Wpis z mikrobloga

Obczajam ten kalkulator "kredytu 0%" i się śmieję xD
1. Single praktycznie wykluczeni czyli jako 30letni facet zarabiajacy np 8000zł nie masz szans na mieszkanie w mieście i tym samym jesteś wykluczony z przyszłego tworzenia związku, rodziny i produkcji ilości Polaków.
2. Patola z trójką dzieci może za to wziąć piękne deweloperskie mieszkanie za prawie 700 tys i płacić ratę....1375zł.
1375zł! xddd przecież przy tego typu racie to jest ogromne pole do wzrostu cen o dziesiątki procent.
A dla singla ratka 4700 <3

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt2procent
Beszczebelny - Obczajam ten kalkulator "kredytu 0%" i się śmieję xD 
1. Single prakty...

źródło: Screenshot 2024-04-12 at 08-03-44 Kalkulator Mieszkanie na Start_ Kredyt 0% – Hipoteka bez tajemnic

Pobierz
  • 298
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście że nie ma. Ale nie należy w takiej sytuacji oczekiwać że kapitan państwo będzie taką jednostkę poklepywał po pleckach w taki sposób jak ludzi którzy jednak na dzieci się decydują

@WielkiPowrut88: Równość wobec prawa mówi ci to coś? Powinien być konstytucyjny zakaz rozdawania publicznych pieniędzy. Jeżeli rząd ma ich za dużo i chce pomóc ludziom to wystarczy obniżyć podatki np. VAT.

A ZUS powinien być zlikwidowany, bo to piramida
  • Odpowiedz
@fenbekus: no to nie jest logiczne, bo ja najpierw wolałbym mieć dom/mieszkanie i wtedy ze spokojną głową myśleć o potomstwie, a nie zrobić sobie 3 dzieciaków, a na koniec jednak w ogóle nie dostać hipoteki xD
  • Odpowiedz
  • 8
ciężko nazwać "zaradnym" 30-letniego singla zarabiającego 8k

@pan_bogus: nastepny w bańce IT, na szczęscie lekko już pękającej.
Zarabiając 10k jesteś w top ~13% Polaków. 8k- Top 25% albo wyżej, ale nadal nie stać takiej osoby na PODSTAWOWE dobro, czyli mieszkanie. Ja piszę wpis z perspektywy ogółu Polaków i to nas rożni.

Też mógłbym wyłożyć jaja i powiedzieć że ja jestem w top10% i dzięki, że jeszce dodatkowo doplacasz mi do
Beszczebelny - >ciężko nazwać "zaradnym" 30-letniego singla zarabiającego 8k

@pan_bo...

źródło: Screenshot 2024-04-12 at 11-40-04 ile osob zarabia mniej ode mnie w polsce - Szukaj w Google

Pobierz
  • Odpowiedz
@WielkiPowrut88

>A to, że ktoś pracuje na gospodarkę, odprowadza podatki to według Ciebie nie jest żaden pożytek z takiego kogoś?

@MamByleJakiNick: Rodzice trójki dzieci pracują tak samo jak ten bezdzietny kawaler a dodatkowo wychowują trójkę przyszłych obywateli co w przypadku 30 letniego singla nie będzie mieć miejsca. To te dzieci będą utrzymywać tego singla kiedy siły go
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: znajomi inżynierowie budownictwa zarabiają 10k+ przed 30, więc nie potrzeba żadnego IT. 8k netto to się zarabia jako fizyczny pracownik na budowie (nawet więcej jak jesteś zaradny). Elektrycy też sporo zarabiają, w dobrej lokalizacji jak ktoś jest dobry i ma swoją działalność to nawet więcej niż typowy pracownik IT. Jest dużo opcji na zarobek, więc podtrzymuje, 8k w wieku 30 lat to niezaradność. W sensie nie ma nic w
  • Odpowiedz
Dlaczego rodzinę z trójką dzieci nazwywasz patolą? Patolą to jest 30 letni chłop co nawet baby nie ma a co dopiero dzieci. Pożytek z niego tylko jako mieso armatnie dla państwa.

