Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy ja dobrze myślę że jak będę wymieniał złotówki które mi zostały pod koniec miesiąca na inne waluty to mnie omija inflacja i one nie tracą na wartości bo na usd czy na euro inflacja jest tylko 3% a nie 10%?

Juz trzymam tak 100 tysięcy złotych w innych walutach od kiedy zacząłem wymieniać w 2018. Czyli w sumie tylko straciłem jakieś kilka procent (10% zamiast 50%) na inflacji przez ostatnie 5 lat? Dobrze myślę?

#gielda #waluty #inflacja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dobrze myślę?

@mirko_anonim: skoro wydajesz w Polsce to nie. Bardziej Cie powininno interesować jak się zmienił kurs USD/PLN od 2018 czyli na oko jakieś +25%

Skumulowana inflacja to 50% więc straciłeś 25% czyli jesteś w tej samej sytuacji co ktoś kto trzymał PLN na koncie oszczędnościowym, bo on dostawał odsetki, a Ty w USD nie. I w gorszej niż ktoś, kto kupował Obligacje Indeksowane Inflacją czy złoto, bo oni się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kurs powinien reagować na różnice inflacji i stóp procentowych obu walut, ale istnieje też masa innych czynników.

Trzymanie gotówki w innych walutach tylko po to, żeby leżała na koncie nie ma większego sensu.
Lepiej poszukać brokera, który sprzedaje obligacje w EUR/USD (np. FR1Y, czyli jednoroczne francuskie obligacje w euro mają obecnie yield 3.6%).

W przypadku obligacji notowanych na giełdzie musisz się jednak liczyć z wahaniami ceny.
Jednakże jeżeli będziesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak, chronisz się przed spadkiem wartości złotówki, ale wystawiasz się na ryzyko walutowe. I choć inflacja na złotówce według wskaźników jest wyższa, to nasza waluta historycznie jest niedowartościowana. W związku z tym prawie pewnikiem jest, że w jakimś momencie czasu taki dolar czy euro będą słabsze.
  • Odpowiedz