Wpis z mikrobloga

Pieprze, mam już dość tego kłapania otworem gębowym wszystkich pseudoekspertów na temat kryzysu w branży IT. Tych bzdur już nie do się czytać. Najpierw miała mnie zastąpić sztuczna inteligencja a potem miały mnie objąć masowe zwolnienia. Jeden wykopek nawet wrzucił ostatnio krzywe popytu i podaży xD. O bezsensownych przepychankach pod tytułem kto czy lekarz ma lepsze życie niż programista już nie wspomnę.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wszysci ci pseudoeksperci (nie tylko wykopki, ale również dziennikarze z money.pl czy innego bankiera) w tyłku byli, kupę widzieli, a się mądrzą.

#programowanie #programista15k #pracait
  • 65
@groman43: AI nie będzie zagrożeniem dla programistów tak długo, jak nie będzie zagrożeniem dla pozostałych zawodów umysłowych. Zapewne ten moment kiedyś nastąpi, ale jeśli faktycznie on nastąpi - wszyscy będą #!$%@? z roboty, bez wyjątku.

Tyle że tutaj potrzeba prawdziwej rewolucji, a nie ewolucji chat gpt. A taka nie wiadomo kiedy nastąpi, najprawdopodobniej nie w najbliższej przyszłości. To nie jest pierwszy raz gdy gawiedź zachlysnela się sztucznymi mózgami, systemy eksperckie też
1. Opowieści o zastąpnieniu programistów przez AI można wsadzić pomiędzy bajki. Na takie hipotezy porywają się ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o AI.

@groman43: No to pochwal się, jakie masz pojęcie o AI. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już Ci wytłumaczono, że rozumowanie jest tak naprawdę bardzo proste: AI zwiększa nieco efektywność i zmniejsza nieco próg wejścia, więc przy niezmienionym popycie stawki spadają. Oczywiście najważniejsze pytanie jest
@Linnior88: przecież telefony dotykowe nie wyeliminowały telefonów komórkowych, ale zwiększyły zapotrzebowanie i zmniejszyły marże. Telefony dotykowe zatopiły tych którzy twierdzili ze klapka zawsze będzie potrzebna.

A co do polskiego rynku IT, to jego boom zawdzięcza się w miarę taniej i ogarniętej kadrze. W Niemczech czy Francji masz zarobki tylko o 10-15%, wiec outsourcing się opłaca. Im mniejsza różnica, tym opłaca się mniej…
@JayCube: no ale idąc tym tropem to polska nadal jest droga , choćby wszystkie kraje na wschód od Polski opłacają się bardziej a Rosjanie pocinaja w to o wiele lepiej od Polaków
Między innymi najlepszych hackerów masz z raszki
choćby wszystkie kraje na wschód od Polski opłacają się bardziej a Rosjanie

@Linnior88: Ale Polska ma w miare stablna polityke i, jak pisałem wcześniej, w miarę ogarnięta kadrę. Zreszta w mojej firmie na przykład zatrudniono dużo Białorusinów, bo u nich filie zachodnich koncernów się pozamykały i nastąpił kryzys w branży. Wielu z nich jest teraz w Polsce i klepie kod, sporo wyjechało do Niemiec.
Hindusi są tani jako juniorzy, ale próbują
@JayCube: w sumie to macie szczęście że jeszcze w sumie Chińczycy tak się bardzo na to nie rzucają podejrzewam że gdyby szybkie żółte rączki się za to wzięly to by nie było co zbierać , urodzeni matematycy i inżynierowie
@groman43: w każdej plotce tkwi ziarno prawdy, wiadomo że istnieje coś takiego jak cykl gospodarczy jak i cykl technologiczny - jak gospodarka się gorzej kręci to jest mniej ofert i są gorzej płatne, jak pojawiają się zmiany technologiczne to nawet jak jesteś specjalistą który kosi kokosy ale się nie rozwija to za parę latek może mieć problem, będzie musiał nauczyć się czegoś totalnie nowego żeby dostać fajny projekt / kasę
@bb89: przeciez na wykop to mozna wejsc tylko do kawki w pracy (za kase) i sie posmiac, troche podkvrwic tych troli i spadac. Jak ktos chce rzeczowych dyskusji to sa lepsze miejsca, a jesli maja takowe byc na wykopie to paru uzytkownikow powinno poleciec juz dzis. W kazdym razie ja sie poddaje by robic z tego miejsca cos pozytecznego
jeden jako narzędzie spowoduje ze nie będziesz juz potrzebaowal seniora biegłego w danym języku, ani juniora który dopiero się uczy

