Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #it #naukaprogramowania #sztucznainteligencja

Dla zainteresowanych wejściem w AI/Data Science.

Oto pytania na które nie odpowiedział ŻADEN z pięciu pytanych przeze mnie (jako rekrutera technicznego) kandydatów na stanowisko AI Engineer (z nakierowaniem na gen ai). Wymagania 2-4 lata komercyjnego expa. Każdy je spełniał z nawiązką.

- w jaki sposób modele oparte na architekturze Transformers usprawniają dotychczasowe metody, i jaki jest najważniejszy problem, związany z treningiem, który rozwiązują
- Dlaczego modele typu lstm sprawdzają się najlepiej w zadaniach z nlp i analizy szeregów czasowych
- Jaki paper ostatnio czytałeś/łaś i co cię w nim najbardziej zaciekawiło
- Jak działa ChatGPT i czym się różni od bazowych modeli typu GPT
- Czy regresja logistyczna jest algorytmem regresyjnym?

Kandydaci raczej dawali sobie radę z pytaniami z numpy i pandasów, chociaż każdy popełniał jakieś błędy w podstawach. W przypadku problemów z teorią i programowaniem, chcąc podnieść kandydata na duchu i pomóc mu pytałem o tematy około AI, typu jaki może mieć wpływ na społeczeństwo, naukę lub przyszłośc branży it. Niestety to z reguły też nie pomagało. Kandydaci nie mieli na ten temat żadnej opini. Nie przyjęliśmy nikogo. Będziemy robić kolejną rundę zbierania cv w 2024.

Najważniejszym problem było chyba to, że ludzie posiadali doświadczenie komercyjnie tylko na papierze, w rzeczywistości jednak ani nie robili researchu ani nie wypuszczali modeli na produkcję, tylko przebranżowili się z innych obszarów i zrobili kilka kursów. Powtarzalny schemat dotyczył ludzi pracujących jako Data Scientiści w bankach, gdzie na te role wymaga się vba i Tableau i nie mają nic wspólnego z AI.

Dlatego uważam, że rynek jest bardzo chłonny na ludzi ogarniętych. Może nie tak bardzo na juniorów, ale nie przekreślałbym ich na starcie.
  • 22
Oto pytania na które nie odpowiedział ŻADEN z pięciu pytanych przeze mnie (jako rekrutera technicznego) kandydatów na stanowisko AI Engineer (z nakierowaniem na gen ai). Wymagania

@JamesJoyce: czyli co teraz. Nie znaleźliście nikogo i nie zatrudniacie czy zatrudniacie najlepszego z tych co nie odpowiedzieli na 5 pytań?