Aktywne Wpisy

bruhh +117
Mojej żonie zmarł dziś w nocy dziadek - alkoholik. Walił wóde od niepamiętnych czasów, totalnie nie ogarniał co się dzieje, nawet chyba nie był świadom, że ma wnuki i prawnuki. Całe życie miał w------e na rodzine, trzymali go tylko w chacie bo miał sporą rente górniczą, którą utrzymywał całą rodzine, bo reszta to lewusy. Nigdy nie był na żadnych rodzinnych uroczystościach, na naszym weselu, na jakiejś tam 18, na chrzcinach.. no miał
jz25 +14
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Chcę sobie zbudować "nas" a tak na prawdę to serwer oparty o nextcloud. Pytanie jest takie: chciałbym, żeby był dostępny pod jakimś stałym IP niezależnie od tego gdzie, kiedy i w jakiej sieci się zaloguje.
Jak sama budowa takiego serwerka to raczej dla mnie sprawa oczywista, tak nie bardzo wiem, jak ogarnąć tę kwestię.
Myślałem o usługach typu noIP albo jeszcze lepiej o tunelu do VPS ale średnio wiem, jak igryźć obie opcje...
Może macie pomysły, albo robiliście coś podobnego ? :)
Tunelować malinę do serwera i tam się jakoś bawić routingiem np. VPS.dpmena:8080 > tunelowania.malina>80 i tak z innymi portami? To się uda? Zakładam oczywiście open VPN, malina do Ubuntu serwer
Albo vps z openvpenem i klient ovpn na nextcloudzie i na każdym urządzeniu ma mieć dostęp
1. kupujesz stawiasz etc VPS z publicznym IP na którym instalujesz VPN wiregurad (najlepiej i najszybciej)
VPN ma publiczne IP do niego sie łączysz, spinasz sie w tunelu i ustawiasz sobie na serwerze IP w tunelu będąc w tunelu łączysz sie do serwera jak po lanie (z adresacją tunelową)
Proponuje stawiać takie
No, czyli od początku szedłem w dobrym kierunku :)
Generalnie userów max 5 pesymistycznie, bo głównie 2. Nextcloud, żeby postawić jeszcze jakieś notatki i przyszłościowo myślę Ew o jakimś imap, plexie. Czyli stawiam na tunel do jakoegoś niedrogiego VPS i tyle.
Dzięki :)
Pamiętaj, że założeniem projektu jest mobilność :)
949,00zł | NAS Mini Firewall Intel N100 Ryzen 5700U DDR4 M.2 NVMe 2.5G Ethernet WiFi6 obsługuje FreeNas RAID 2x HDD Windows 11 Router OS OS
https://a.aliexpress.com/_ExYdtJV
Nie wiem jak z Google, ale z Oracle to nie udało mi się osiągnąć więcej
Poza tym AZ? No spoko. Ale my tu rozmawiamy o dużo bardziej rozbudowanym serwerze opartym na mobilnym ARM, niż wasze... Dobra, już. Bez reklam ok?
Jestem koderem i takimi innymi ale faktycznie słabo znam się na sieciach. Nie moje tematy, więc jeśli nie jesteš z tej gunwo firmy, to przepraszam :)