Wpis z mikrobloga

@LubiePieski: w innych krajach, nawet typowo katolickich jak kraje ameryki południowej 1/2 listopada to czas radości, zabaw, kolorowych parad. Ale nie u nas, u nas muszą być chóry smętnych starych bab śpiewających "ZDROWAŚ ZDROOOOOWAAAAAŚ..." w najbardziej możliwie depresyjnej, patetycznej i w wymuszonej zadumie otoczce.
  • Odpowiedz
@PodniebnyMurzyn: W jego przypadku to będzie chyba pridemonth, najgłupsze i najchujowsze święto jakie jest w polsce XD pamiętam jak w dzieciństwiew telewizji widziałem jakieś parady, klękania dla jakiegoś grzegorza nawet nie wiem kogo
czemu XD po co XD czy ludzie naprawdę lubią paradować przebrani jak NPC i czekać na szamana który głosi orędzie XD
  • Odpowiedz
wszystkich świętych to najgłupsze i najchujowsze święto jakie jest w polsce XD pamiętam jak w dzieciństwie rodzice ciągnęli mnie na cmentarz żeby postać przy jakimś grobie nawet nie wiem kogo

@LubiePieski: ja chodzę na cmentarz wieczorem - i znicz zapalić na grobach bliskich, i popatrzeć na płomyki/światełka w ciemności.
  • Odpowiedz
@LubiePieski: najgłupsze w tej psychozie jest to, że KAŻDY musi z---------ć autkiem (a jak jest w rodzinie kilka, to najlepiej każdy osobno) tworząc gigantyczne korki i dezorganizując ruch, wszystko po to żeby dalsza rodzina widziała. Po co kilka km się przejść, od tego są bieżnie xD I jeszcze to zdziwienie każdego kolejnego NPC, jak to nie ma dla mnie miejsca pod bramą cmentarza xD
  • Odpowiedz
@LubiePieski: ale freethinkerze swieta w polsce nie sa stricte obchodzeniem rocznic (bo nikt w zamysle nie obchodzi urodzin Jezusa czy śmierci) a korzystaniem z mozliwosci spotkania sie z rodzina/ złapania wolnego od roboty, odetchniecia od codziennego myślenia trybika i wyluzowania jaj.
  • Odpowiedz
@Mtsen słyszałem wczoraj w tokfm, że smutek tego święta wynika jedynie z polskiej historii. Aktualna tradycja smutku to pokłosie rozbiorów, przegranego powstania i wszystkich zsyłek na wschód. To głównie kobiety sprawiły, że to święto jest takie a nie inne. W tym okresie często opłakiwały mężów i innych członków rodziny
  • Odpowiedz
@LubiePieski: trzeba znicze postawić, bo co ludzie pomyślą (nawet nie powiedzą, bo w rzeczywistości każdy ma to w dupie). Trzeba, bo wszyscy tak robią. Trzeba zmarznąć i odmówić zdrowaśkę.
  • Odpowiedz
@LubiePieski: a może poproś kiedyś rodziców żeby opowiedzieli Ci o osobach pochowanych w grobach które odwiedzacie, ten dzień jest właśnie po to abyś pamiętała że pradziadek walczył w AK, mama miała kiedyś siostrzyczkę która nie dożyła 4 urodzin albo babcia którą pamiętasz z jednego zdjęcia cudownie haftowała
  • Odpowiedz