Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ovis_aries tak, ale interpretacje są bardzo nieintuicyjne. Sam też bym nie doszukiwał się naruszenia, ale WS specyficznie funkcjonuje

W orzecznictwie przyjmuje się, że wdarcie w rozumieniu przepisu art. 193 KK to wejście połączone z pokonaniem przeszkody, lecz nie chodzi tu o przeszkodę o charakterze fizycznym, ale o przełamanie woli osoby uprawnionej

Podejrzewam, że monitoring tak samo może zostać zintepretowany jako wtargnięcie, choć nie w fizycznej formie. Podobnie jak wspomniana przeszkoda. Tak
  • Odpowiedz
@Piastan Do mnie ie kiedyś jak miałem kilkanaście lat zawołał strażnik więzienny żebym stąd sobie poszedł jak przejeżdżałem obok muru na rowerze ale po drugiej stronie ulicy (która była całkiem pusta i nic nią nie jeździło). Mur wysoki na chyba z 6 metrów plus wieżyczka a on zawołał z 20 metrów. Zawróciłem, nie dyskutowałem.
  • Odpowiedz
@Piastan: No spoko w takim razie czemu prawnie nie zmienią tego tak by mogli w takich sytuacjach legitymować takie osoby? To może stan wyjątkowy na terenie całego kraju i po robocie? Ja zakładam że nie jest to takie proste w prawodawstwie bo jeśli tak jest to czemu tego nie zmienili? Pewnie kłóci się to z innymi aktami prawnymi więc jest jak jest. I tak jak już napisałem że mimo tego
  • Odpowiedz
  • 0
@Adamson555: dokładnie dlatego napisałem, że jego działania są szkodliwe, nie nielegalne.
Robienie zdjęć kolumna wojskowym też jest legalne jednak i Ukraina i Polska i NATO prosi żeby tego nie robić.
  • Odpowiedz
@Piastan:

Właśnie dlatego, że taki agent albo kilku może sobie tam spacerować cały dzień, działanie audyta jest szkodliwe.

W jaki sposób? Konkretnie?
Wyszedł major i podpułkownik do jakiegoś randoma
  • Odpowiedz
  • 0
@Piastan 0
@nobrain: np obcy wywiad. Można wywnioskować które obiekty są ważne, jak często następuje zmiana planów ochrony, jakiego używają sprzętu, jak wrażliwa jest ochrona tego obiektu czyli właśnie czy reagują na takich audytorów czy nie, na ile można sobie pozwolić, jak szybko reaguje ochrona na prowokacje i
  • Odpowiedz
@Piastan:

W pierwszym linku wrzuciłeś mi argument na który już odpowiedziałem. Stanie tam jeden gosc albo przejdzie się paru na zmiany i sobie zanotują to wszystko w notesie bez nagrywania. Więc ten argument nie ma zadnego sensu.

Drugi argument też nie ma sensu, bo tam nie ma żadnej prowokacji. On robi to ma co pozwala prawo. Chodzi do okola I nagrywa budynek. Tam nawet nie ma zakazu nagrywania i ten obiekt
  • Odpowiedz
@Piastan: Powody takiej a nie innej działalności sam Audyt podał i o ile pamiętam wspominał na QA że już nie raz maił różne perypetie z służbami i dlatego zaczął swoją działalność udostępniać (jeśli coś pomyliłem w tej historii to przepraszam). Z drugiej takie kanały powstają głównie (moim zdaniem) z braku zaufania do aparatu państwowego. Historie z maseczkami, kradzieżami przez funkcjonariuszy, czy po prostu z nieodpowiednim zachowaniem mundurowych bądź same naciski
  • Odpowiedz
@Piastan: Dodatkowo myślę że wszystko i tak rozbija się o dobry kontrwywiad. W sensie jeśli jest słaby na tyle że nie są w stanie przewidzieć takich sytuacji (na przykład że istnieje ktoś taki jak Audyt i publikuje relacje w internecie i mogą to traktować niejako jako sprawdzenie co funkcjonuje odpowiednie a co nie) to raczej słabo świadczy o aparacie państwowym. Tak jak przykład szefa wywiadu niemieckiego gdzie utknął na początku
  • Odpowiedz
Dlatego takie działania są szkodliwe społecznie pomimo tego, że są legalne.

@Piastan: P---------e.
Po pierwsze, ruscy to już wszystko od dawna wiedzą.
Po drugie, jak nie wiedzą, to mają i środki i technologię, żeby się dowiedzieć. Bez wysyłania faceta z telefonem w biały dzień.
Po trzecie, jeżeli jedyne co chroni tajemnice wojskowe to ograniczona ilość Maćków z ochrony, i jedyne środki jakimi dysponuje RP to cieć chodzący za każdym spacerowiczem, to nie mam
  • Odpowiedz
  • 0
@GregPelka: Bez wysyłania faceta z telefonem w biały dzień.

Nie muszą, facet sam się wysłał. 90% wywiadu dzisiaj, to bialy wywiad.

Dla mnie tacy pożal się panie borze specjaliści zza klawiatury są szkodliwe społecznie. No i?

To po co dalej się udzielasz?
  • Odpowiedz
@Piastan: jeśli ktoś może uzyskać wartościowe informacje chodząc przy płocie, to tylko świadczy o niekompetencji wojska, które nie potrafi zabezpieczyć dostępu do wrażliwych informacji
  • Odpowiedz
Można podglądać o której godzinie i jak wpuszczane są osoby trzecie(śmieciarka, catering itd) ale też czy obiekt jest odwiedzany przez np żołnierzy NATO.

@Piastan: To można zrobić nawet nie mając jednostki w kadrze obiektywu. Trzeba zakazać filmowania w ogóle w pewnej odległości. Albo przebywania. O, np ogrodzenie dać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz