Wpis z mikrobloga

DAX Futures - Jak g... w przeręblu

Czwarta z rzędu rozchwiana tygodniówka z wąskim korpusem staje się następnym znacznikiem trwającego beztrendzia. Niedźwiedzie zdobywają mozolnie odrobinę terenu, ale przy braku jednoznacznych przewag pozostaje oczekiwanie na jakieś wybicie kierunkowe, które mogłoby znaleźć kontynuację.

Na dziennym mieszanka spadków i podejść układa się coraz bardziej regularnie przy wsparciu w strefie 18430. Wygląda to na próbę ataku na tę strefę. Po przeciwnej stronie mamy minima z 30 maja, 4 i 7 czerwca, które przechodzą z niższych na wyższe. Ten klincz można zamknąć w trójkątnym układzie i czekać na wyłamanie dowolnej krawędzi. Gra na wybicie i chowanie stopów nad lokalnymi maksami i minimami robi się droga z racji długich cieni w ostatnich tygodniach, więc podpięcie się pod ruch ma dla mnie sens tylko gdy uda się wsadzić SL gdzieś na krótkich interwałach. Do wejścia na krótką stronę pasuje mi 18427, BE 18334, ale cel i SL to już spory problem. Zawężając perspektywę do m15 S 18552, 18589, TP 18406, ale też bez przekonania.

Szerszy interwał podkreśla wagę odreagowania z poziomu 18430 i przy obecnym opadaniu nawet zachęca do kontry w górę z okolic 18330 i w dół od 18736. Sporo sprzeczności na technicznie niełatwej sytuacji mocno zniechęca do handlu.

Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem 4 zamknięte transakcje, na których straciłem -23 punkty (1 strata, 1 zysk, 2 BE). Przyzwoicie złapane kontry na S we wtorek skończyły się wylotem BE na podejściu w czwartek, long wg wpisu zakończył się na SL, a zysk z S łapanego w piątek.

#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax

Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023

2024 1 stycznia 7 stycznia 14 stycznia 21 stycznia 21 stycznia 28 stycznia 11 lutego 18 lutego 25 lutego 3 marca 10 marca 7 kwietnia 14 kwietnia 21 kwietnia 28 kwietnia 5 maja 12 maja 17 maja 26 maja 2 czerwca
DJ007 - DAX Futures - Jak g... w przeręblu

Czwarta z rzędu rozchwiana tygodniówka z ...

źródło: DAX_FUT-09-06-2024_multi

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
nigdy nie zrozumiem wiary w analizę techniczną

@vvv-vvv: Wiara w sensie uznawania że z jej pomocą i zarządzaniem ryzykiem można osiagnąć przewagę podobnie jak przy dowolnych metodach statystycznych - jak najbardziej tak. Wiara w sensie uznawania, że AT pokaże przyszłość i zwolni nas z konieczności zarządzania ryzykiem - jak najbardziej nie.
  • Odpowiedz