Wpis z mikrobloga

Zobacz sobie ze linijke poniżej szkaluje programistów, że chcą płacić niskie podatki i jednocześnie mieć super służbę zdrowia i generalnie sugeruje, że podatki dla programistów powinny być wyższe

@nad__czlowiek: linijke poniżej to jest wypowiedź autorki artykułu, a ja cytowałem wypowiedź pani "programistki"
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: dziennikarskie szczucie dla kliknięć na stronie? Nowe, nie znałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jestem z IT jak tu większość, i mam większość znajomych z IT, i dosłownie 1 osoba którą znam ma takie poglądy o wyższości programistów nad 'plebsem', ale z całej reszty NIKT tak nie uważa.

Co więcej, przeważa pogląd że teraz wygrywamy finansowo, bo:
wspólny globalny rynek, bo w zachodniej Europie wynagrodzenia w it są średnie, a u
  • Odpowiedz
@Jurgen-Kaczuwka:

- A co cię w tym dziwi? To chyba dosyć powszechne, że jak ktoś zarabia ponad 10 tys. zł, to już nie chce się dzielić. Z automatu staje się kimś lepszym i ani myśli płacić na "patolę"

– mówi z ironią Agata Płatek

programistka z Krakowa, która studiowała też socjologię.

Wiesz co to ironia?
  • Odpowiedz
Nie wiem czemu ludzie nabierają się na to szczucie, ale po komentach wyżej widać że 'trigger' działa

@anzelmbohatyrowicz: ale przecież to jest to samo co z tym gadaniem naukowego bełkotu, że nie czuje się "bezpieczny w sieci" - najpierw influencerzy zaczynają gadać, gadać, gadać a za 3 miesiące ACTA 3 z pomysłem, że w interncie masz się zawsze podpisywać prawdziwym imieniem i nazwiskiem

Tak samo z tym szczuciem - to
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Pani Agata dowiaduje się, że jej szef zarabia 10x tyle co ona nic nie robiac tylko pierdząc w stołek.
Co wtedy mowi Pani Agata. Biorę po 100 zł od każdej z drużyn i słucham państwa.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nie dziwi mnie, ze sa ludzie z tak odklejonymi poglądami, w końcu mam konto na wypok.
Ale to, ze moga wypowiedzieć sie w mediach to czemu ma służyć? Przypięcie łatki socjopaty całej grupie? walka o kliknięcia?
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nikt taki nie istnieje, nie ma tej osoby na LinkedIn ani żadnym innym portalu. Cały artykuł został wymyślony, według mnie jest to przygotowanie pod wysokie opodatkowanie jdg albo wprowadzenie nowego progu podatkowego dla osób które zarabiają więcej. Więc trzeba społeczeństwo odpowiednio wytresować
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: taka świetna programistka, a na linkedinie jej nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czyżby kolejny paszkwil, bo pismaki zwietrzyły, że hejt na programistów jest poczytny, bo ludzie lubią sobie ulżyć? Nie wiem, ale się domyślam =]
  • Odpowiedz
@JamesJoyce

Dobra, a jakieś legitne źródło czy faktycznie istnieje ta programistka i wykonuje ten zawód, czy to kolejna bzdura typu projektant Christian Paul z tvp? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Śmiejecie się ze starszych ludzi z głową w telewizorach, a sami łykacie wszystko jak pelikany bez sprawdzenia, tylko środek przekazu inny.
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: tak, dokładnie. Ludzie prowadzący firmy i zarabiający 100k+ PLN nic nie robią, pierdzą w stołek. Weź wróć do lekcji amebo bo nieprzygotowanie z pszyrki będziesz zgłaszać.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: niech sobie mówią co chcą. Mnie też wkurza, że place potężne podatki na przeróżne socjale z których skorzystać nie mogę, bo jestem niby zbyt bogaty i za dobrze zarabiam. A jest tak chyba tylko według standardów naszego rządu.
  • Odpowiedz
@kinson: dlaczego podałeś te argumenty do tezy że ją zmyślili? Znam akurat programistów co najpierw studiowali socjologię, a dopiero później infe na UE. Nie każdy programista to ścisłowiec.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: może nie użyłbym takich słów ale przyznaję, że jestem za obcięciem wszelkiego socjalu niezależnie czy dla patusa czy dla normalnie pracujących osób. Nie umiesz znaleźć pracy to jest to twój problem a nie państwa, że byłeś na tyle gamoniowaty że wolałeś rzucać kamieniami w szkole niż się niej uczyć. Twoją praca nie wystarcza na życie to podwyższaj swoje kwalifikacje żeby zarabiać więcej a nie licz na to, że państwo
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: W sumie to drugi próg podatkowy bez żadnych benefitów nie jest sprawiedliwy. Albo go likwidujemy albo tym, co płacą wyższe podatki dajemy dodatkowe benefity jak np. pierwszeństwo w kolejkach w urzędach czy specjalnie dla nich otwarte urzędy w niedziele.
  • Odpowiedz