Wpis z mikrobloga

Przecież już dokładnie wiadomo jak ukrócą. Zalapiesz się jak rata do dochodu miesięcznie przekroczy 35%

TERAZ COS wiadomo, chociaz dla mnie to jest wszystko pisanie paluchem po wodzie - bedzie ustawa przeglosowana to bedzie konkret na stole, wakacje mialy byc przedluzone po porstu jak byly, potem z kryterium wysokosci kredytu, potem w sumie bez tego kreyterium, teraz z kryterium dochodu, to jak bk2 tez mial byc a poki co nie ma....

Dla mnie to
  • Odpowiedz
@del855: różnica jest taka, że te wszystkie dotychczasowe projekty nie były rządowe (tzn ten PiSu był, ale nie mieli większości wiec nic nie znaczył). Teraz mamy konkret w końcu. Oczywiście może się jeszcze coś zmienić, ale najprawdopodobniej wakajki wejdą w takiej formie.
  • Odpowiedz
różnica jest taka, że te wszystkie dotychczasowe projekty nie były rządowe (tzn ten PiSu był, ale nie mieli większości wiec nic nie znaczył).

a jak mieli wiekszosc czytaj swoj rzad to czemu nie przeglosowali? ktos im bronil?....

Teraz mamy konkret w końcu. Oczywiście może się jeszcze coś zmienić, ale najprawdopodobniej wakajki wejdą w takiej formie.

to
  • Odpowiedz
@chaosrising: minimalna rośnie o jakieś 500 netto do tego 500 plus idzie w 800 plus. Przeciętnie na rodzinę 2+2 powinno zacząć wpadać miesięcznie około 1500 złotych więcej. Jak ktoś nie wziął kredytu na kwotę z sufitu to i mu te wakacje nie będą potrzebne.
  • Odpowiedz
@del855:

a jak mieli wiekszosc czytaj swoj rzad to czemu nie przeglosowali? ktos im bronil?....

Przecież pierwsze wakacje też przegłosowali w ostatniej chwili. Pamiętam bardzo dobrze. Miały wejść od trzeciego kwartału 2022 i ledwo się wyrobili na wrzesień. Teraz jest podobnie, jeszcze jest czas, luzik. Mają wejść od marca.
  • Odpowiedz
  • 0
@del855 ale to są założenia do złożonego projektu. póki co nie ma żadnych innych propozycji, oprócz tego co Morawiecki zgłosił. Nie wiem po co wrzucasz tu swoje dywagacje.
  • Odpowiedz
ale to są założenia do złożonego projektu. póki co nie ma żadnych innych propozycji, oprócz tego co Morawiecki zgłosił. Nie wiem po co wrzucasz tu swoje dywagacje.

z 5x napisalem ze zobaczymy, a ty mi zarzucasz jakies dywagowanie?.....

@Mmiko:
  • Odpowiedz
  • 0
@del855 no bo tweet odnosi się do faktu (projekt ustawy i przewidywane skutki), a nie do internetowych spekulacji. Równie dobrze mogą zrobić próg RdD na poziomie 30% albo z powrotem (jak w projekcie Henning-Kloski) 40%. Na razie mamy jednak taki projekt i do niego są takie założenia jak w tweecie.
  • Odpowiedz