Wpis z mikrobloga

Mirki dostałem ofertę pracy i niby wszystko cacy, ale zastanawia mnie jedna rzecz:
"W związku z w/w obowiązkami potrzebne będzie dodatkowe konto służbowe na które co miesiąc pracownik będzie otrzymywać kwotę 2000 zł na w/w wydatki. W ten sposób pracownik może wykonywać swoje obowiązki bez obawy o mieszanie się środków firmowych ze środkami prywatnymi"

Nie spotkałem się do tej pory z tym żebym musiał na siebie zakładać konto pod tematy sluzbowe. Śmierdzi mi scamem, słupami itp, dobrze mi się wydaje?

#pracbaza #pracbazaproblems #banki #prawo
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jack0wy: może troche mnie poniesie, bo nie znam się jakoś fachowo na tym, ale wygląda mi to mniejwięcej tak:
Ta firma goni np. fizjo sprzęty, których nie mają, kasa trafia na konto niby firmowe, ale stojące np. na Ciebie. Nie zdziwie sie, jak nie będziesz miał do niego dostępu ani choćby wglądu. Oni gonia(własciwie piorą) tą kase na jakies inne konto hgw gdzie, ale Ty figurujesz jako zleceniodawca przelewów i
  • Odpowiedz
@Jack0wy: pracież pracodawca może miec iles subkont i iles kart dla pracownikow, a nie ze pracownik zaklada konto sluzbowe na rzecz firmy scam i tyle xD
  • Odpowiedz
@Jack0wy: scam na 100% z tego co pisałeś kasa miała iść głównie na wysyłki kurierskie itp.? Więc pewnie dostaniesz paczki z dragami czy podobnym towarem i będziesz wysyłał :D odpuść bo w pasiaki polecisz
  • Odpowiedz
@Jack0wy: Jeżeli dostaniesz dostęp do konta służbowego, które założone jest na firmę to ok. Jak masz sobie sam założyć to zdecydowanie jest to scam.
  • Odpowiedz
@Jack0wy Ja również otrzymałam @ że zapraszają na podpisanie umowy w przyszły wtorek, ogłoszenia z olx dot. lokalizacji Katowice i Wrocław (sklep z art. medycznymi) szybko zostały usunięte. I tak samo wymagają założenia konta. Poprosiłam z ciekawości o podanie nr tel. do osoby rekrutującej, danych firmy itp. Ciekawe czy coś odpiszą.
  • Odpowiedz
@Jack0wy: Moja dziewczyna znalazła tę samą ofertę. Strona założona na wix (fizjostore.wixsite.com/mysite), wszystko wygenerowane przez AI, a połowa funkcjonalności nie działa. Przed rozmową karzą Ci mieć już założone konto, więc zgaduję, że chcą naciągać kredyty na konto "pracownika", tyle że ta firma nie istnieje, omijaj.
  • Odpowiedz
@Jack0wy: być może to coś poważniejszego, ale ja bym obstawiał najprościej w proceder pośrednictwa w zakładaniu kont. Konto będziesz musiał założyć przez konkretnego linka albo w konkretnym, może dziwnym banku i pewnie "zatrudniający" dostaje hajs od każdego założonego konta. Potem jednak nie dochodzi do żadnego zatrudnienia i kończy się wyłącznie na wyłudzeniu danych. Stąd najpierw konto, a potem zatrudnienie.
  • Odpowiedz
@Jack0wy: u mnie tak samo, mamke pracuje w pekao to sie dopytalam. miala ostatnio szkolenia i to jest scam, zreszta nie wiem jak u ciebie, ale u mnie taki sklep nawet nie istnieje - bo rowniez aplikowalam do sklepu medycznego
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@blunja @Rych___ @wiqusieqqq @majka12345
Widzę że chyba zalozyliscie konta żeby zrobić odzew. Jedna osoba napisała mi na PW że znalazła temat w google więc mam nadzieję że potencjalnie ktoś jeszcze zdąży ten wątek znaleźć zanim się zdecyduje na "współpracę"
  • Odpowiedz
@Jack0wy złożyłem tam aplikacje ze 2 dni temu i dziś o 10 dostałem odzew od nich z tą samą treścią. Później po przeczytaniu tego wszystkiego jeszcze raz , bo mając 18 lat i 0 doświadczenia oferują mi od tak pracę za 6k i jakieś konto mam zakładać to coś jest nie tak. Na szczęście znalazłem ten wątek tutaj i już wiem, że tam nie pojdę.
  • Odpowiedz