Wpis z mikrobloga

#pracait #programista15k #it #programowanie Jedno jest pewne, firmy teraz testują na ile sobie mogą pozwolić. Oferowane wynagrodzenie (przynajmniej w mojej działce - cloud - data) spadły o 15-20%, coraz więcej ofert on-site i hybrydowych zamiast remote. Jest jasnym że obecne spowolnienie gospodarcze jest wykorzystywane skrupulatnie przez firmy żeby wydusić z pracownika maksa i testowane jak bardzo sobie mogą pozwolić w dokręceniu śruby. Dlatego apel nie dajcie się i trzymajcie pewne standardy ( no chyba że jesteście bezrobotni i nie macie wyboru ) czy to względem zarobków, b2b czy pracy zdalnej. NIE LĘKAJCIE SIĘ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programistalvlhard: każda propozycja z onsite/hybrid z automatu decline.
Jak jest biuro w mieście to ok może wpadnę dogadać szczegóły i zobaczyć z kim pracuje ale jak jest wymuszone to niech się wala na c--e.
Skończą się sensowni.kandydaci to onsite/hybrid to sami zaczną szukać remote dla zasięgów
  • Odpowiedz
@programistalvlhard: Aktualnie jest sporo programistów na rynku pracy którzy poszukują ofert wiec firmy mogą podnosić wymagania. Tak to działa na świecie. Pięciu gości się nie zgodzi, ale znajdzie się jakiś jeden co się zgodzi. Już znam takich.

Jeżeli chodzi o mnie ja się się zgadzałem na dojazdy, mówiłem ze mogę się pojawić maksymalnie raz na 2-3 miesiące.
  • Odpowiedz
@Volantie: w 120-130 bym uwierzył ale ponizej 100 to bajki albo jakieś comarchy.
Nie mówię że jestem mocny ale regularnie oferty 125-145 albo 170-190. Nic niżej/pomiędzy i wyżej. Tu się nic nie zmienia. Ostatnio trochę przestój ale też okres wakacyjny. Mi z jednej dzwonili że CV siedzi ale wakacje i że od września chcą gadać. Ogólnie jest spowolnienie ale chyba coś zaczyna powoli ruszać. Zobaczymy we wrzesniu.
A oni piszą
  • Odpowiedz
ale tam tez byl tekst ze niby seniorzy schodza ze stawki do 70zl/h co mysle ze jest totalnym klamstwem

@Volantie: totalna bzdura. Przewija się przezemnie rocznie po 100 kandydatów, większość to senior i staff. Co Roku oczekiwane wynagrodzenie jest wyższe i ten rok nie należy do wyjątków.

To co się zmieniło to liczba kandydatów którzy sami do nas wysłali cv. W tym roku było ich kilka razy więcej niż zwykle.
  • Odpowiedz