Wpis z mikrobloga

Mirki dostałem ofertę pracy i niby wszystko cacy, ale zastanawia mnie jedna rzecz:
"W związku z w/w obowiązkami potrzebne będzie dodatkowe konto służbowe na które co miesiąc pracownik będzie otrzymywać kwotę 2000 zł na w/w wydatki. W ten sposób pracownik może wykonywać swoje obowiązki bez obawy o mieszanie się środków firmowych ze środkami prywatnymi"

Nie spotkałem się do tej pory z tym żebym musiał na siebie zakładać konto pod tematy sluzbowe. Śmierdzi mi scamem, słupami itp, dobrze mi się wydaje?

#pracbaza #pracbazaproblems #banki #prawo
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jack0wy identyczną wiadomość dostałem ubiegając się o pracę jako sprzedawca w sklepie z odżywkami. Byłem już umówiony na wizytę ale zrezygnowałem , podejrzewając scam- jak by było nie wiem
  • Odpowiedz
@Jack0wy: Nie wiem do końca co mają na myśli, ale ja miałem coś podobnego - firma dała mi kartę do konta firmowego z limitem bodajże 2000zł/dobe żeby opłacać jakieś rzeczy w delegacji. Nie zakładałem sam żadnego konta. Z resztą jest napisane "konto służbowe", więc raczej pracodawca powinien to ogarnąć, nie widzę powodu żebyś Ty miał to robić.

Edit:
Tzn. była to o ile pamiętam karta imienna wydana na mnie do
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Stefan_ciastko konto mam założyć ja, więc przypuszczam że musi być na mnie. Dwa że chcą mnie zatrudnić po samym przejrzeniu CV, zapraszają od razu na podpisanie umowy a nie rozmowę dlatego lampka mi się mocno swieci
  • Odpowiedz
@Jack0wy:
Hej Mirku, dobrze, że pytasz, bo to rzeczywiście brzmi podejrzanie. Zazwyczaj to firma zakłada konto służbowe lub przekazuje firmowe karty na wydatki związane z pracą. Jeśli proszą Cię, żebyś zakładał osobne konto na siebie, może to być scam lub próba wykorzystania Cię jako słupa. Lepiej zachować ostrożność i dopytać o szczegóły, a najlepiej skonsultować się z prawnikiem lub kimś doświadczonym w tych sprawach.
  • Odpowiedz
konto mam założyć ja, więc przypuszczam że musi być na mnie. Dwa że chcą mnie zatrudnić po samym przejrzeniu CV, zapraszają od razu na podpisanie umowy a nie rozmowę dlatego lampka mi się mocno swieci

@Jack0wy: To tylko potwierdza moje obawy. Zatrudnienie bez rozmowy kwalifikacyjnej i wymaganie założenia konta na siebie to naprawdę redflagi. Lepiej dmuchać na zimne i zrezygnować z takiej oferty. Na pewno znajdziesz coś lepszego i bardziej
  • Odpowiedz
@Jack0wy w życiu bym w to nie szła. Mam kartę służbową do wydatków służbowych i tyle, karta ma moje nazwisko, ale firma ma wgląd na co wydaje pieniądze i tak to powinno wyglądać
  • Odpowiedz
@Jack0wy: to brzmi podejrzanie. Konto firmowe się zakłada, jak masz firmę. Ja mam JDG i takie konto, co z nim robię to moja sprawa, bo to moje konto.

Jeżeli dysponujesz pieniędzmi firmy, to dostajesz od nich kartę imienną, jak piszą poprzednicy.

No i nikt nikogo nie zatrudnia po przejrzeniu CV :)
  • Odpowiedz
@Jack0wy

konto mam założyć ja, więc przypuszczam że musi być na mnie. Dwa że chcą mnie zatrudnić po samym przejrzeniu CV, zapraszają od razu na podpisanie umowy a nie rozmowę dlatego lampka mi się mocno swieci

To jakaś dziwna praktyka z tym kontem, ja bym uważał. Druga sprawa, że tak szybko chcą Cie zatrudnić (nie kwestionuje Twoich skilli, ale jakakolwiek rozmowa powinna być, nawet jeśli to jakaś mała firemka :) )
  • Odpowiedz
@Jack0wy: dobrze, ze pytasz, bo nie ma nic zlego w zadawaniu nawet najglupszych pytan. Ale patrzac na caly watek mam wrazenie,ze wiele osob jest dosc "naiwna". TO JEST PRZEKRET NA 100%. nie "chyba", nie "podejrzane", tylko w stu procentach nielegalne
  • Odpowiedz