Wpis z mikrobloga

zapytajcie kiedyś katolika skąd się wziął różaniec i czemu przypomina praktyki modlitewne z buddyzmu, zobaczycie na jego twarzy "błąd systemu" i zmianę tematu. A tak wogóle to skąd się w katolicyźmie wzięło to klęczenie? Żydzi raczej tak się nie modlili. Czyżby kolejny przykład synkretyzmu?

@Bed_Kriczer: hmmm no temu raczej nikt nie zaprzecza i nie wiem co w tym złego. Zresztą nie z buddyzmu bezpośrednio, tylko z kościołów wschodnich. Podobnie masz
  • Odpowiedz
@PurpleHaze Ciekawa teoria i chyba coś w tym jest. Zresztą w chyba każdej religii modlitwy wyglądają podobnie, takie monotonne, trochę dukajace, trochę takie jakby śpiewane. No i kurde, mimo, że jestem nie tylko niewierzacy, ale totalnie antyreligijny, to czasem jak nie mogłem zasnąć to tez w myślach dukalem teksty modlitw, które pamiętalem z dzieciństwa. Taki zamiennik liczenia owieczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@djtartini1: 32:00
Raczej nie po to Bóg mówił do Abrahama który nie widział sensu w wielobóstwie Zoroastryzmu, a później wyprowadził Żydów z Egiptu, domu niewoli, żeby ktoś potem wprowadzał do kultu elementy innych religii. Walka z naleciałościami innych religii to stały motyw w Starym testamencie. Czy to aby nie łamie pierwszego przykazania? Wielu protestantów uważa że chociażby synkretyzm katolicki świadczy o tym że kościół jest narzędziem szatana, że jest bestią
  • Odpowiedz
@Koleszkaleszka: Pierwszy raz o tym słyszę. Po latach mam wrażenie że moi rodzice jeździli do kościoła głównie z względu na dziadka, a dziadek jeździł by pogadać pod kościołem z znajomymi.
  • Odpowiedz
W moim regionie tak się kiedyś mówiło, to i tak zostało, jak mówienie na stacje benzynową CPN

@Koleszkaleszka:
Świętokrzyskie ew. południe mazowieckiego? xD Ogólnie cała historia jak mojej ciotki z tamtych rejonów, ja p------ę.

Nikt nie tłumaczył o chodzi, po co to robimy, pokuta i kyrie
  • Odpowiedz