Opłaca się w ogóle uczyć jeszcze językowego syntaxu poza podstawami jak wpisuje to co co chcę osiągnąć w Chat GPT i produkuje mi gotowy skrypt? (który rzecz jasna rozumiem ale od ręki bym go nie napisał bo ostatni skrypt w BASHu pisałem z 3 lata temu, a to dość skomplikowana rzecz)
@AnonimoweLwiatko: Na proste skrypty czy drobne funkcje w pełni wystarczy. Czasem więcej się namęczysz przy pisaniu wymagań niż przy napisaniu tego samemu, no i nie masz kontroli nad tym co tam rzeczywiście się dzieje, ale zajmie to mniej niż nauka syntaxu. Z niektórych języków w ogóle nie skorzystasz bo potrafi się wyłożyć nawet przy pisaniu hello worlda. A do większego projektu/komercyjnego nie ma sensownego rozwiązania
@AnonimoweLwiatko: Jak zweryfikujesz poprawnosc rozwiązania nie znając syntaxu? Wiesz, to torche przypomina ludzi robiących sobie tatuze chinskich znakow, gdzie mowisz tatuatorowi co chcesz, a potem lądujesz z napisem 'lubie siusiaki' ( ͡°͜ʖ͡°) Ja tak iskrypt wykorzystalbym edukacyjnie, przeanalizowal, no ale do tego portrzebna jest znajomosc danego języka i API.
@miodeksmrodek: Ty tak na serio? Przecież widząc dowolny język programistyczny praktycznie, znając angielski jesteś w stanie poniekąd zrozumieć co program robi.
Powiem jeszce tak... Niech GPT wygeneruje jakis skrypt basha, ktory ma w sobie 'rm -rf /' i odpalisz to rootem. Jak nie znasz skladni basha i nie przejrzysz takiego skryptu to elo. Dalej uwazasz ze nzajomosc angielskiego wystarcza?
@AnonimoweLwiatko: języki naturalne są niejednoznaczne i mało precyzyjne. Jest tam zbyt duże pole do nadinterpretacji. A ChatGPT z natury nie rozumie co generuje. Generuje to co jego zdaniem ma największe prawdopodobieństwo pojawienia się. I często swoje prawdopodobieństwa bazuje na gównianym hinduskim kodzie z Githuba. Kilka razy prosiłem go o rozwiązanie problemu, z którym się głowiłem. Zapętlał się z odpowiedziami, modyfikował wymagania, wypluwał niekompilujący się kod, albo działający inaczej niż sam
za 1-2 lata moja babcia będzie mogła pisać skomplikowane programy w chatgpt nie mając pojęcia na temat kodowania i weryfikacji kodu. Zawód programisty wymrze niestety i to jako jeden z pierwszych
@chytraulik: to się nie ucz. Więcej hajsu dla mnie xD
#programista15k #programowanie
@AnonimoweLwiatko: Na proste skrypty czy drobne funkcje w pełni wystarczy. Czasem więcej się namęczysz przy pisaniu wymagań niż przy napisaniu tego samemu, no i nie masz kontroli nad tym co tam rzeczywiście się dzieje, ale zajmie to mniej niż nauka syntaxu. Z niektórych języków w ogóle nie skorzystasz bo potrafi się wyłożyć nawet przy pisaniu hello worlda. A do większego projektu/komercyjnego nie ma sensownego rozwiązania
Ja tak iskrypt wykorzystalbym edukacyjnie, przeanalizowal, no ale do tego portrzebna jest znajomosc danego języka i API.
@AnonimoweLwiatko: czego? Czy chodzi o składnię?
@andreasek: tak będzie xD
@chytraulik: to się nie ucz. Więcej hajsu dla mnie xD