Wpis z mikrobloga

#macbookpro #apple #macbook #programowanie

Siemanko! Chciałbym kupić sobie maczka, głownie do pracy jako backend developer.
Myślę nad M1(16gb) lub intelowskim i7(32gb).
Moje pytanie brzmi czy m1 16gb to wystarczająca ilośc ramu? Narzędzia takie jak PyCharm, przeglądarka Brave, dockerki, k8s.
Z rok temu miałem pro z 2019 z i7 i działało to naprawdę nieźle, jednak jest to lapek z 2019 i nie wiem ile będzie miało to jeszcze wsparcia.

Dzięki ;)
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Seba_T5: intel nie ma żadnego podjazdu. Chłodzenie w mackach jest tak tragiczne, że mój stary intel z 2019 regularnie throtlował się do 50% mocy.

Z drugiej strony M1 jest cichy, szybki i trzyma bardzo długo. Dużo bliżej mu do mobilnego urządzenia niż do stacjonarnego komputera z przyczepioną klawiaturą i ekranem.

dockerki, k8s.

@Seba_T5: to może powodować największy problem. Wszystko zależy ile tych dockerów i kubernetesów jest. Ja używam
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: Dlatego poruszam temat na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jedni piszą że i7 dalej ogarnia i aktualnie jest w dobrej cenie. Co do serii M są głosy żeby brać 32Gb bo 16GB to mało, a jedni piszą że 16GB jest całkowcie wystarczające do takich technologii.
  • Odpowiedz
@Seba_T5: Żadnych na Intelu nie bierz, między nimi a M jest przepaść, do tego wsparcie systemu będzie dużo krótsze. 16GB wystarczy do tego, o czym piszesz, ale więcej luzu i bez SWAPowania miałbyś przy 32GB. Gdybyś jednak nie musiał mieć laptopa, to polecam Mac Mini z M2 i 24GB RAM lub z M2 Pro i 32GB RAM.
  • Odpowiedz
@Seba_T5: warto dodać, że tego ramu jest mniej niż 16GB, bo m1 ma współdzieloną pamięć i duża część idzie na vram. Z drugiej strony mac ma kompresję pamięci i dobre swapowanie. Wszystko zależy od tego jak używasz pamięci
  • Odpowiedz
@Seba_T5: Jak pracujesz jako backendowiec i masz działalność bierz m2-m3. Odliczysz sobie vat, jak kupujesz w applowskim sklepie to nawet nie będziesz musiał wystawiać prośby o zwrot, wystawia ci odwrocony na fakturze.

Bierz również 32 giga, jezeli chcesz uniknąc frustracji (docker wpier%$a duzo pamięci a jako backendowiec pewnie go używasz)

To jest twoje narzędzie pracy, tak jak łopata dla kogoś kto kopie rowy, mechanika narzędzia czy dla lekarza aparat usg.
  • Odpowiedz
  • 0
@MilionoweMultikonto: mój dell inspiron 32gb kupiony w maju zaczyna odwalać fikołki. Oddałem na zasadzie rękojmi. Nowy laptop w którym są problemy z wiatrakami i trackpadem to trochę żenada. Mając firmowego maca w poprzedniej robocie wszystko działało jak należy.
  • Odpowiedz
nie wiem czy rozważasz 13,3 ale dodam że m1 13,3" nie obsługuje 2 monitorów (niby są jakieś huby ale to dodatkowy koszt) dodatkowo ma jeszcze ten touchbar czy jak to się tam nazywa, dlatego patrz 14"-16"
  • Odpowiedz
@Seba_T5: miałem mbp 16" z najlepszym intelem i w tym samym czasie m1 pro. Sama kultura pracy to inny świat, szkoda kasy na coś innego niż M1/2/3.

16gb Ci wystarczy, ale po kilku latach będziesz miał zajechany dysk od SWAPa. Jeśli to będzie sytuacja że masz dużo kontenerów i usług w tle przez jakieś max 10-20% czasu/lub wiedział że zmienię kompa za 2-3 lata to miałbym na to wywalone i
  • Odpowiedz
@Seba_T5: Mam M1 pro 16GB. Parę projektów otworzonych, a część odpalonych, docker, dużo kart w przeglądarce i nie mam problemu z ramem. Fakt ostro swap wykorystuje, ale nie czuje mocnego spadku wydajności. Fakt wolałbym 32GB, ale kupowałem jak dostępne było tylko albo dysk 1TB z 16GB ramu albo 512GB z 32Gb ramu. Korzystam z Webstrom, Pycharm, Rider oraz xcode
Intela nie bierz, kompletny brak przyszłości.
  • Odpowiedz