Wpis z mikrobloga

Jakie języka programowania się uczyć?
Od ponad roku pracuję jako inż. utrzymania komputerów na Linuxie.
Takie rzeczy robię w pracy:
- Bash (automatyzacje, przetwarzanie tekstu z logów)
- proste skrypty w Python
- analiza sieci (wireshark), konfiguracja na linuxie
- prosta analiza w excelu

Oprócz tego czuję się w miarę dobrze:
- sieci poziom CCNA

Programowania uczyłem się samemu i na studiach, ale żadnego języka nie znam jakoś dobrze

I nie mam wyższego wykształcenia. Przerwałem studia z powodu problemów ze zdrowiem.

Myślę nad pójściem w programowanie bo wydaje mi się to pewniejsze niż adminka (może się mylę?)

Ale nie wiem jaki język wybrać, żeby w miarę to co umiem (Linux, sieci) było jakimś plusem.
Na elektronice nie znam się kompletnie.

#pracait #programowanie #naukaprogramowania #linux #it
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegrywam_przez_miasto: Ucz się tego, który jest ci aktualnie potrzebny, albo którego lubisz - to nie ma znaczenia - ważna jest umiejętność programowania, jak to będziesz umiał, to języka nauczysz się szybko, gdy tylko będziesz potrzebować.
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: mimo, że używasz pythona, polecałbym jednak nauke jakiegoś języka nowoczesnego statycznie typowanego (Java, C#, C++23, Rust, TypeScript - wybierz który lubisz). Moje długoletnie doświadczenie pokazuje, że osoby, kóre zaczynają od jezyków dynamicznie typowanych (Python, JavaScript), mają problem później się przestawić. W druga strone nie ma problemu.
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: Podstawa to znać Pythona. Jest to chyba najlepszy język jaki warto znać. I jako admin (devops itd) i jako potencjalny programista (Pythona xd)

Możesz się uczyć milionów języków, co pewnie warto zrobić, ale jakbyś znał naprawdę dobrze Pythona, to z automatu sobie poradzisz w wielu zawodach IT
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: Mylisz się. Adminka jest równie pewna jak programowanie.
---Możesz jak najbardziej rozwijać się jako czysty admin.
---Możesz pójść w administrowanie instalacjami jakichś konkretnych aplikacji: SAP, Oracle EBS, SalesForce, Power BI i setki innych
---Możesz się rozwijać w kierunku stawiania i zarządzania lokalnej infrastruktury chmurowej. A więc sam terraform bez ansibla i wyżej.
---Możesz się rozwijać w kierunku administrowania centrami danych.
---Administracja instalacji baz danych Oracle lub jakichś rozwiązań
  • Odpowiedz
Adminka jest równie pewna jak programowanie.

---Możesz jak najbardziej rozwijać się jako czysty admin.

---Możesz pójść w administrowanie instalacjami jakichś konkretnych aplikacji: SAP, Oracle EBS, SalesForce, Power BI i setki innych

---Możesz się rozwijać w kierunku stawiania i zarządzania lokalnej infrastruktury...

@Dragonan: Co chłop merytoryczny komentarz napisał, aż musiałem sprawdzić czy to wykop. Plusa mu :)
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: jak jesteś ambitny i chcesz się nauczyć czegoś porządnego co daje szerokie możliwości to Rust. Nie ma obecnie nic lepszego do pisania programów sieciowych i backendowych. Ofert pracy wprawdzie na razie mniej niż w innych językach ale konkurencji też znacznie mniej (nie widziałem bootcampów Rust ani nie uczy się go na studiach) a oferty są zwykle ciekawe bo to na ogół greenfieldy.

Oczywiście można iść w standard czyli Python,
  • Odpowiedz
Myślę nad pójściem w programowanie bo wydaje mi się to pewniejsze niż adminka (może się mylę?)

@przegrywam_przez_miasto: ??????????? nie chcę straszyć jakimiś GPT Bardami LLVM ale, kiedyś kiedyś niewiadomo za ile lat automatyzacja programistów nastąpi.

Z całego IT w pierwszej kolejności zautomatyzowany zostaną testerzy, potem frontasie, na końcu backusie (webowi, niskopoziomowi i ci od AI będą najdłużej ofc). Admin, DevOPS, sieciowec będą zautomatyzowani ostatni.

Tak więc - jak idziesz w
  • Odpowiedz