Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 128
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cichyluki88: powinni być tacy audytorzy normalnie zatrudniani przez BSWP lub NIK czy fundacje. Jak "tajemniczy klient" sprawdzać jakość usług świadczonych przez instytucje państwowe.
Niech każdy służbista zawsze ma z tyłu głowy że jego też mogą sprawdzać.
  • Odpowiedz
@bArrek: Art. 190a. Stalking
Dz.U.2022.0.1138 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby dla niej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia, poniżenia lub udręczenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek,
  • Odpowiedz
@bArrek: Wszystkie problemy, które opisałeś są uregulowane prawnie. Ktoś nagrywa twój ogródek? Zakłócanie miru domowego. Ktoś za tobą uporczywie łazi? Nękanie/poczucie zagrożenia.
Działalność audyty jest bardzo ważna, zwiększa świadomość obywateli i funkcjonariuszy. Dzięki niemu może właśnie uda się zapobiec jakiemuś wyciekowi danych, bo żołnierze będą bardziej uważni i nie będą się afiszowali nowym sprzętem przy płocie. No bo błagam, przecież prawdziwy szpieg nie będzie latał z kamerką przy ogrodzeniu, tylko
  • Odpowiedz
@cichyluki88: nie wiem czy spalaczowi chodziło o stalking i nie wiem czy jednorazowe dałoby się podciągnąć pod to bo w przepisie jest "uporczywe". Generalnie jak ktoś się zachowuje dziwnie to i mi się zapala lampka. Jak ktoś mi zagląda na podwórko i się gapi coś obserwuje ale wyjdę i zapytam o co chodzi i powie że podoba mu się huśtawka/przyczepka/altanka i też chce zrobić u siebie to go zaproszę do
  • Odpowiedz
  • 1
@mbasasello: dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Zgadzam się całkowicie. Jednak ten wpis udowodnił mi, że wykop peeel to nie jest miejsce do dyskusji tylko do śmiesznych obrazków.
  • Odpowiedz
gość który łazi pod działką przez kilkadziesiąt minut i robi zdjęcia i nagrywa filmiki tego co jest w środku to już normalne nie jest

@bArrek: tylko że ty piszesz o kompletnie innym wszechświecie. Domy prywatne to jest kompletnie co innego, niż obiekty publiczne. W obiektach prywatnych królem jest właściciel, w obiektach publicznych królem jest obywatel, z dokładnością do niezbędnego minimum przepisów to ograniczających. Jak ma ochotę przez tydzień robić im
  • Odpowiedz
@bArrek: Jeśli czujesz się zagrożony, zawsze możesz wyjść i zrobić zdjęcie nagrywającemu, lub samemu go nagrać. W drugą stronę to też jest w pełni legalne. Masz wtedy wizerunek i jeśli to był ktoś, kto knuł coś niedobrego, najpewniej odpuści.
  • Odpowiedz
@Piastan w końcówce wpisu zawarłeś pełną kwintesencje całego tematu AO. W każdej sytuacji temat powinien kończyć się podejściem delikwenta do AO, grzeczne zapytać o co chodzi, wysłuchać, podziękować za informacje i dyskretnie obserwować. Wszystko.
Działania AO to weryfikowanie gotowości ochrony/wojska/policji do prawidłowego wykonywania swoich obowiązków. Ale bez nadużyć tejże trójcy.
  • Odpowiedz
@Piastan: Przecież te wszystkie dane o wartownikach to można zebrać bez nagrywania. Należy zakazać patrzenia na jednostkę? Gdyby to były jakieś strategicznie tajne miejsca, to by zrobili murowane ogrodzenie, a nie takie, przez które wszystko widać.
  • Odpowiedz
Tamci bajkopisarze, którzy są przeciw niemu - definitywnie żyją w bańce myśląc, że służby działają w 100% przestrzegając prawo i wszystko robią idealnie, oby nie przekonali się na swoim przypadku przekroczenia uprawnień przez służby

@BorysFiko: miałem kiedyś kolegę policjanta, który narzekał że kilka razy w roku ma jakieś chore sprawy, bo jest oskarżany a to o przekroczenie uprawnien, a to o inne dziwne rzeczy.
Wszystko oczywiście przez notowanych drobnych rzezimieszków, którzy zawsze
  • Odpowiedz
@Piastan Zgadzam się z Tobą. Przez płot można obserwować i zbierać informacje.
Tylko ze to co piszesz to mało. Dlaczego zakładasz ze jak ktoś chce zebrać informacje to robi to sam i nie kryje się z tym?
Przecież może to być kilka czy nawet kilkanaście osób zbierających informacje za pomocą ukrytego sprzętu

Należy zatrzymywać i sprawdzać wszystkich którzy przechodzą koło celów wojskowych czy urzędów.
Również tych wchodzących do
  • Odpowiedz
rzez płot można obserwować/nagrywać np kiedy są zmiany wartowników, jakie są trasy patroli i o których godzinach, jaki jest porządek dnia jednostki. Można PODSŁUCHIWAĆ o czym mówią żołnierze, chociaż by kto jaki ma stopień/specjalizacje. Jak wyglądają zajęcia/szkolenia przeprowadzane na zewnątrz.

Jaki sprzęt mają żołnierze(kiedy nowy sprzęt trafił) w danej jednostce i nie chodzi mi o wolno stojące pojazdy widoczne na google.

Można podglądać o której godzinie i jak wpuszczane są osoby trzecie(śmieciarka,
  • Odpowiedz
@Piastan to sie wprowadza jasne i klarowne przepisy ktore takie dzialania moga wykluczac i dostosowuje sie do tego srodki techniczne przeciwdzialajace podsluchom itp. A nie że wychodzi jakis major biura uzupelnien z jakiejs jednostki i mowi ze nie mozesz i elo i zapraszam do srodka xD my zyjemy w cywilizowanym kraju czy jakimś afrykanskim bantustanie?
  • Odpowiedz