@JayCube: jak to sobie wyobrażasz? Wrzucisz cały projekt i całą dokumentację do jakiegoś narzędzia AI, napiszesz iteracyjnie czego oczekujesz i AI wypluje całe klasy do pobrania z podziałem na serwisy, kontrolery, mappery czy walidatory?
Do tego jeszcze długa droga, poza tym obsługujący musi mieć spore kompetencje by potwierdzić poprawność rozwiązania podanego
@NieBendePrasowac: A jak ty sobie to wyobrażasz? Nie mówimy przecież ze z dnia na dzień przyjdzie skynet i zabierze wszystkim prace.
Bo ja na przykład juz teraz jestem w stanie dać AI jakiś legacy codę którego rozkmninenie zajęłoby mi kilka jak nie kilkanaście godzin. A on mi wszytko ładnie udokumentuje, opisze i podsumuje. Może mi nawiet opisać to w pseudokodzie jeżeli nie znam za dobrze języka.
Potem, jak cos koduje i
@JayCube

Potem, jak cos koduje i nie wiem jak rozwiazac dany problem, rozkmina na kilka godzin, z IA skracam tez czas o polowe.

W każdym przypadku kiedy nie umiałem czegoś sam rozwiązać od razu, AI też nie umiało.
AI działa nieźle jako wyszukiwarka - jak nie wiesz jak rozwiązać jakiś problem, który jest łatwy do rozwiązania i rozwiązano już setki razy, więc AI widziało rozwiązania. Tak, wtedy czasem może pomóc. Ale dokładnie
@JayCube: co do możliwości edukacyjnych jak najbardziej się zgadzam, ale

juz teraz jestem w stanie dać AI jakiś legacy codę którego rozkmninenie zajęłoby mi kilka jak nie kilkanaście godzin. A on mi wszytko ładnie udokumentuje, opisze i podsumuje.

Ciekawi mnie co masz na myśli mówiąc "udokumentuje i opisze", chciałbym to widzieć, kod legacy w jakimś pliku nie istnieje w jakiejś próżni tylko jest powiązany z setkami innych komponentów. Kilka razy próbowałem
@JayCube:

Przy czym im bardziej go dopytuję, tym bardziej jajcarskie odpowiedzi daje:

If you removed the back cover of your Samsung A32, and the charging issue disappeared, it's likely that the problem was related to the back cover or the way it was attached to the phone.

xD. Tak, oczywiście. Już zamawiam nowe plecki do telefonu, aby naprawić problem z ładowaniem :D
Problem polega na tym, że to AI kompletnie nie
@JayCube: Rany, jakie to AI jest głupie:

There are three parallel lines crossing at three points. What is the shape enclosed by them - is it a square or a triangle?

When three parallel lines intersect at three distinct points, they enclose a triangle, not a square. These three lines create a triangular region in the space between them, and the shape formed is indeed a triangle. This triangle is known
@NieBendePrasowac:

Kilka razy próbowałem coś takiego robić i rezultat był totalnie bezużyteczny.

Też próbowałem i kończyło się to zawsze tłumaczeniem kodu linia po linii. Czasem faktycznie potrafił rozpoznać do czego dana funkcja służy, jeśli funkcja się wpisuje w jakiś znany wzorzec. Natomiast spytaj go gdzie jest błąd w poprawnym programie, to zacznie takie bzdury wymyślać, że głowa mała.