Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#programowanie #pracait #programista15k

Zostałem zredukowany w lutym. Ostatnio miałem rozmowę o pracę i gość mnie pyta, jak spędziłem te ostatnie kilka miesięcy. To mu zacząłem opowiadać, że naprawiłem kilka rzeczy w domu, że byłem z dziewczyną na Filipinach, że zacząłem sportem się interesować. A gość popatrzył na mnie spod byka i pyta, czy wiem, że u nich trzeba być ambitnym i dlaczego nie nauczyłem się czegoś nowego skoro miałem dużo wolnego czasu. Ja **** to najgorsza branża jaka może być. Gdybym potrafił robić cokolwiek innego to rzuciłbym to już dawno. 10 lat expa, fajne projekty, a pierwsze dłuższe wakacje od lat spędziłem na zabawie i już dla kuców z IT jestem nieambitny xD podziękowałem i się rozłączyłem. Wolę być bezrobotny niż pracować z przegrywami bez życia. Czy też zauważyliście że ostatnio coś się stało złego z pracą w IT? Nigdy nie miałem takich jaj jak ostatnio.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@steppenwolf12: trzeba sobie znaleźć alternatywny zawód w czymś fizycznym typu stolarka czy inna ciesielka.

Po 10 latach zaczynasz zauważać, że wszystko zawsze rozbija się o to samo - te same problemy, wyzwania, blokery, dyskusje, ciągnące się spotkania, niska jakość, „jesteśmy rodziną” i inne bzdety a o podwyżkę musisz się prosić. Ewentualnie robisz co ci każe leader zza granicy bo w PL się „wyrabia” a nie opracowuje. My tylko składamy to
  • Odpowiedz
Po 10 latach zaczynasz zauważać, że wszystko zawsze rozbija się o to samo - te same problemy, wyzwania, blokery, dyskusje, ciągnące się spotkania, niska jakość, „jesteśmy rodziną” i inne bzdety a o podwyżkę musisz się prosić. Ewentualnie robisz co ci każe leader zza granicy bo w PL się „wyrabia” a nie opracowuje. My tylko składamy to co ktoś inny wymyślił

@numer_rachunku_karty: A to prawda. Ba zespoły są podobne, ludzie w
  • Odpowiedz
@keksoa oczywiście, że zależy od firmy. Ale czy w kontaktorni masz HR z prawdziwego zdarzenia, które ma za zadanie dbać o zespoły (tzn. dbać o firmę poprzez trzymanie zespołów za mordy) czy ludzi robiących łapanki I jak najszybciej ich wysychających do klienta i rozliczanych tylko z "głów", a nie co potem się dzieje z tymi zespołami? W korpo może być różnie. Ale mniejsze firmy i te, w których rotacja jest mniejsza
  • Odpowiedz
Firmy nie są głupie i większość rzeczy robią dla zysku. Gdyby w HR chodziło tylko o wiedzę techniczną, to posadziliby tam kuca. A jednak opłaca się trzymać te głupie Julki, które nawet nie wiedzą na co rekrutują.

@mk321: Moim zdaniem to jest kwestia tego, że julka dostaje dużo mniej za godzinę niż kuc, kuc zajmujący się rekrutacją byłby za drogi.

Ale czy w kontaktorni masz HR z prawdziwego zdarzenia, które ma
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to jest wina ludzi, którzy piszą że non stop siedzą po godzinach żeby ścigać się jak szczury, o to kto r------e więcej na leet code. Zerowy workl ife balance xD. Tak samo jak w trakcie eldorado, każdy chwalił się zarobkami, wyzywali innych od biedaków, np. tu na wykopie, no to każdy zaczął się pchać do branży i teraz płacz xD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Nie sądzę, że taka sytuacja się wydarzyła i autor po prostu bajdurzy. Ale jeżeli jednak to niby co w tej sytuacji takiego niesamowitego, żeby pisać o tym publicznie na wykopie? Zawsze znajdzie się jakaś odklejona firma czy HR. Dobrze, że wyszło już na etapie pierwszej rozmowy. Poza tym po huy im opowiadasz co robiłeś w tym czasie, że byłeś na Filipinach, że sportem się zacząłeś interesować (btw. serio
  • Odpowiedz
A gość popatrzył na mnie spod byka i pyta, czy wiem, że u nich trzeba być ambitnym i dlaczego nie nauczyłem się czegoś nowego skoro miałem dużo wolnego czasu.

@mirko_anonim: No mnie też to dziwi, szczególnie w czasach gdy ilość ofert w branży lekko się zredukowała.
  • Odpowiedz
@Galapagos_: Bo nie umiesz gadać korpo mową trzeba było powiedzieć odkrywałeś siebie aby być jeszcze lepszym pracownikiem dbałeś o swój wewnętrzny dobrostan i ładowałeś baterię, a potem wielki uśmiech. I tyle zero spiny.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz