Opłaca się w ogóle uczyć jeszcze językowego syntaxu poza podstawami jak wpisuje to co co chcę osiągnąć w Chat GPT i produkuje mi gotowy skrypt? (który rzecz jasna rozumiem ale od ręki bym go nie napisał bo ostatni skrypt w BASHu pisałem z 3 lata temu, a to dość skomplikowana rzecz)
@AnonimoweLwiatko tak, bo jakość kodu w górę to g---o a tak czy siak i tak trzeba to posklejać. Irl nikt nie pisze Crudow na 3 linijki tylko grzebie w logice biznesowej na kilkaset.
@ven0m: @TurboDynamo @bb89 @Saly za 1-2 lata moja babcia będzie mogła pisać skomplikowane programy w chatgpt nie mając pojęcia na temat kodowania i weryfikacji kodu. Zawód programisty wymrze niestety i to jako jeden z pierwszych
@AnonimoweLwiatko: Tak, warto. Podam przykład: zlecilem napisanie unitów do jednego komponentu napisanego w react-native. Wkleilem kod komponentu i jazda. Wygenerował spoko, pokryl duzo przypadkow. Problemy byly 2: uzywl niewydajnego sposobu do montowania komponentu oraz pobral propsy jak w komponencie klasowym, choc byl napisany funkcyjnie - to generowało błąd. Bez wiedzy nie wiedzalbym, jak to naprawic.
@Saly mi pomógł ChatGPT 4o ostatnio do napisania linii kodu jak zrobić konwersję MP4 z wyborem jakości i z filtrami, za pomocą FFMpeg. Sam mu przedstawiłem swoje podejście że mi nie zadziałało, i że chciałem to i to osiągnąć.
Nie jestem teraz pewien, czy do wideo można dodać różnorakie filtry jak jasność, gammę, bez ponownej kompresji. Ale nie ten problem miałem wtedy.
@AnonimoweLwiatko: ChatGPT pisze fatalny kod, nawet w banalnych sprawach jak “wczytaj plik to tablicy intów”. Ostatnio korzystam coraz mniej bo za każdym razem więcej jest po nim sprzątania niż gdybym napisał sam od zera.
@Saly @ven0m @bb89: @lukasz_r128 @rukh @miodeksmrodek @TurboDynamo @bb89 Mi chodziło raczej o skrypty/algorytmy, coś specjalistycznego. Co do "optymalnego sposobu", w chuju to masz dopóki nie ma regresji/nie jest to krytyczna część kodu/w profilerze nie widzisz, że optymalizacja jest konieczna. Wiadomo, że architektury bym w tym nie pisał.
@AnonimoweLwiatko: Jeszcze ani razu nie dostałem poprawnie wygenerowanego kodu i to prowadząc promptami za rękę. MUSISZ mieć wiedzę o języku, bo bez tego wygenerujesz g---o.
@AnonimoweLwiatko: do skryptów, prostych sqli i regexpow jest jak znalazł
Ja też w bashu nie umiem napisać nic bardziej skomplikowanego niż grep czy echo bo dla mnie ten język wygląda jak rzygi i szlaczki, więc doceniam pomoc AI w tym zakresie
@bzyku95: No o to właśnie mi chodziło. Ewentualnie jakiś prosty kawałek który naprowadzi cie na coś w języku którego nie ogarniasz (wiesz jak byś to napisał ale składni nie znasz czy zasad albo bibliotek jakie są tutaj używane)
@RHarryH: Co ty gadasz? Przecież język polski/angielski też są "kodem" jeśli napiszesz odpowiednie instrukcje. Taka konwersja na skrypty SQL też działa.
Mi chodziło raczej o skrypty/algorytmy, coś specjalistycznego. Co do "optymalnego sposobu", w chuju to masz dopóki nie ma regresji/nie jest to krytyczna część kodu/w profilerze nie widzisz, że optymalizacja jest konieczna. Wiadomo, że architektury bym w tym nie pisał.
chat GPT to nie model matematyczny, wiec z tych algorytmow mogą wyjsc kocopoły ;) Jesli na początku nie zadbasz o jakosc, nie wiesz co sie tam dzieje, potem moze byc
Senyszyn, polska przedstawicielka lewicy, z rozbrajającą szczerością przyznaje, że ma 6 mieszkań, bo uznaje to za najlepszą formę ulokowania własnego kapitału.
Piękne podsumowanko jak wielką patologią jest ten kraj.
#programista15k #programowanie
Nie jestem teraz pewien, czy do wideo można dodać różnorakie filtry jak jasność, gammę, bez ponownej kompresji. Ale nie ten problem miałem wtedy.
Ja też w bashu nie umiem napisać nic bardziej skomplikowanego niż grep czy echo bo dla mnie ten język wygląda jak rzygi i szlaczki, więc doceniam pomoc AI w tym zakresie
chat GPT to nie model matematyczny, wiec z tych algorytmow mogą wyjsc kocopoły ;)
Jesli na początku nie zadbasz o jakosc, nie wiesz co sie tam dzieje, potem moze byc