✨️ Obserwuj #mirkoanonim Hej wszystkim! Sprawa wygląda następująco: Mam dwa MacBooki Air, jeden jeszcze z 2015 roku, a drugi z 2020 M1. Generalnie, przez 90% dnia korzystam ze starego Maka, chyba z przyzwyczajenia. MacBooka Air M1 z 2020 dostałem dwa miesiące temu i ma dopiero 5 cykli ładowania. Wiem, bardzo mało. Obawiam się, że może nawet zbyt mało...Stąd takie pytanie, czy jeżeli przez lwią część dnia nie korzystam z tego Maka, to z czasem zacznie być to dla niego szkodliwe? Wiele razy słyszałem, że przecież "Bateria musi pracować". #apple #mak #macbook #komputery #bateria
@mirko_anonim: Jakiś mit do Ciebie dotarł. Ważne, żeby nie zostawiać komputera rozładowanego do 0 na długi czas (raczej tygodnie niż dni). Jeśli nie korzystasz, naładuj do np. 80%, wyłącz i niech sobie leży gdzieś bezpiecznie - nic mu się nie stanie od tego. Jakbyś zostawiał go na minimum i on by siłą rzeczy padał do 0 lub niżej (bo to, że komputer pokazuje 0% baterii nie znaczy, że tyle ma
@mirko_anonim: Mam Air'a z 2013, po ktorego sięgam rzadziej niż co 2 miesiące. I co mnie na pocz!tku zaskakiwało: że ani razu się nie rozładował. Czego nie można powiedzieć o laptopach pc.
I to jest chyba jedyna dobra strona mac'ów jaką dostrzegłem.
@mirko_anonim: nie zostawiaj go naładowanego do pełna albo rozładowanego. Lapki w sklepach i magazynach leżą miesiącami. Zazwyczaj przychodzą z baterią 50-60%, bo to jest dla nich taki bezpieczny zakres kiedy się nic nie dzieje. .
Hej wszystkim!
Sprawa wygląda następująco: Mam dwa MacBooki Air, jeden jeszcze z 2015 roku, a drugi z 2020 M1. Generalnie, przez 90% dnia korzystam ze starego Maka, chyba z przyzwyczajenia. MacBooka Air M1 z 2020 dostałem dwa miesiące temu i ma dopiero 5 cykli ładowania. Wiem, bardzo mało. Obawiam się, że może nawet zbyt mało...Stąd takie pytanie, czy jeżeli przez lwią część dnia nie korzystam z tego Maka, to z czasem zacznie być to dla niego szkodliwe? Wiele razy słyszałem, że przecież "Bateria musi pracować". #apple #mak #macbook #komputery #bateria
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Pracować oznacza nie chować nienaładowanego laptopa do szafy na rok i więcej, jak go użytkujesz raz na miesiąc, dwa nic mu nie będzie.
Mam Air'a z 2013, po ktorego sięgam rzadziej niż co 2 miesiące. I co mnie na pocz!tku zaskakiwało: że ani razu się nie rozładował.
Czego nie można powiedzieć o laptopach pc.
I to jest chyba jedyna dobra strona mac'ów jaką dostrzegłem.