@WielkiPowrut88: zapomniałeś wspomnieć, że to on to wszystko finansuje, bo skoro nie ma baby i dzieci to tylko wkłada do systemu a nie wyjmuje praktycznie nic
  • Odpowiedz
  • 9
@wojtas_mks

Ja pierwsze dziecko miałem z żoną w kawalerce, bez oszczędności, bez auta.

No faktycznie, lepiej założyć że jakoś to będzie, i pchać się w posiadanie dziecka, nie posiadając nic. Dojrzałe, odpowiedzialne podejście, w sam raz na fundament dla decyzji o stworzeniu nowego życia, które będzie całkowicie zależne od Ciebie. Miałeś to szczęście że dziecko urodziło się zdrowe - co byś zrobił gdyby na start były potrzebne grube hajsy, bo dziecko urodziło się z jakąś wadą, musiałbyś co chwilę jeździć do szpitala, czy na jakieś rehabilitacje?
  • Odpowiedz
Co jest złego w byciu wygodnym? Jak chcesz to taplaj się z gówniakami i nie śpij po nocach, ale nie zmuszaj do tego innych, a tym bardziej odwal się od ich kasy.

@Wraczek: to bądź singlem i żyj wygodniej, ale nie oczekuj, że społeczeństwo opierające się na dzieciach będzie się przejmowało Twoim losem i dopłacało do mieszkań. Jak nie pasuje Ci życie w społeczeństwie to możesz iść gdzieś żyć poza
  • Odpowiedz
  • 6
znajomi inżynierowie budownictwa zarabiają 10k+ przed 30, więc nie potrzeba żadnego IT

@pan_bogus: czyli osoba 10k ma prawo być nazywana zaradną, a osoba 8k niezaradną xD te marne 2000zł wyznaczyleś jako próg zaradności bądź nie dla człowieka. Przypomnę jeszcze, że nie mówimy o tym czy Zaradna Osoba kupi sobie Buggati Veyron, tylko czy kupi sobie podstawowe dobro do życia czyli mieszkanie. Podstawowe dobro dla bezpieczeństwa i komfortu życia. Coś na
  • Odpowiedz
  • 3
@WielkiPowrut88 wiesz ile bym dał za możliwość zrezygnowania z płacenia emerytalnej części składek zusowskich, w zamian za rezygnację z prawa do emerytury?

Sam zadbałbym o swoją emeryturę dużo lepiej, niż kapitan państwo.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Z 3 nie, po prostu zmieni mieszkanie na większe, poprawi swoje warunki bytowe. Być może zbuduje dom. Byc może też pomysli o 4 dziecku. Tak czy siak ta trójka będzie miała lepszy start w dorosłość dzieki większemu majątkowi rodziców. Ale rodziny z jednym, dwoma lub w ogole bez dzieci mogą zacząć rozważać posiadanie kolejnych wiedząć że poprawią w ten sposób swoje warunki bytowe. Może chcieli mieć więcej niż 2
  • Odpowiedz
@Beszczebelny: napisałem 10k+, może to być 10 a może być 12 albo więcej (choć rzeczywiście przeciętnemu człowiekowi może nie być łatwo zarobić więcej). A między 8 a 12k jest właśnie tyle ile brakuje Ci na ratę kredytu
  • Odpowiedz
Ale wiesz, że 2x800 plus to idzie na przedszkole akurat?

@ziomus13: no patrz, u mnie nie idzie, bo dzieciaki są w publicznym i miesięcznie na pobyt powyżej 5 godzin oraz jedzenie wychodzi średnio około 200 zł za dziecko.

Ale mniejsza z tym. Rozglądam się za domem od developera i jako 4-osobowa rodzina nie skorzystam z programu, bo mam mieszkanie i mi się nie należy pomoc. Czyli nigdy nie skorzystałem z
  • Odpowiedz
Dlaczego rodzinę z trójką dzieci nazwywasz patolą?

@WielkiPowrut88: Bo jak masz trójkę dzieci bez wymyślenia najpierw gdzie te dzieci mają mieszkać to jesteś nieodpowiedzialną patolą. To, że kapitan państwo teraz przyjdzie z pomocą, ukradnie wszystkim innym by dać zarobić deweloperom i przy okazji takiej patoli pokoje dla dzieci, nie znaczy, że nei możemy takim ludzkim gównem gardzić.
  • Odpowiedz