Aktywne Wpisy
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Jarek_P +625
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Chcę sobie zbudować "nas" a tak na prawdę to serwer oparty o nextcloud. Pytanie jest takie: chciałbym, żeby był dostępny pod jakimś stałym IP niezależnie od tego gdzie, kiedy i w jakiej sieci się zaloguje.
Jak sama budowa takiego serwerka to raczej dla mnie sprawa oczywista, tak nie bardzo wiem, jak ogarnąć tę kwestię.
Myślałem o usługach typu noIP albo jeszcze lepiej o tunelu do VPS ale średnio wiem, jak igryźć obie opcje...
Może macie pomysły, albo robiliście coś podobnego ? :)
Tunelować malinę do serwera i tam się jakoś bawić routingiem np. VPS.dpmena:8080 > tunelowania.malina>80 i tak z innymi portami? To się uda? Zakładam oczywiście open VPN, malina do Ubuntu serwer
Albo vps z openvpenem i klient ovpn na nextcloudzie i na każdym urządzeniu ma mieć dostęp
1. kupujesz stawiasz etc VPS z publicznym IP na którym instalujesz VPN wiregurad (najlepiej i najszybciej)
VPN ma publiczne IP do niego sie łączysz, spinasz sie w tunelu i ustawiasz sobie na serwerze IP w tunelu będąc w tunelu łączysz sie do serwera jak po lanie (z adresacją tunelową)
Proponuje stawiać takie
No, czyli od początku szedłem w dobrym kierunku :)
Generalnie userów max 5 pesymistycznie, bo głównie 2. Nextcloud, żeby postawić jeszcze jakieś notatki i przyszłościowo myślę Ew o jakimś imap, plexie. Czyli stawiam na tunel do jakoegoś niedrogiego VPS i tyle.
Dzięki :)
Pamiętaj, że założeniem projektu jest mobilność :)
949,00zł | NAS Mini Firewall Intel N100 Ryzen 5700U DDR4 M.2 NVMe 2.5G Ethernet WiFi6 obsługuje FreeNas RAID 2x HDD Windows 11 Router OS OS
https://a.aliexpress.com/_ExYdtJV
Nie wiem jak z Google, ale z Oracle to nie udało mi się osiągnąć więcej
Poza tym AZ? No spoko. Ale my tu rozmawiamy o dużo bardziej rozbudowanym serwerze opartym na mobilnym ARM, niż wasze... Dobra, już. Bez reklam ok?
Jestem koderem i takimi innymi ale faktycznie słabo znam się na sieciach. Nie moje tematy, więc jeśli nie jesteš z tej gunwo firmy, to przepraszam :)