@mirko_anonim: A po co Ci tak dużo? Te 170k Ci wystarczy a tak biedni będą mieli bardziej równe szanse bo jak ktoś ma to powinien się dzielić z tym co nie ma proste ( ͡°͜ʖ͡°)
@LogicznaKalkulacjja: a może lepiej pieniądze na równe szanse wziąć na milionerów i ludzi żyjących z akumulacji kapitału a nie z pracującej klasy średniej która ten p--------k utrzymuje na własnych plecach?
@mirko_anonim współczuję. Znaczy chorego systemu w Polsce, sama wysokość podatków jest ok (jesteś względnie zamożny jak na nasz, wciąż niebogaty, kraj), ale absurdem jest to, że większość osób w Twojej sytuacji może od tych podatków uciec. @programista15cm na części stanowisk to praktycznie niemożliwe, tak samo w budżetówce. No i żadna poważna spółka nie zatrudni członka zarządu na kontrakt (ani żaden poważny człowiek się na to nie zgodzi).
Anonim (nie OP): Ożeń się... Zapłacisz mniejszy podatek rozliczając się w duecie. Zrób 4 dzieci, będzie, złapiecie się na PIT "0"... Podatek zapłacisz mniejszy, ale czy będziesz na plusie? Wątpię...
Anonim (nie OP): @thorgoth Klasą średnią stajesz się w momencie kiedy właśnie masz możliwość i zakumulujesz jakiś kapitał. Ci co nie oszczędzają w żaden sposób który się opłaca klasą średnią nie są i nie będą. A milion zł to teraz bylejakie przymałe mieszkanie kosztuje w mieście. Najbardziej dostaje po dupie ta grupa co już jedną nogą wychodzi z biedy. Tacy ludzie zawsze byli niebezpieczni dla państwa bo myślą, mają coś
"znajomy" z facebooka - pamiętasz jak tydzień temu miałeś katar i dałem ci chusteczkę? kiedy mi za nią oddasz?
prawdziwy przyjaciel - jesteś sparaliżowany i możesz ruszać tylko powieką? spoko stary, najważniejsze żebyś bawił się z nami, już wysyłam po ciebie helikopter
Dymanie na UoP i drugi prog podatkowy to złodziejstwo cześć 2137. Nie mam możliwości przejscia na b2b.
Przychod 294 500zl
Na konto dostałem 170 000zl
Zus 30k
Zdrowotna 22k
Podatek dochodowy 57k
Dodatkowo w tym roku(2024) 30krotnosc zus wzrasta z 208k do 235k, takze kolejny niewidzialny podatek w górę.
#zarobki #pracbaza #praca #podatki #zus #inflacja #gospodarka #zalesie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: masz.
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
@programista15cm na części stanowisk to praktycznie niemożliwe, tak samo w budżetówce. No i żadna poważna spółka nie zatrudni członka zarządu na kontrakt (ani żaden poważny człowiek się na to nie zgodzi).
@PanKapibara: kurde wystarczy miec inne stanowisko, nie pracowac w smieciowce
Podatek zapłacisz mniejszy, ale czy będziesz na plusie? Wątpię...
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi