@mirko_anonim: łopatologicznie rzecz biorąc - spadnie jeżeli stopy pójdą do góry. Wzrośnie jeżeli stopy spadną (bo etf będzie trzymał wyżej % obligacje niż obecna emisja).
@alkb źle zadałem pytanie. Mam świadomość braku wypłaty w przypadku acc. Pytanie moje na czym polega ta reinwestycja? Na zwiększeniu mojej pozycji na tym walorze? Tzn mając przykładowo 100 pozycji na dtla dostanę 5 po miesiącu zakładając 5% dywidendę?
@zinedin-zidan: te ETFy na obli są dla mnie idiotyczne, na ich cenę wpływa aktualna proporcja różnych terminowo obligacji w ich portfolio oraz transakcje na samym etefie. Te gówna równie dobrze mogą cały czas iracjonalnie spadać bo tak. A reinwestycja polega na ewentualnym zakupie nowych obligacji.
@ubranyGRUBAS a te nowe obli co jaki czas będą dodawane do mojego konta? Raz na rok? Ja wychodzę z założenia że spadające stopy procentowe w USA będą windować cenę etfa do góry.
Dajcie mi jeden argument zeby w poniedzialek z rana nie wejść w tego śmiecicha. Mysle ze samo IP wiecej warte niż wycena spolki w tym momencie. Chyba ze ma jakies duze zobowiązania
Hej jak dokładnie działa ETF typu DTLA? W jaki sposób jest on bezpieczny?
Jeśli dobrze rozumiem - jeśli kupuje obecnie obligacje 20 letnie USA to jeśli utrzymam je do końca to rocznie powinny dać kupon ~5,5%.
Czy DTLA działa w podobny sposób? Próbuję to zrozumieć. EDO nominalnie nie traci wiec sprawa jest prosta, ale kurs ETFa może spaść niżej niż kupiłem?
#gielda #obligacje #inwestycje #inwestowanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
ChatGPT
Okej, spróbujmy to wytłumaczyć
Ja wychodzę z założenia że spadające stopy procentowe w USA będą windować cenę etfa do góry.