✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jestem od dłuższego czasu na zwolnieniu. Pracodawca odezwał się do mnie, że od pewnego czasu nie mam zwolnienia. Wyszło na to, że lekarz zapomniał lub coś pomylił i nie wystawił mi zwolnienia + na internetowym koncie pacjenta nie ma nic w zdarzeniach medycznych i w zwolnieniach też. Dzwoniłem do przychodni, oczywiście lekarza nie ma i to on wszystko robił, przychodnia nie wie co zrobić, podobno nie można aż tak bardzo wstecz teraz wystawić mi tego zwolnienia. Mam czekać co powie lekarza. A jemu się nie śpieszy albo i przychodnia tak go o tym informuje. Co mam zrobić bo pracodawca się denerwuje. Jeszcze i przychodnia i pracodawca mają pretensję, że powinienem od początku śledzić konto pacjenta i zgłaszać od razu. Co radzicie? #zus #nfz #medycyna #lekarz #zdrowie #praca #pracbaza
Anonim (nie OP): Można wystawić zwolnienie wstecz, ale tylko trzy dni. Trzeba było się umówić do lekarza, aby wystawił. Teraz nie należy odpuszczać tematu, tylko zrobić coś, bo póki co masz nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Jak nie było to wiele dni, to dużo kasy nie stracisz, chyba że pracodawca chce się ciebie pozbyć, to ma właśnie okazję.
@mirko_anonim: zwykły lekarz może wystawić zwolnienie do 3 dni wstecz. Wyjątkiem jest psychiatra, więc może tam spróbuj jak inne opcje się nie sprawdzą ( ͡°͜ʖ͡°)
@Aegithalos: Lekarz może wystawić zwolnienie powyżej 3 dni wstecz, ale wiąże się to na 100% z kontrolą z ZUS dla lekarza i dla pacjenta. W polu wystawiania jest opcja uzasadnienia czemu zwolnienie jest wystawione z taką zwłoką. Jeżeli z karty pacjenta wynika, że powinien mieć ZLA (dawne L4) od momentu tamtej porady (np. dwa tygodnie temu) to jest to uzasadnione i raczej nikt się nie przyczepi.
✨️ Autor wpisu (OP): @Aegithalos: @insystem: Powiem Wam tak. Dokładnie to był pobyt w szpitalu z operacją. Lekarz miał wystawić zwolnienie, a tego nie zrobił. A teraz wymiguje się cały szpital. Mam wypis ze szpitala, że byłem tam X dni i miałem operację. Nie jest to lekarz który na co dzień tam pracuje tylko taki dojeżdżający, operuje jak się zbiorą pacjenci. Robi operację i już go nie
@mirko_anonim: zgłosić się do szpitala mailem/na piśmie i opisać swoją sytuację. Dodać DW oddział ZUS i rzecznika praw pacjenta. A jak chcesz uprzykrzyć życie lekarzowi to jeszcze do Izby Lekarskiej do rzecznika odpowiedzialności zawodowej.
Jeśli potrzebujesz pomocy administracyjnej - pisz Pracodawca może Tobie najwyżej wstawić nieobecność usprawiedliwioną ale bezpłatną. Bo w razie czego każdy Sąd Pracy stanie po Twojej stronie.
L4 szpitalne rzadko kiedy podlegają kontroli jeśli nawet są dużo
✨️ Autor wpisu (OP): @insystem: Ok, dzięki za pomoc. Jutro znów będę dzwonił. A jest szansa, ze takie zwolnienie które "wystawiono" i zaraz na początku roku jeszcze się nie pojawiło jakimś cudem w IKP? Bo tak mówia raz jedna Pani z tego szpitala, że to wystawione pewnie jest tylko się nie pojawiła informacja u pracodawcy i u mnie. Za to inna pani potem się rzucała, że mogłem sprawdzić od razu.
@mirko_anonim Mogę Ci tylko podpowiedzieć że lekarz który wystawiał to zwolnienie może napisać korektę do zusu przez internetowe konto i wyjaśnić sprawę - zus nie robi z tym problemu i nie ma na to odgornego limitu czasu.
Jestem od dłuższego czasu na zwolnieniu. Pracodawca odezwał się do mnie, że od pewnego czasu nie mam zwolnienia. Wyszło na to, że lekarz zapomniał lub coś pomylił i nie wystawił mi zwolnienia + na internetowym koncie pacjenta nie ma nic w zdarzeniach medycznych i w zwolnieniach też. Dzwoniłem do przychodni, oczywiście lekarza nie ma i to on wszystko robił, przychodnia nie wie co zrobić, podobno nie można aż tak bardzo wstecz teraz wystawić mi tego zwolnienia. Mam czekać co powie lekarza. A jemu się nie śpieszy albo i przychodnia tak go o tym informuje. Co mam zrobić bo pracodawca się denerwuje. Jeszcze i przychodnia i pracodawca mają pretensję, że powinienem od początku śledzić konto pacjenta i zgłaszać od razu. Co radzicie?
#zus #nfz #medycyna #lekarz #zdrowie #praca #pracbaza
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Trzeba było się umówić do lekarza, aby wystawił.
Teraz nie należy odpuszczać tematu, tylko zrobić coś, bo póki co masz nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Jak nie było to wiele dni, to dużo kasy nie stracisz, chyba że pracodawca chce się ciebie pozbyć, to ma właśnie okazję.
──────────────
@mirko_anonim
Jeśli potrzebujesz pomocy administracyjnej - pisz
Pracodawca może Tobie najwyżej wstawić nieobecność usprawiedliwioną ale bezpłatną. Bo w razie czego każdy Sąd Pracy stanie po Twojej stronie.
L4 szpitalne rzadko kiedy podlegają kontroli jeśli nawet są dużo