Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jako, iż mam trochę wolnego czasu ostatnio to postanowiłem opowiedzieć jak wygląda praca w topce warszawskich kancelarii, wieżowce przy rondzie onz czy daszyńskiego (to tam się znajdują najlepsze zagraniczne korpo-kance zatrudniające najlepszych studentów. Top najlepszych firm prawniczych typu Allen&Overy, CMS, Clifford Chance czy Linklaters

Jak się dostać ? - 90 % ludzi jest z uw prawo albo uj prawo, pozostali to albo SGH (działy doradctwa podatkowego) albo zagrniczne uczelnie anglojęzyczne. Jeżeli chodzi o inne polskie wydziały prawa to szanse są praktycznie zerowe na wejście do branży

Czym się zajmujesz ? - wielkie korporacyjne transakcje i spory, w zależności od działu w którym będziesz pracował praca może się trochę różnić. Ja opowiem o M&A jako, iż jest to dla mnie najbliższa tematyka dziedzina. Generalnie to pomagasz w obsłudze prawnej zakupu danej firmy przez fundusz inwestytycyjny lub inną firmę. Przygotowujesz umowy i je piszesz. W sądzie nie ma cię wcale.

Godziny pracy ? - generalnie taki standard w branży to to 9 - 21 na stanowisku nie kierowniczym , natomiast jeżeli masz projekt który trzeba dokończyć to niczym nadzwyczajnym nie jest praca do tej 1/2 w nocy. Znam ludzi którzy w domu tylko nocują, lodówkę mają pustą, żywią się" pudełkami" z cateringu. Na stanowiskach kierowniczch musisz być cały czas pod telefonem, w praktyce pracujesz cały czas, w weekend nawet jak nie jesteś w biurze to przygtowujesz się do nadchodzącego tygodnia i planujesz rozdział zadań, generalnie to jedyny czas w któym nie pracujesz to sen i wakacje.

Zarobki ? - generalnie to na start (kwoty brutto) większość film od razu po studiach na wejściu płaci 10-15k, po aplikacji (trwa trzy lata) zarobki podwajają się, jeżeli chodzi o stanowiska menagerskie to to takie minimum to 30-40k, potem twoje wynagrodzenie zależy już stricte od tego ilu kientów przynosisz, awanse są jednak dośc łatwe po wiele osób nie wytrzymuje presji i odchodzi, wystarczy być nieco ponad średnią. Po 10,15 latach pracy zostajesz partnerem gdzie wynagrodzenie rzędu kilka milionów w dobrych czasach nie robi na nikim wrażenia.

Najważniejsze pytanie czy warto ? - w mojej opini to zależy, jeżeli jesteś ambitny i chcesz osiągnąć coś więcej niż przeciętny szary człowiek to tak. Dodatkowo można przepracować parę lat i odejść do niższych w hierarchi kancelari z nieco niższym wynagrodzenie ale za to znacznie lepszym work life balancem. Dodatkowo odchodząc z reguły dostaniesz wyższe stanowisko niż masz obecnie. Generalnie to w paręnaście lat takiej pracy jesteś w stanie zabezpieczyć twoje dzieci finansowo do końca życia. Minus jest taki, że tracisz najlepsze lata życia swojego i rodzicielstwa, któych potem już nie da się odkupić. Stres i wypalenie też będzie codziennościa w twoim życiu.

#pracbaza
#korposwiat
#prawo
#studbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach