Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: mieszasz różne systemy walutowe. Wykształcony Polak specjalista który zna języki to jedno uniwersum, prymitywny mariusz i agresywna karyna z brighton to drugie.

to 99% wpisów (rad) dla tego Polaka będzie żeby nie jechał

To jest zdanie babci mariusza

Bo mam wrażenie, że Polacy mają gorszą opinie o swoich rodakach niż obcokrajowcy o nas.

A to jest zdanie moje o mariuszu i karynie. Bo znam ich lepiej niż obcokrajowcy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

to 99% wpisów (rad) dla tego Polaka będzie żeby nie jechał bo nigdy nie będzie częścią tego kraju, zawsze będzie postrzegany jako pracownik ze wschodu, rasizm, nigdy nie znajdzie znajomych, nigdy nie awansuje, będzie traktowany jak niewolnik, podczłowiek.

Mówią to ludzie, którzy albo sami nigdzie nie byli albo nie potrafili/nie chcieli się nawet języka nauczyć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tu chodzi o to, że co bardziej patologiczne polskie jednostki o mentalności pańszczyźnianego ekonoma czy obozowego kapo lubią gnoić innych Polaków na obczyźnie, jeśli tylko dorwą nad nimi trochę władzy, co jest niestety zjawiskiem dość dobrze poświadczonym.
  • Odpowiedz
zy może wykopki patrzą przez pryzmat sebixów na magazynie?

@mirko_anonim: Zdecydowanie to, ale nie tylko sebixów, ale równiez tych, którzy za granica stali sie "nowobogackimi". Moze maja wyksztalcenie, moze maja pieniadze, ale nie maja klasy i nadal sa zazdrosni.

Zupelnie inaczej wyglada sytuacja z Polakami, którzy w Polsce zyli na wysoki poziomie i sa za granica nie tylko z pobudek finansowych.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie jest łatwo na emigracji patrząc po znajomych

podam jeden przykład, znajomy skończył budownictwo, pojechał sobie do Niemczech zarobić na mieszkanie, na inżyniera go nigdzie nie chceli przez brak doświadczenia i języka na zadowalającym poziomie (blokerem jest tu ciężkie techniczne słownictwo) i musiał koniec końców pójść na magazyn

więc jakoś super lekko nie ma ze znalezieniem fajnej pracy, Niemcy fajne stanowiska wolą zachowywać dla swoich, wyjątkiem tu może być
  • Odpowiedz
Na ile to prawda? Czy to nie wynika czasem z naszych kompleksów gdzie z góry zakładamy, że jesteśmy gorsi niż ci z zachodu? Bo mam wrażenie, że Polacy mają gorszą opinie o swoich rodakach niż obcokrajowcy o nas.

@mirko_anonim: watek stary, ale mam takie spostrzezenie - ogolnie masz racje z tym ze jako polacy mamy o sobie duzo gorsza opinie niz miec powinnismy, tylko czy nasza opinia o sobie w
  • Odpowiedz