Wpis z mikrobloga

DAX Futures – Przerwa w boczniaku?

Zaproszenie do tańca dla obydwu stron rynku przyniosło tylko poszerzenie zakresu konsolidacji. W takim rozchwianym klimacie piątkowy odwrót popytu z nowych maksów wygląda jak sygnał po tygodniach szumu.

To czwarta spadkowa świeca w ostatnich trzech miesiącach z wyraźnie zaznaczonym górnym cieniem i nędznym korpusem. W połowie grudnia i 2 stycznia podobne kształty nie przyniosły popytowi nic dobrego, lecz 23 stycznia maks na podobnym układzie został przełamany. W piątek mieliśmy bardzo mocne wyjście, które poza wyznaczeniem nowego ATH wybiło górą kilkunastodniowy horyzont, ale finalnie podaż zdołała wcisnąć kurs do wnętrza. Oczywiście może to być tylko poszerzenie boczniaka, tak jak to działo się długimi miesiącami w 2021 i 2023 roku, lecz pod coś czasem wypadałoby zagrać, bo próżno czekać na objawienie, że tym razem na pewno z sygnału będą jakieś punkty. Na niekorzyść niedźwiedzi przemawia na pewno środowa szybka negacja wtorkowego zejścia.

Gdy zbliży się perspektywę do godzinówki, to można znaleźć pretekst do taniego shorta, bo ostatnie szczyty i dołki zaczynają wchodzić w coraz niższy układ. Ustawię S na obecnych poziomach 17132, SL 17182 BE 17062 TP 16926. Gdyby przed dojściem do 17132 kurs wyszedł nad 17182, to zlecenie anuluję.

Na tygodniówce przypomina się zachowanie trendu, które kiedyś opisywałem, czyli wyraźne spowolnienie po zrobieniu maksów, w którym kąt wzrostu jest trudny do przebicia (granatowe linie po szczytach, ostatnia przerywana). Nie wiadomo czy będzie tak i tym razem, jeśli jednak dzienny robi cofkę z tej strefy, to jej okolice mogą stać miejscem startowym do kontry podaży.

Osobiście w ubiegłym tygodniu nie miałem żadnej zamkniętej transakcji, zagrałem tylko raz otwierając w piątek S po 17214 z SL 17276, TP 16965 i pozycja jest nadal otwarta.

#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax

Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023

2024 1 stycznia 7 stycznia 14 stycznia 21 stycznia 21 stycznia 28 stycznia 11 lutego
DJ007 - DAX Futures – Przerwa w boczniaku?

Zaproszenie do tańca dla obydwu stron ryn...

źródło: DAX_FUT-18-02-2024_multi

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli ludzie widzę spadki to będzie rosnąć. Według mnie do jakiejś większej korekty potrzebny będzie solidny impuls, który wypłoszy ludzi z pozycji. Może jakieś dane, a może coś ze świata. Zobaczymy.
  • Odpowiedz
  • 0
Według mnie do jakiejś większej korekty potrzebny będzie solidny impuls, który wypłoszy ludzi z pozycji.

@wykopanywykopek: Może tak być, tylko ta większa korekta i ten impuls nie dadza wcześniej znać, że to już ten moment. Czasem rynek zaczyna sie lekko korygować i nagle przyspiesza, a impulsu brak. Czasem mamy negatywny sygnał, a rynek nie spada z marszu i nagle po kilku dniach sie odwraca na pięcie. Gdy zdarzy się, że
  • Odpowiedz