Wpis z mikrobloga

że zaufanie między pracownikem, a pracodawcą (lub odpowiednik na b2b) znacznie się pogorszyło.

@mirko_anonim: gdyby tylko zaufanie zalezalo od jakosci dostarczanego wsadu...

że zmniejszyła się liczba ofert pracy w 100% zdalnej. Już pomijając ten cały
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): > dlaczego pomijajac kryzys? przeciez jest kryzys, ofert ogolnie jest malo.

@programista15cm
Bo można zauwayć, że firmy, które wcześniej oferowały w 100% pracę zdalną, teraz mają
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm
Ty chyba w ogóle nie zrozumiałeś tego co chciałem przekazać w poście. I w sumie pewne zdanie w moim poście mówi o tobie :) Nigdy nie byłem na żadnym konkursie i nikt mi nie kazał, pracuję na kontraktach więc pudło.
Przeczytaj jeszcze kilka razy ten wpis.

• Odpowiedz
Nie wiem jakie projekty robisz, ale nie wiem w jaki sposob moglbym pracowac stacjonarnie, skoro caly moj zespol jest rozbity po swiecie.

@programista15cm krótkowzroczne podejście. Całe życie zamierzasz pracować w tym zespole? Gdy będziesz chciał zmienić projekt to okaże się, że wybór full zdalnie to nawet nie będzie 1/10 tego co w czasie pandemii.

Wracamy powoli do stanu sprzed pandemii, gdzie przeważać będzie stacjonarna vel hybryda, tylko trochę więcej ofert zdalnej
  • Odpowiedz
krótkowzroczne podejście. Całe życie zamierzasz pracować w tym zespole?

@glos_zenady: pracuje w nim od polowy maja do polowy lipca, bo potem mam inny projekt. Wszystkim kreci moja alfonsiarnia.
Zapewne bedzie to nastpeny projekt na drugim koncu swiata.

Btw przyjechalem w tym projekcie uratowac sprawy po poprzedniej firmie, i jestem 3 dni przed harmonogramem. Tak sie obijam... jednoczesnie chargujac nadgodziny ( ͡
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Awansują u was pracowici deweloperzy mający świadomość jak wygląda praca zdalna u kolegów na menadżerów, dostaną trochę grosza i zacznie się kręcenie śruby. Patologia wśród pracodawców nie pojawia się tak po prostu z sadystycznej przyjemności wyzyskiwania.
  • Odpowiedz
dają z siebie 100% (np. Ja) a są osoby które się #!$%@?ą i to widać. Jak już się #!$%@?, to chociaż po cichu, albo róbcie "minimum", żeby team nie miał przez was problemów.

@Blomex: ale co ty sie martwisz o nie swoj team, w NIE SWOJEJ FIRMIE? Jak team bedzie ze mnie niezadowolony to mnie wyleja na zbity pysk - to chyba oczywiste?

Dajesz z siebie 120% bo tak
  • Odpowiedz
bo duża część ludzi w IT to spierdoksy, którzy byli gnębienie w przeszłości. Ale pokucowali, dostali łatwą bezstresową pracę, wyciągają te 10k na miecha i muszą się dowartościować, jak im się świetnie w życiu wiedzie - vide pracuję godzinkę dziennie i se netflixa oglądam a kasa leci. Tylko nikomu normalnemu tym gadaniem nie zaimponują, jedynie pokazuje to, że ich wartość ich pracy jest strasznie przeszacowana i realnie powinni zarabiać mniej.
  • Odpowiedz
ich wartość ich pracy jest strasznie przeszacowana i realnie powinni zarabiać mniej.

@lysyzlombardu: mozesz tak cope'owac, ale prawda jest taka, ze nie w kazdej firmie i projekcie jest ogromny popyt na prace.
Bylem teraz na workation z kolesiem, ktory robi 90% legacy, 10% dev i ma ogromna wiedze wewnętrzna o tematach firmy. On musi te wiedze utrzymywac. Roboty ma na 1-2h dziennie, ale kosztem braku rozwoju zawodowego.
  • Odpowiedz
wybór full zdalnie to nawet nie będzie 1/10 tego co w czasie pandemii.

@glos_zenady: wybor to pojecie wzgledne. Dla was jest to co wam daja.
Dla mnie jest to czego oczekuje.

w 3/5 robotach, w ktorych bylem, zawsze od poczatku rekrutacji bylo, ze nie mozna pracowac
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Jasne ktoś zaraz powie, że "u mnie w korpo nic się nie zmieniło, dalej się #!$%@? i pracuje 2h dziennie", spoko, ale to jesteś tylko Ty, poczytaj więcej, pogadaj z ludźmi jak to u nich jest i dowiesz się, że zaufanie między pracownikem, a pracodawcą (lub odpowiednik na b2b) znacznie się pogorszyło.

Typowe nastawienie polskiego niewolnika xD Nie ma czegos takiego jak zaufanie pracodawcy swiadczysz uslugi i ktoś ci za
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja jebę, taki wysryw a wykopki jeszcze klaszczą dupą za radości XD

Jak tak ci się podoba to idź pracuj sobie w tym FAANGU, tylko różnica jest taka, że FAANG to jest najgorszy kołchoz do którego można trafić, gdzie pracownika traktuje się jak bydło i musisz być przykuty do biurka, a każda twoja aktywność jest monitorowana.

Normalny pracodawca ma to w p-----e co ty robisz w czasie pracy, dostajesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tldr:
polaka niewolnika boli, że IT w polsce jest jedyną branżą gdzie większość ludzi nie chce być niewolnikami i stawia pracodawcy jakies warunki, czyli normalna sytuacja w 90% branż na zachodzie
  • Odpowiedz