Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć Mirki,
zacząłem pracę 15.03.2021, więc będzie już prawie trzy lata.
Czy trzymiesięczne wypowiedzenie zaczyna się już od początku marca, od 15, czy może od kwietnia?

#pytanie #praca #pracbaza #korposwiat #hr

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: już masz 3 miesięczne wypowiedzenie. Wystarczy, że o jeden dzień zahaczysz o 3 lata i wskakujesz na 3 lata, a składając dziś wypowiedzenie, z jedno miesięcznym pracujesz do końca marca -> przkeraczasz 3 lata -> wypowiedzenie trwa 3 miesiące.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): depish: Kurde serio? Dzięki za odpowiedź.
A tak btw. Czy za porozumieniem stron można go skrócić na miesiąc czy z tym też jakieś kwiatki mogą być? Z tego co czytam jest coś o odszkodowaniu, no ale jakby pracodawca mi poszedł na rękę to bym takowego nie potrzebował.

"Pracodawca ma możliwość skrócenia okresu wypowiedzenia, ale tylko w przypadku 3-miesięcznego okresu (dotyczy to więc osób zatrudnionych przez co najmniej 3 lata
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: można skrócić okres wypowiedzenia, ale musi być to na wniosek pracownika, a zgodę na to musi wyrazić pracodawca i pracownik. To co powyżej cytujesz tyczy się wypowiedzenia umowy o pracę przez pracodawcę z przyczyn niezależnych od pracownika (likwidacja stanowiska, upadłość zakładu etc.). Chyba, nie jestem prawnikiem, a to nie jest porada prawna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz