Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem od dłuższego czasu na zwolnieniu. Pracodawca odezwał się do mnie, że od pewnego czasu nie mam zwolnienia. Wyszło na to, że lekarz zapomniał lub coś pomylił i nie wystawił mi zwolnienia + na internetowym koncie pacjenta nie ma nic w zdarzeniach medycznych i w zwolnieniach też. Dzwoniłem do przychodni, oczywiście lekarza nie ma i to on wszystko robił, przychodnia nie wie co zrobić, podobno nie można aż tak bardzo wstecz teraz wystawić mi tego zwolnienia. Mam czekać co powie lekarza. A jemu się nie śpieszy albo i przychodnia tak go o tym informuje. Co mam zrobić bo pracodawca się denerwuje. Jeszcze i przychodnia i pracodawca mają pretensję, że powinienem od początku śledzić konto pacjenta i zgłaszać od razu. Co radzicie?
#zus #nfz #medycyna #lekarz #zdrowie #praca #pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Można wystawić zwolnienie wstecz, ale tylko trzy dni.
Trzeba było się umówić do lekarza, aby wystawił.
Teraz nie należy odpuszczać tematu, tylko zrobić coś, bo póki co masz nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Jak nie było to wiele dni, to dużo kasy nie stracisz, chyba że pracodawca chce się ciebie pozbyć, to ma właśnie okazję.

• Odpowiedz
@Aegithalos: Lekarz może wystawić zwolnienie powyżej 3 dni wstecz, ale wiąże się to na 100% z kontrolą z ZUS dla lekarza i dla pacjenta. W polu wystawiania jest opcja uzasadnienia czemu zwolnienie jest wystawione z taką zwłoką. Jeżeli z karty pacjenta wynika, że powinien mieć ZLA (dawne L4) od momentu tamtej porady (np. dwa tygodnie temu) to jest to uzasadnione i raczej nikt się nie przyczepi.

@mirko_anonim
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Aegithalos: @insystem: Powiem Wam tak. Dokładnie to był pobyt w szpitalu z operacją. Lekarz miał wystawić zwolnienie, a tego nie zrobił. A teraz wymiguje się cały szpital. Mam wypis ze szpitala, że byłem tam X dni i miałem operację. Nie jest to lekarz który na co dzień tam pracuje tylko taki dojeżdżający, operuje jak się zbiorą pacjenci. Robi operację i już go nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zgłosić się do szpitala mailem/na piśmie i opisać swoją sytuację. Dodać DW oddział ZUS i rzecznika praw pacjenta. A jak chcesz uprzykrzyć życie lekarzowi to jeszcze do Izby Lekarskiej do rzecznika odpowiedzialności zawodowej.

Jeśli potrzebujesz pomocy administracyjnej - pisz
Pracodawca może Tobie najwyżej wstawić nieobecność usprawiedliwioną ale bezpłatną. Bo w razie czego każdy Sąd Pracy stanie po Twojej stronie.

L4 szpitalne rzadko kiedy podlegają kontroli jeśli nawet są dużo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @insystem: Ok, dzięki za pomoc. Jutro znów będę dzwonił. A jest szansa, ze takie zwolnienie które "wystawiono" i zaraz na początku roku jeszcze się nie pojawiło jakimś cudem w IKP? Bo tak mówia raz jedna Pani z tego szpitala, że to wystawione pewnie jest tylko się nie pojawiła informacja u pracodawcy i u mnie. Za to inna pani potem się rzucała, że mogłem sprawdzić od razu.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Mogę Ci tylko podpowiedzieć że lekarz który wystawiał to zwolnienie może napisać korektę do zusu przez internetowe konto i wyjaśnić sprawę - zus nie robi z tym problemu i nie ma na to odgornego limitu czasu.
  • Odpowiedz