Jedną z najbardziej w-----------h informacji w tym roku było dla mnie przejęcie niezawodnego #upc przez ten z-----y #play. Wiedziałem że to się źle skończy i tak właśnie jest. Właściwie codziennie mam przerwy w dostawie internetu, od kilkusekundowych do około minuty. Co przy normalnym użytkowaniu jest bardzo denerwujące, ale przy #gry totalnie nieakceptowalne.
Próbowałem się z tymi ch... amami kontaktować, na infolinii trzeba siedzieć chyba godzinę żeby się połączyć. Nawet próbowałem pojechać do salonu. To najpierw w jednym okienku człowiek z obsługi chciał ode mnie dowód, musiałem się cofnąć do auta po portfel, a kiedy wróciłem to już tego człowieka nie było tylko był drugi który mi powiedział że nic nie może i żebym dzwonił na infolinię... A i tak czytam że nie tylko ja mam ten problem, więc wątpię żeby to rozwiązali.
Ale mniejsza, UPC miało zajebistą obsługę - Play ma żałosną, nie ma tutaj zaskoczenia - nie o tym chciałem pisać.
Na szczęście mam umowę na czas nieokreślony i chcę uciekać od tego badziewia. Vectra wydaje mi się interesująca i stąd moje pytanie. Na jakim poziomie stoją ich usług? Nie obchodzą mnie parametry jak prędkość, cena, etc. Interesuje mnie to czego nie da się wyczytać z ich strony - awaryjność i obsługa.
@Mirkosoft: Mam Vectre jakieś trzy lata. Odkąd podnieśli maksymalna prędkość u mnie w mieście z max 150 na 600 jest tragedia. Od 15 sierpnia zgłaszam im usterki, że wieczorami jest niestabilnie ale ciągle nie potrafią sobie z tym poradzić. Jakieś święta czy dni wolne gdzie większość ludzi siedzi w domu u mnie wygląda tak.
@Mirkosoft: Orange obecnie wygrywa stabilnością. O ile są. UPC drugie miejsce mimo wszystko, problemy są ale nie wszędzie i nie u każdego, overall dają radę. Reszta to raczysko.
@zdrajczyciel: eh, tego się obawiałem :/ A ten Orange faktycznie jest zauważalnie lepszy, czy w sumie to samo ale trochę lepiej? Bo to zawsze zawracanie d--y ze zmianą i jednak za podobne parametry mi wychodzi 1/3 drożej.
Jeden rabin powie tak, drugi nie. Ja właśnie olałem na razie zmianę, bo UPC jednak, mimo w-----w daje radę jakotako. Znajomi mają Orange i ciężko mi ocenić na ile fakapy są równie częste. Raczej są zadowoleni. Opienie uśrednioną mam po rozmowie z kolegą, który stawiał cały tech w UPC, jakieś 14lat, więc biorę jego słowa i porównania jako fachowe.
@Mirkosoft: takie pytania maja jedną zasadniczą wadę, wszystko zależy od lokalizacji. U niektórych jedno śmiga zajebiście a w innej lokalizacji są problemy. Sam w domu mam z ~5lat z przerwą Orange i nie mam żadnych awarii czy problemów z działaniem. Jedynie był problem przez pierwsze 2-3 miesiące z fakturami, bo się walnęli przy promocjach i z punktu centrali był problem żeby to uznać, ale ziomek u którego to załatwiałem w
@Vunshi: Dodałem tag #warszawa, mieszkam w dzielnicy bezpośrednio graniczącej z centrum. Wydaje mi się to o tyle fortunne, bo uprawniające do założenia, że w takiej lokalizacji wszyscy popularni oferenci będą mieli swoje usługi na najwyższym możliwym dla nich poziomie. Po prostu ze względu na gęstość zaludnienia.
Natomiast, w dużej mierze niezależna od lokalizacji jest jakość obsługi, także dzięki, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.
@Mirkosoft: Ja mam z firmy Toya od lat i jest git - całkiem tanio, zero problemów (może raz na dwa lata coś się na chwilę zepsuje). Do tego co przedłużenie umowy w tej samej cenie praktycznie zawsze zwiększają prędkość - czasem nawet dwukrotnie. W tym roku dostałem jeszcze gratis zrobienie rozdzielnika z kabla i podpięcie jako anteny do TV i mam w drugim pokoju 30 kanałów podstawowych (a to akurat
@Mirkosoft: Orange obecnie wygrywa stabilnością. O ile są. UPC drugie miejsce mimo wszystko, problemy są ale nie wszędzie i nie u każdego, overall dają radę. Reszta to raczysko.
