Aktywne Wpisy

breakdown1 +1
Przydałby mi się doradca finansowy lub jakiś ogarnięty coach. Nie wiem jak rozplanować najbliższe kilka lat. Mam wrażenie, że jest za dużo zmiennych by na oko ocenić która strategia byłaby najlepsza.
Chciałbym kupić mieszkanie, ale nie wiem czy ładować teraz w giełdę ile się da, a potem przykładowo połowę wyciągnąć na wkład własny (np uzbierać 400k, a potem 200k wyciągnąć), czy może wyciągnąć wszystko by kredyt był jak najmniejszy, ale potem budować portfolio
Chciałbym kupić mieszkanie, ale nie wiem czy ładować teraz w giełdę ile się da, a potem przykładowo połowę wyciągnąć na wkład własny (np uzbierać 400k, a potem 200k wyciągnąć), czy może wyciągnąć wszystko by kredyt był jak najmniejszy, ale potem budować portfolio

Jako, iż mam trochę wolnego czasu ostatnio to postanowiłem opowiedzieć jak wygląda praca w topce warszawskich kancelarii, wieżowce przy rondzie onz czy daszyńskiego (to tam się znajdują najlepsze zagraniczne korpo-kance zatrudniające najlepszych studentów. Top najlepszych firm prawniczych typu Allen&Overy, CMS, Clifford Chance czy Linklaters
Jak się dostać ? - 90 % ludzi jest z uw prawo albo uj prawo, pozostali to albo SGH (działy doradctwa podatkowego) albo zagrniczne uczelnie anglojęzyczne. Jeżeli chodzi o inne polskie wydziały prawa to szanse są praktycznie zerowe na wejście do branży
Czym się zajmujesz ? - wielkie korporacyjne transakcje i spory, w zależności od działu w którym będziesz pracował praca może się trochę różnić. Ja opowiem o M&A jako, iż jest to dla mnie najbliższa tematyka dziedzina. Generalnie to pomagasz w obsłudze prawnej zakupu danej firmy przez fundusz inwestytycyjny lub inną firmę. Przygotowujesz umowy i je piszesz. W sądzie nie ma cię wcale.
Godziny pracy ? - generalnie taki standard w branży to to 9 - 21 na stanowisku nie kierowniczym , natomiast jeżeli masz projekt który trzeba dokończyć to niczym nadzwyczajnym nie jest praca do tej 1/2 w nocy. Znam ludzi którzy w domu tylko nocują, lodówkę mają pustą, żywią się" pudełkami" z cateringu. Na stanowiskach kierowniczch musisz być cały czas pod telefonem, w praktyce pracujesz cały czas, w weekend nawet jak nie jesteś w biurze to przygtowujesz się do nadchodzącego tygodnia i planujesz rozdział zadań, generalnie to jedyny czas w któym nie pracujesz to sen i wakacje.
Zarobki ? - generalnie to na start (kwoty brutto) większość film od razu po studiach na wejściu płaci 10-15k, po aplikacji (trwa trzy lata) zarobki podwajają się, jeżeli chodzi o stanowiska menagerskie to to takie minimum to 30-40k, potem twoje wynagrodzenie zależy już stricte od tego ilu kientów przynosisz, awanse są jednak dośc łatwe po wiele osób nie wytrzymuje presji i odchodzi, wystarczy być nieco ponad średnią. Po 10,15 latach pracy zostajesz partnerem gdzie wynagrodzenie rzędu kilka milionów w dobrych czasach nie robi na nikim wrażenia.
Najważniejsze pytanie czy warto ? - w mojej opini to zależy, jeżeli jesteś ambitny i chcesz osiągnąć coś więcej niż przeciętny szary człowiek to tak. Dodatkowo można przepracować parę lat i odejść do niższych w hierarchi kancelari z nieco niższym wynagrodzenie ale za to znacznie lepszym work life balancem. Dodatkowo odchodząc z reguły dostaniesz wyższe stanowisko niż masz obecnie. Generalnie to w paręnaście lat takiej pracy jesteś w stanie zabezpieczyć twoje dzieci finansowo do końca życia. Minus jest taki, że tracisz najlepsze lata życia swojego i rodzicielstwa, któych potem już nie da się odkupić. Stres i wypalenie też będzie codziennościa w twoim życiu.
#pracbaza
#korposwiat
#prawo
#studbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
─────────────────────