Aktywne Wpisy

MondryKrul +197
Trao +209
juz wiem kto dostanie order cwela roku xD
#pracbaza #januszex #praca #patologiazewsi #patologiazmiasta #kolchoz
#pracbaza #januszex #praca #patologiazewsi #patologiazmiasta #kolchoz
źródło: 3518
Pobierz

Czy ja dobrze myślę że jak będę wymieniał złotówki które mi zostały pod koniec miesiąca na inne waluty to mnie omija inflacja i one nie tracą na wartości bo na usd czy na euro inflacja jest tylko 3% a nie 10%?
Juz trzymam tak 100 tysięcy złotych w innych walutach od kiedy zacząłem wymieniać w 2018. Czyli w sumie tylko straciłem jakieś kilka procent (10% zamiast 50%) na inflacji przez ostatnie 5 lat? Dobrze myślę?
#gielda #waluty #inflacja
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: skoro wydajesz w Polsce to nie. Bardziej Cie powininno interesować jak się zmienił kurs USD/PLN od 2018 czyli na oko jakieś +25%
Skumulowana inflacja to 50% więc straciłeś 25% czyli jesteś w tej samej sytuacji co ktoś kto trzymał PLN na koncie oszczędnościowym, bo on dostawał odsetki, a Ty w USD nie. I w gorszej niż ktoś, kto kupował Obligacje Indeksowane Inflacją czy złoto, bo oni się
Trzymanie gotówki w innych walutach tylko po to, żeby leżała na koncie nie ma większego sensu.
Lepiej poszukać brokera, który sprzedaje obligacje w EUR/USD (np. FR1Y, czyli jednoroczne francuskie obligacje w euro mają obecnie yield 3.6%).
W przypadku obligacji notowanych na giełdzie musisz się jednak liczyć z wahaniami ceny.
Jednakże jeżeli będziesz