Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #it #naukaprogramowania #sztucznainteligencja

Dla zainteresowanych wejściem w AI/Data Science.

Oto pytania na które nie odpowiedział ŻADEN z pięciu pytanych przeze mnie (jako rekrutera technicznego) kandydatów na stanowisko AI Engineer (z nakierowaniem na gen ai). Wymagania 2-4 lata komercyjnego expa. Każdy je spełniał z nawiązką.

- w jaki sposób modele oparte na architekturze Transformers usprawniają dotychczasowe metody, i jaki jest najważniejszy problem, związany z treningiem, który rozwiązują
- Dlaczego modele typu lstm sprawdzają się najlepiej w zadaniach z nlp i analizy szeregów czasowych
- Jaki paper ostatnio czytałeś/łaś i co cię w nim najbardziej zaciekawiło
- Jak działa ChatGPT i czym się różni od bazowych modeli typu GPT
- Czy regresja logistyczna jest algorytmem regresyjnym?

Kandydaci raczej dawali sobie radę z pytaniami z numpy i pandasów, chociaż każdy popełniał jakieś błędy w podstawach. W przypadku problemów z teorią i programowaniem, chcąc podnieść kandydata na duchu i pomóc mu pytałem o tematy około AI, typu jaki może mieć wpływ na społeczeństwo, naukę lub przyszłośc branży it. Niestety to z reguły też nie pomagało. Kandydaci nie mieli na ten temat żadnej opini. Nie przyjęliśmy nikogo. Będziemy robić kolejną rundę zbierania cv w 2024.

Najważniejszym problem było chyba to, że ludzie posiadali doświadczenie komercyjnie tylko na papierze, w rzeczywistości jednak ani nie robili researchu ani nie wypuszczali modeli na produkcję, tylko przebranżowili się z innych obszarów i zrobili kilka kursów. Powtarzalny schemat dotyczył ludzi pracujących jako Data Scientiści w bankach, gdzie na te role wymaga się vba i Tableau i nie mają nic wspólnego z AI.

Dlatego uważam, że rynek jest bardzo chłonny na ludzi ogarniętych. Może nie tak bardzo na juniorów, ale nie przekreślałbym ich na starcie.
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce: wiekszosc narzekajacych że ciężko teraz znaleźć robotę to właśnie tego typu kandydaci. Niezależnie co robią w IT. Ja odpytuje z chmury, big data, stream processing i backendu w javie: wygląda tak samo, przychodzą ludzie którzy tego nie robili i palą głupa bo pracowali na jakichś javowych projektach które nie miały z tym nic wspólnego.
  • Odpowiedz
Dlatego uważam, że rynek jest bardzo chłonny na ludzi ogarniętych

@JamesJoyce: Normalnie ameryke odkryles :)
Powiem Ci wiecej-nie tylko ten rynek :)

A nawet powiem Ci jeszcze wiecej: mamy taka polityke ze przyjmiemy zielonke i ona nie musi prawie nic wiedziec w temacie. Mabyc ogarnietani chciec sie uczyc. Taka zielonka to zloto. Tylko jedna zasada-nie moze wymagac na start (skoro noc nie potrafi) cudow. Nikt jej nie zaplaci za nicniepoteafienie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: zaraz Cię tu zjedzą jak mnie w podobnym wątku dotyczącym tradycyjnego developmentu godzinę temu. Pamiętaj, polskiego seniora nigdy nie wolno sprawdzać przed przyjęciem do pracy, masz mu podpisać umowę na 30k miesięcznie bez zbędnych pytań. Zadanie domowe nie, bo nie zrobi, algorytmika nie, bo w CRUDach niepotrzebna, pytania szczegółowe z czegoś, w czym twierdzi, że jest ekspertem również złe, bo kto by tam czytał dokumentację, na live coding kręci
  • Odpowiedz
  • 2
@n0c0Mpr3h3nD: Ale hitem był typ, który wg. cv przebranżowił się z Data Engineera na Data Scientista. Miał w papierach ok 7 lat expa, więc myślę, że wymiatacz. A tu uwaga, uwaga - nie zna Pythona ( ͡° ͜ʖ ͡°). To pytam jak to możliwe? A no, że u nich w firmie (ostatnie 4 lata to korpo na C) Data Engineer nie musi umieć Pythona, bo to
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: wiekszosc narzekajacych że ciężko teraz znaleźć robotę to właśnie tego typu kandydaci. Niezależnie co robią w IT. Ja odpytuje z chmury, big data, stream processing i backendu w javie: wygląda tak samo, przychodzą ludzie którzy tego nie robili i palą głupa bo pracowali na jakichś javowych projektach które nie miały z tym nic wspólnego.

