mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie o #bezpiecznykredyt #bk2 #bk2procent #kredyt2procent
Czy jeżeli małżonka posiadała mieszkanie przed ślubem i zbyła je jeszcze przed ślubem a ja nigdy nie miałem mieszkania/domu to czy możemy się starać (lub ja sam) o bezpieczny kredyt 2%?

#kredythipoteczny #nieruchomosci #mieszkanie

─────────────────────

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
affairz
@mirko_anonim: nie możecie bo miała już nieruchomość - nie możecie zarówno razem, jak i Ty sam nie możesz, chyba że się rozwiedziecie
6
affairz
@marcpol: przecież rozdzielność jest bez znaczenia. mam identyczną sytuację, mam rozdzielność i miałem informację od doradcy, że nie ma ona związku z tematem
5
czlowiek_klapek
czlowiek_klapek
@affairz: potwierdzam
2
marcpol
@marcpol: przecież rozdzielność jest bez znaczenia. mam identyczną sytuację, mam rozdzielność i miałem informację od doradcy, że nie ma ona związku z tematem

@affairz: Zgodnie z ustawą rozdzielność nie ma znaczenia i nie ma możliwości uzyskania kredytu z dopłatami w sytuacji, gdy jeden z małżonków miał nieruchomość w przeszłości.

Pojawia się tutaj jednak inna interpretacja jednego z banków - Alior. Według przekazanych przez bank materiałów w przypadku, gdy nieruchomość
2
Catmmando
@affairz: jak się rozwiodą to nie będą chyba mogli razem mieszkać, 12 miesięcy wstecz prowadzili wspólne gospodarstwo domowe
1
sberatel
@mirko_anonim: oczywiście nikt wam nie zabroni
0
marcpol
Czy jeżeli małżonka posiadała mieszkanie przed ślubem i zbyła je jeszcze przed ślubem a ja nigdy nie miałem mieszkania/domu to czy możemy się starać (lub ja sam) o bezpieczny kredyt 2%?

@mirko_anonim: Czy macie rozdzielność majątkową?
0
j.....7
j.....7
@Catmmando: ale nikt im tego nie będzie sprawdzać, więc spokojnie. symulacja rozwodu i jazda. gorzej, że w czasie jak ten rozwód dostaną, to kredyt 2% już mocno wywinduje ceny.
0
BDG4DON
BDG4DON
@mirko_anonim:

Mam z żoną rozdzielność majątkową. Moja żona nigdy nie posiadała i nie posiada nieruchomości. Ja posiadałem nieruchomość, ale zbyłem ją przed ślubem. Czy moja żona może sama przystąpić do bezpiecznego kredytu 2%?
Tak, w takiej sytuacji, tj. zbyciem nieruchomości przez zawarciem związku małżeńskiego i posiadaniem rozdzielności majątkowej, żona może stać się jedynym kredytobiorcą i z uwagi na prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego z małżonkiem starać się o kredyt w wysokości
0