Wpis z mikrobloga

Jakie języka programowania się uczyć?
Od ponad roku pracuję jako inż. utrzymania komputerów na Linuxie.
Takie rzeczy robię w pracy:
- Bash (automatyzacje, przetwarzanie tekstu z logów)
- proste skrypty w Python
- analiza sieci (wireshark), konfiguracja na linuxie
- prosta analiza w excelu

Oprócz tego czuję się w miarę dobrze:
- sieci poziom CCNA

Programowania uczyłem się samemu i na studiach, ale żadnego języka nie znam jakoś dobrze

I nie mam wyższego wykształcenia. Przerwałem studia z powodu problemów ze zdrowiem.

Myślę nad pójściem w programowanie bo wydaje mi się to pewniejsze niż adminka (może się mylę?)

Ale nie wiem jaki język wybrać, żeby w miarę to co umiem (Linux, sieci) było jakimś plusem.
Na elektronice nie znam się kompletnie.

#pracait #programowanie #naukaprogramowania #linux #it
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w rust jest praca o ile jestes dobry z matematyki i rozumiesz kryptografie, tam ten jezyk jest atutem.

@leoha: to że Rust jest używany głównie w krypto to mit który został już dawno wielokrotnie obalony. Firmy piszą w tym API backendowe, systemy baz danych (np. Amazon S3, Dropbox), systemy przetwarzania logów, systemy przetwarzania zdarzeń (np. Kaskada), proxy sieciowe (Cloudflare), komunikatory (Discord), aplikacje mobilne (combo Flutter+Rust jest bardzo fajne), embedded, części
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: nie idź w język tylko w technologię jako devops. Teraz klepanie kodu jak małpy to robią juniorzy za paczkę fajek. Tak jak pisze @Dragonan - idź w administrację softu dużej firmy- to jest spora kasa w każdym korpo lub jako konsultant rozwiązania.
Za to w kwestii rozwoju w czystej administracji to bym dyskutował- owszem tam możesz iść w tajniki RHELa czy innego winserv, ale samym OSem dużo
  • Odpowiedz