@zdrajczyciel: nope. Orange nie jest złe, szczególnie jako światłowód, ale ma jeden zasadniczy minus, którego od lat nie chcą rozwiazać. Słabe trasy pakietów i słaba wymiana ruchu z innymi operatorami. Często powoduje to, że ruch z / do Orange idzie
@Mirkosoft Pytaj o takie rzeczy na fb osiedla a nie na #warszawa. "Dzielnica granicząca z centrum" nic nie mówi, w samym centrum są bloki hez światłowodów jeszcze, każdy dostawca ma mieszaną infrastrukturę budowaną w różnych okresach i próba przeniesienia cudzych doświadczeń z innego miejsca nie ma sensu.
@Mirkosoft: Mam światłowód z Orange na Woli (Czyste), 600/100 od paru miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Jeszcze ani razu nie mieli awarii (chyba że była akurat wtedy gdy nie korzystałem), zarówno download i upload zgodne z umową, to pierwsze wychodzi nawet większe na fast.com ( ͡°͜ʖ͡°)
@Mirkosoft: Od początkowych czasów neostrady mam Orange, obecnie światłowód. Bywało gorzej, obecnie jest lepiej. Nie pamiętam ostatniej większej awarii, ale zdarza się że w środku nocy jest kilka-kilkanaście minut przerwy w działaniu. #warszawa #wola
@Mirkosoft: UPC syf straszny, jakość usługi bardzo niska. Przerzuciłem się na Orange (też dlatego że jest światłowód w bloku) i nie przerywa ani nie resetuje połączenia.
A i może istotne - lokalizacja to nowy blok na bliskiej Woli (Powązki). Ale w poprzednim mieszkaniu w centrum miałem UPC i tam też działało to daremnie.
Edit. Mam 300 mb/s pobierania w umowie i dokładnie tyle pokazuje w Speedtescie
Jedną z najbardziej w-----------h informacji w tym roku było dla mnie przejęcie niezawodnego #upc przez ten z-----y #play. Wiedziałem że to się źle skończy i tak właśnie jest.
Właściwie codziennie mam przerwy w dostawie internetu, od kilkusekundowych do około minuty. Co przy normalnym użytkowaniu jest bardzo denerwujące, ale przy #gry totalnie nieakceptowalne.
Próbowałem się z tymi ch... amami kontaktować, na infolinii trzeba siedzieć chyba godzinę żeby się połączyć. Nawet próbowałem pojechać do salonu. To najpierw w jednym okienku człowiek z obsługi chciał ode mnie dowód, musiałem się cofnąć do auta po portfel, a kiedy wróciłem to już tego człowieka nie było tylko był drugi który mi powiedział że nic nie może i żebym dzwonił na infolinię... A i tak czytam że nie tylko ja mam ten problem, więc wątpię żeby to rozwiązali.
Ale mniejsza, UPC miało zajebistą obsługę - Play ma żałosną, nie ma tutaj zaskoczenia - nie o tym chciałem pisać.
Na szczęście mam umowę na czas nieokreślony i chcę uciekać od tego badziewia. Vectra wydaje mi się interesująca i stąd moje pytanie. Na jakim poziomie stoją ich usług? Nie obchodzą mnie parametry jak prędkość, cena, etc. Interesuje mnie to czego nie da się wyczytać z ich strony - awaryjność i obsługa.
#warszawa #internet #upc #vectra #play #pytanie #pytaniedoeksperta #swiatlowod #kiciochpyta
od którego dostawcy polecacie Internet stacjonarny?
@zdrajczyciel: eh, tego się obawiałem :/
A ten Orange faktycznie jest zauważalnie lepszy, czy w sumie to samo ale trochę lepiej?
Bo to zawsze zawracanie d--y ze zmianą i jednak za podobne parametry mi wychodzi 1/3 drożej.
Opienie uśrednioną mam po rozmowie z kolegą, który stawiał cały tech w UPC, jakieś 14lat, więc biorę jego słowa i porównania jako fachowe.
Natomiast, w dużej mierze niezależna od lokalizacji jest jakość obsługi, także dzięki, że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.
@zdrajczyciel: nope. Orange nie jest złe, szczególnie jako światłowód, ale ma jeden zasadniczy minus, którego od lat nie chcą rozwiazać. Słabe trasy pakietów i słaba wymiana ruchu z innymi operatorami. Często powoduje to, że ruch z / do Orange idzie
Bywało gorzej, obecnie jest lepiej. Nie pamiętam ostatniej większej awarii, ale zdarza się że w środku nocy jest kilka-kilkanaście minut przerwy w działaniu. #warszawa #wola
A i może istotne - lokalizacja to nowy blok na bliskiej Woli (Powązki). Ale w poprzednim mieszkaniu w centrum miałem UPC i tam też działało to daremnie.
Edit. Mam 300 mb/s pobierania w umowie i dokładnie tyle pokazuje w Speedtescie
ja mam symetryczny światłowód w Inei
Mój wynik testu prędkości