Wpis z mikrobloga

• 0
Jeśli idę do endokrynologa na pierwszą wizytę a mam wyniki sprzed dwóch miesięcy, to powinnam wykonać je ponownie aby miał wgląd w świeższe? Może ktoś mi doradzi? #medycyna #endokrynolog
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Ghuleh dzięki, leków jeszcze nie biorę a wyniki zrobiłam sama, bo podejrzewałam że coś może wyjść i rzeczywiście rodzinny dał mi skierowanie na cito. Na NFZ termin za półtora roku a na prywatną wizytę właśnie dwa miesiące oczekiwania. Chyba nie będę wykonywała więcej badań, zobaczę co lekarz zaleci.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Wygląda na to, że tarczyca, robiłam panel tarczycowy więc TSH, anty tpo, TRAb nieprawidłowe. Rodzinny wysłał mnie do endokrynologa gdy do niego z tym przyszłam.
  • Odpowiedz
  • 0
@d_t_r tpo robi się raz w życiu i nie monitoruje. Trab tylko we wskazaniach. TSH - zależy co zrobił z nieprawidłowym wynikiem rodzinny.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wjolka przyszłam do rodzinnego z wynikami, nic nie mówił (tylko co co sama widziałam że są poza normami) wypisał skierowanie do endokrynologa. Już ogarnęłam terminy wizyt. Chciałam jedynie zapytać tutaj czy lekarz potrzebuje świeżych wyników czy zadowolą go takie sprzed dwóch miesięcy. Ale już sobie daruję, zobaczę, co lekarz powie.
  • Odpowiedz
  • 0
@d_t_r a dostałaś jakas suplementacje/metizol od rodzinnego?
Bo w zasadzie to wtedy ewentualnie to tsh można przed wizytą oznaczyć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wjolka dziękuję za odpowiedź, rodzinny nie miał dla mnie żadnych zaleceń ani nie przepisał niczego. Może rzeczywiście tylko TSH na nowo oznaczę dla endokrynologa, mam nadzieję że na wizycie wszystko mi wyjaśni.
  • Odpowiedz
  • 1
@d_t_r Kosztuje groszowe sprawy, być może nic nie wniesie.
Nie wiem jaka jest sytuacja i 2 miesiące to nie jest zbyt wiele przy hormonach tarczycy, ale czasami przy zapaleniach tarczycy mogą być różne fazy. Zmiana TSH może coś pośrednio zasugerować.
Najważniejsze i tak żeby spojrzał na to endokrynolog, pewnie zasugeruje usg tarczycy (bez względu na rozpoznanie).
  • Odpowiedz
Ciekawostka odnosnie TSH.
Wyniki badań u kobiety.
Wczoraj 1,36
Dzisiaj 3,5

Wczoraj była zdrowa, dzisiaj "niedoczynność".
  • Odpowiedz
  • 0
@d_t_r Ale są to są zazwyczaj wahania w granicach normy, dlatego przed włączeniem leczenia, gdy tsh jest poza normą, jednak się oznacza także fT4.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wjolka dzięki:⁠-⁠) szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem swoje wyniki. Ft4 w normie. Licze, że lekarz na podstawie tego co przedstawię będzie mógł mi wszystko wyjaśnić.
  • Odpowiedz