Wpis z mikrobloga

Siemanko, przychodzę z pytaniami (jak to zwykle bywa ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

Ostatnio wziąłem się trochę poważniej za ćwiczenia, i chciałbym żeby jednak moje treningi przynosiły sens (obecny cel: przyrost masy mięśniowej).

Poczytałem ostatnio nt. hipertrofii mięśniowej, która zakłada, że najlepsze efekty podczas ćwiczeń da mi obciążenie na poziomie ~75%. Czyli przykładowo, jeżeli dam radę poprawnie podnieść w martwym ciągu 6 razy sztangę o wadze 60kg wyliczam dla siebie ciężar maksymalny, który wynosi u mnie ~75kg. Am I right?

75% z 75kg wynosi 54kg - zatem wykonywać to z takim obciążeniem? Jak to się ma np. z ćwiczeniami na łapy typu biceps/triceps? Przy ćwiczeniach na biceps obecnie robię uginanie z gryfem łamanym przy obciążeniu 20kg. Lepiej zejść do tego 75% CM i ćwiczyć z mniejszym obciążeniem, stopniowo zwiększając progress?

Obecny plan to Greyskull LP (często polecany na wykopie), ale zastanawiam się czy nie zrobić podmianki na coś innego. (,)

#mirkokoksy #silownia #pytanie
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LisiaRumba: Nomenklatura mowi, ze wszystko powyzej 50% 1RM jest ok, podstawa to surplus kaloryczny i progresywne przeladowanie.

Lepiej zejść do tego 75% CM i ćwiczyć z mniejszym obciążeniem, stopniowo zwiększając progress?

Tak. Klucz to technika i czucie miesniowe, generalnie mniejsze partie jak biceps lepiej wyizolowac, bo latwiej doprowadzic do
  • Odpowiedz
  • 0
@Chudkownik: Dzięki za szybką odpowiedź! ( ʖ̯)

To nie jest plan trojbojowy przypadkiem? Trojboj =/= kulturystyka

Masz może plan, który mógłbyś polecić? Obecnie tak jak pisałem - szukam chyba jednak czegoś innego.
  • Odpowiedz
@LisiaRumba: na tym poziomie, z takimi ciężarami nie ma co się bawić w wyliczenia. Nawet plan ma mniejsze znaczenie. W końcu i tak możesz dokładać ciężaru i powtórzeń z treningu na trening. Najbardziej istotne jest to, aby stawać się jak największym i jak najsilniejszym. Czyli po prostu trening opierasz na wielostawowe ćwiczenia, dużo jesz i przede wszystkim pilnujesz techniki.
  • Odpowiedz
  • 0
Taka informacja tylko dla tych, co by się natknęli jakimś cudem na ten wpis. Obecnie zmieniłem Grayskull'a na TEN plan. Z założenia zrobiłem tak, że ćwiczę systematycznie, stopniowo zwiększając ciężar.

Polecam generalnie zmianę planu, łatwiej doprowadzić mięśnie do upadku. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz