscie coś takiego zjeść. Problem robi się wtedy gdy jesz to codziennie przez 10-15 lat. Później ludzie chorują na nadciśnienie, zawały, udary.. Zastanawiają się dlaczego. No właśnie dlatego. Niewydolność krążenia to najczęstsza przyczyna śmierci w Polsce
#gotujzwykopem #arinkaofood
@arcxa: @Viking- Z @mielonkazdzika Ogólnie to koleś trolluje z tym postem, ale gwoli ścisłości. Żaden papież nie daje dyspensy na post, ani post nie jest wymagany. To rodzaj ćwiczenia nad sobą i też jałmużny (stąd w ogóle wziął się post- oddawało się mięso w środy i piątki biedniejszym, a jadlo
@KarnetNaGlony: Co k---a?
Art 10. Ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania:
@KarnetNaGlony: "wy" w sensie kto? Polska jest krajem świeckim więc nie próbuj sobie nią wycierać sekciarskiej mordy
https://www.pap.pl/aktualnosci/czy-w-piatek-po-bozym-ciele-obowiazuje-post
@Viking-: W wigilię nigdy nie było postu, to tylko polska tradycja, że się wtedy nie je mięsa. Ale jak najbardziej nie ma człowiek grzechu jeśli zje mięso, choć oczywiście wg mnie dobrze jest przestrzegać tej tradycji.
@Viking-: Mój brat tak robi. Ja jem małe śniadanie.