Aktywne Wpisy
Emcis8 +45
blinkarA +2
Pytanie do osób, które mają za sobą związki FWB. Czy taka relacja wam pomogła, a może zaszkodziła? Czy weszłabyś w taką relację kolejny raz?
Pytanie szczególnie do #rozowepaski, ale niebiescy też mogą komentować. Jeśli się ktoś wstydzi to niech pisze na pw :)
#seks #pytanie #zwiazki #fwb
Pytanie szczególnie do #rozowepaski, ale niebiescy też mogą komentować. Jeśli się ktoś wstydzi to niech pisze na pw :)
#seks #pytanie #zwiazki #fwb
Dlaczego tak jest? Zawsze miałem wrażenie, że te wszystkie korporacje, kontraktornie to są nienagannie urządzone a tu się okazuje, że z zewnątrz ładne a w środku brzydactwo. Ja się zastanawiam czy dobrze nazwałem funkcję, czy nie rozbić jej na kolejne kilka mniejszych, a tu ktoś wrzuca commit z tysiącami nowych linii i jest zadowolony(?)
#programowanie #programista15k #pracait #pytanie #pdk
Dlaczego pisanie dobrego kodu jest trudne? Bo się to nie opłaca na początku a
No i korporacje a kontraktornie/software house'y to dwa zupełnie inne tematy -
@Dragon_Lord_2137: Częsta przyczyna to "ewolucja kodu" - na początku wszystko jest ładnie i schludnie, ale z czasem przychodzą nowe wymagania z biznesu, które często są w konflikcie z początkowymi wymaganiami i założeniami. Jednocześnie nie ma czasu przepisywać projektu od nowa i zamiast tego zaczynają się różne "hacki". Podobnie jest z poprawkami i bugami, często żeby coś zrobić "dobrze" musiałbyś przeorać cały codebase, a zamiast tego możesz wcisnąć jednego
@Dragon_Lord_2137: Bo zalecanie wujka Boba to jedna wielka kupa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Ogólnie to się zgadzam z tym co piszesz ale czy jesteś powinien, że open-closed principle zaleca właśnie, czy wręcz wyłącznie używanie dziedziczenia?
Bo jeśli tak, to sorry ale ktoś Ci wkręcił lipę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tylko, że gdy taski są do rozwiązania w kodzie, w którym jest nasrane, to nie ma mocnych, będą rozwiązywane wolniej niż we względnie czystym.
Także o ile nie piszesz apki, która ma krótki żywot (np. kampania marketingowa na 3 miesiące, a potem projekt idzie do zsypu) to co przestajesz ma swoją nazwę: fałszywa alternatywa.
Tzn. to nie jest
@Dragon_Lord_2137
Tylko jeśli nie sam go utrzymujesz/rozwijasz.
Czyli dość często gdy dostawca jest zewnętrzny i ma płacone za dostarczenie, a potem elo.
Zgodzę się, że ślepe aplikowanie jakichś "najlepszych" praktyk czy wzorców projektowych bez zrozumienia może przynieść więcej szkody niż pożytku. Ale pisanie czystego kodu niemal nic nie kosztuje. Wystarczy nie być niechlujem
@szpongiel: Za takie podejście (tzn wymaganie przeze mnie aby kod był czytelny) wyrzucili mnie z ostatniej firmy w której pracowałem.