✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy ja dobrze myślę że jak będę wymieniał złotówki które mi zostały pod koniec miesiąca na inne waluty to mnie omija inflacja i one nie tracą na wartości bo na usd czy na euro inflacja jest tylko 3% a nie 10%?
Juz trzymam tak 100 tysięcy złotych w innych walutach od kiedy zacząłem wymieniać w 2018. Czyli w sumie tylko straciłem jakieś kilka procent (10% zamiast 50%) na inflacji przez ostatnie 5 lat? Dobrze myślę?
@mirko_anonim: skoro wydajesz w Polsce to nie. Bardziej Cie powininno interesować jak się zmienił kurs USD/PLN od 2018 czyli na oko jakieś +25%
Skumulowana inflacja to 50% więc straciłeś 25% czyli jesteś w tej samej sytuacji co ktoś kto trzymał PLN na koncie oszczędnościowym, bo on dostawał odsetki, a Ty w USD nie. I w gorszej niż ktoś, kto kupował Obligacje Indeksowane Inflacją czy złoto, bo oni się
@mirko_anonim: kurs powinien reagować na różnice inflacji i stóp procentowych obu walut, ale istnieje też masa innych czynników.
Trzymanie gotówki w innych walutach tylko po to, żeby leżała na koncie nie ma większego sensu. Lepiej poszukać brokera, który sprzedaje obligacje w EUR/USD (np. FR1Y, czyli jednoroczne francuskie obligacje w euro mają obecnie yield 3.6%).
W przypadku obligacji notowanych na giełdzie musisz się jednak liczyć z wahaniami ceny. Jednakże jeżeli będziesz
@mirko_anonim: tak, chronisz się przed spadkiem wartości złotówki, ale wystawiasz się na ryzyko walutowe. I choć inflacja na złotówce według wskaźników jest wyższa, to nasza waluta historycznie jest niedowartościowana. W związku z tym prawie pewnikiem jest, że w jakimś momencie czasu taki dolar czy euro będą słabsze.
Czy ja dobrze myślę że jak będę wymieniał złotówki które mi zostały pod koniec miesiąca na inne waluty to mnie omija inflacja i one nie tracą na wartości bo na usd czy na euro inflacja jest tylko 3% a nie 10%?
Juz trzymam tak 100 tysięcy złotych w innych walutach od kiedy zacząłem wymieniać w 2018. Czyli w sumie tylko straciłem jakieś kilka procent (10% zamiast 50%) na inflacji przez ostatnie 5 lat? Dobrze myślę?
#gielda #waluty #inflacja
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: skoro wydajesz w Polsce to nie. Bardziej Cie powininno interesować jak się zmienił kurs USD/PLN od 2018 czyli na oko jakieś +25%
Skumulowana inflacja to 50% więc straciłeś 25% czyli jesteś w tej samej sytuacji co ktoś kto trzymał PLN na koncie oszczędnościowym, bo on dostawał odsetki, a Ty w USD nie. I w gorszej niż ktoś, kto kupował Obligacje Indeksowane Inflacją czy złoto, bo oni się
Trzymanie gotówki w innych walutach tylko po to, żeby leżała na koncie nie ma większego sensu.
Lepiej poszukać brokera, który sprzedaje obligacje w EUR/USD (np. FR1Y, czyli jednoroczne francuskie obligacje w euro mają obecnie yield 3.6%).
W przypadku obligacji notowanych na giełdzie musisz się jednak liczyć z wahaniami ceny.
Jednakże jeżeli będziesz