@TurboDynamo: no jak, jak pisałem na wykopie że progarmiste javy dość mocny egzaminują
  • Odpowiedz
  • 3
@Romska_Palo_Ul_Laputa: nie uważam, żeby to było aż tak skrajne, ale w dużej mierze się zgadzam się. Ludzie autentycznie potrafią robić obrażone miny, gdy się ich pyta o coś innego niż "wymień projekty przy których ostatnio pracowałeś", w rekrutacji do zaawansowanego projektu, na którym pracują prawie sami inżynierzy i często (w mojej działce) doktorzy.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Ja moge sie wypowiadac tylko w mojej branzy. Nie wiem jak to jest w innych.
Jak koles nie wie jak podlaczyc stycznik (cos ala slynne "hello world" innej branzy to juz wiem ze cos jest nie tak. Jaknie potrafi nazwac elementow to juz mega lipa.
Tylko ze jrst roznica. Bojeden chce 7k na rekr na start i tego noe potrafi a drugi powie ze chce 3.5k na start i
  • Odpowiedz
no jak, jak pisałem na wykopie że progarmiste javy dość mocny egzaminują z clouda i tematow devOps to @RekrutacjaJavaPL mówił, że pytają głównie z javy, springa i SQL xD

@nad__czlowiek: są projekty na których to co wymieniłeś jest ważne. Ja zajmuję się tym co napisałem i z tego pytam. Nie będę pytał o SQLa skoro go nie używam na projekcie, tak samo ktoś z innego javowego projektu na którym
  • Odpowiedz
  • 2
@gorzki99:

ojeden chce 7k na rekr na start i tego noe potrafi a drugi powie ze chce 3.5k na start i tego noe potrafi ale sie chce nauczyc.

Masz rację. To jest dobry sposób pomiaru. Jednak w sytuacji, w której dostajesz 500 cv na jedno miejsce wartościowi ludzie niestety mogą się zagubić w tłumie. I to jest prawdziwy problem polskiej branży it.
  • Odpowiedz
Jednak w sytuacji, w której dostajesz 500 cv na jedno miejsce

@JamesJoyce: No my tak nie mamy. Ito chyba raczej lepiej niz gorzrzej :)))
Raczej tak od strzala nie jestes wnstanie okreslic w 100% czy dobrze ocenisz. Niestetytrza sie z tym pogodzic :p
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: My celujemy w zielonki. Alew takie zielonki ktore jednak sie nie ubija po pierwszym dniu w pracy. I jednoczesnie wiedza ze jak sa zielonkami to nie maja co za bardzo skakac. Jak po 3 miesiacach probnego sie okaze ze sa chetne do nauki ibogarnoete to dostana podwyzke. Ale nadal nie beda zarabiac tyle ile ci ktorzy wiedza co i jak. Z czasem jak oharna standardy i beda samodzielnd to
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: u mnie w firmie data engineer wlasciwie w ogole nie musi programiwac, sa takie firmy, SQLa ma znac, choc SQLe sa na ogol dosc proste. Na normalnym rynku bym juz mial nowa prace, tak to musze tu siedziec :/
  • Odpowiedz