Aktywne Wpisy
grexo +24
Czyli skarbówka pozwoliła na loterię a teraz zmieniają interpretację. Oczywiście cały wykop pluje na buddę bo jeździcie 10 letnimi skodami i oplami a on śmiga lambo - d--a was po prostu boli. A jak państwo zniszczyło kluskę i optimusa za podobne optymalizacje podatkowe to byliście wielkimi obrońcami wolności - banda hipokrytów. Dopóki coś nie jest zakazane przez prawo to powinno być dozwolone ale w tym batustanie to różnie bywa.
A przy okazji:
A przy okazji:

Kasahara +53
Zaskakujące podsumowanie redukcji
Ćwiczę właściwie to lat, to niezły kawał czasu, zaczynałem jako grubas z 40 % tkanki tłuszczowej. Miałem różne etapu, hobby stało się moim zawodem, pracowałem jako dietetyk z ciężkimi przypadkami zdrowotnymi, później już jako trener do dziś. Przeplatałem ciągle różne etapy, a to trójbój, a to redukcje innym razem jakieś GPP i dbanie o ogólną sprawność. Zrobiłem 300 kg co zapamiętam do końca swojego życia. Były kontuzje, żadna nie skończyła się trwałym uszczerbkiem, dzień po takich kontuzjach czy innych problemach zdrowotnych przychodziłem w temblaku i ćwiczyłem bez jednej ręki, nigdy nie odpuściłem
Podpalił życie, tak by poczuć choć ciepło na chwilę
Ćwiczę właściwie to lat, to niezły kawał czasu, zaczynałem jako grubas z 40 % tkanki tłuszczowej. Miałem różne etapu, hobby stało się moim zawodem, pracowałem jako dietetyk z ciężkimi przypadkami zdrowotnymi, później już jako trener do dziś. Przeplatałem ciągle różne etapy, a to trójbój, a to redukcje innym razem jakieś GPP i dbanie o ogólną sprawność. Zrobiłem 300 kg co zapamiętam do końca swojego życia. Były kontuzje, żadna nie skończyła się trwałym uszczerbkiem, dzień po takich kontuzjach czy innych problemach zdrowotnych przychodziłem w temblaku i ćwiczyłem bez jednej ręki, nigdy nie odpuściłem
Przyjemność
źródło: 2024-10-16 18.27.15
Pobierz

Dlaczego niby nie warto uczyć się programowania dla zarobków? Oczywiście, że warto i frajerem jest ten kto nie idzie w IT w Polsce.
Pracuje biurowo ale nie IT. Każdy mówi jednym głosem, że zarobki to najlepsza motywacja a nie jakieś owocowe czwartki czy multisporty. Uwierzcie, że niczyją pasją nie jest klepanie Excela do znudzenia za 3000-5000 z możliwością bonusu rocznego 150zł, więc skoro masz robić coś co niekoniecznie kochasz to lepiej to robić za 15k (bo panuje opinia że programowanie MUSI być pasją, a można to zwyczajnie polubić i wykonywać jak każdą inną robotę). Na lepszych stanowiskach (dla ludzi spoza IT jest to >5k) też trzeba się szkolić, pogłębiać wiedzę, robić dodatkowe projekty tylko problem jest w tym, że wiele z tego nie masz. 5 lat doświadczenia spoza IT (gdzie i tak się szkolisz, tracisz nerwy) nigdy nie dorówna 5 lat doświadczenia w IT. Doświadczony szeregowy programista > jakikolwiek manager w polskim korpo. Jak już masz się gdzieś męczyć to lepiej to robić za godziwe pieniądze.
I tak wiem że świeżak nie dostanie na start 15k i na to trzeba lata ale w większości zawodów nawet po przepracowaniu całego życia ty nawet nie dojdziesz do 15k bo taki mamy rynek pracy w Polsce.
#programowanie #programista15k #takaprawda #praca #zarobki #korpo #naukaprogramowania #pracait #it
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: comment_cYbAi7XNQWBUjq5UVimHc8ccZcBuXLQf
Pobierz@mirko_anonim: prawda jest taka, że doświadczony senior ma odpowiedzialność za projekt, zespół i architekture dużo wieksza i kosztowniejsza niż taki manager XD
@Zavis: pewnie ktoś z tych 5, którzy w ogóle sa regularami i maja 3+ expa w czymś co w ogóle można nazwać praca? XD
@nad__czlowiek
@nad__czlowiek: Ale taki SOLID to sprawdzone podstawy programowania! To tworzenie kodu przewidywalnego, prostego w utrzymywani i zmianie.
Jak ktoś nie przestrzega SOLID to pewnie tworzy klasy potwory na 5000 linii kodu i metody w środku niewiele krótsze. Albo ch*j, #yolo, wszystko w jednej klasie!
Prawda jest taka, że na początku trzeba dać z siebie wiele - ale później to się odcina kupony, doszkala w godzinach pracy, jak się pracuje w korpo a nie
A że praca w IT nie jest dla każdego to prawda, to tak samo jak z każda inną pracą. Jeśli ktoś brnie w coś tylko dla
Wy chyba mylicie pasje z brakiem pragmatyczności, lol.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Chociaż to może nie buc nawet konkretnie pasja, a po prostu to czy środowisko zmusza cię do samorozwoju: pewnie w wielu miejscach nie trzeba się za wiele uczyć.
—
@nad__czlowiek: to nagle dobra optymalizacja kodu czy architektury nie wlicza się do dobrych praktyk?
Wyglada jakby jakiś kowboj z----ł architekturę jeśli w ogole martwisz się takimi rzeczami przy tak małej ilości req/s ( ͡
@echelon_: Sorry, ale to jest argument z rodzaju "jak ktoś nie wierzy w boga, to pewnie kradnie i zabija".
I SOLID nie pomoże jak ktoś jest c------m programistą produkującym spaghetti.