Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uzytkownik_wykop_pl: tak, tak działa większość ludzi. Kod ma być logiczny i intuicyjny, jak wszyscy mówią, że dany mechanizm nie ma sensu to tak jest. Jakby programiści C++ ogarniali dokładnie jak działa przeładowanie funkcji to nikt by w tym języku nie programował, bo to 20 stron super gęstego tekstu w standardzie
  • Odpowiedz
@kobrys13: używając dobrego IDE takiego jak PyCharm oraz mypy (+ typowanie) jesteś w stanie ustrzec się przed wieloma błędami związanymi z typami. Język jak język, to tylko narzędzie i od Ciebie zależy jak go użyjesz.
  • Odpowiedz
@kobrys13: Nie znam żadnego języka dobrze. Ale z c, co i c# i pythonem po kilku miesiącach doświadczenia najlepiej mi się widzi python. Totalnie kumam, ze nic nie kumam wiec moje zdanie jest map warte. Po prostu python jest bardziej chyba beginer friendly
  • Odpowiedz
@caius_cosades: ja się nie umiem przesiąść na pythona, we łbie mi się nie mieści jak można pracować/testować bez DI.
Prędzej zrozumiem programowanie funkcyjne i te jego no, Ameby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kobrys13: Napisales parawde a w komentarzach ludzie sa na poziomie ze ktos im powiedzial, ze paradygmat ma znaczenie podczas pisania dobrej jakosci kodu xD.
Programowanie poszlo w taki mainstream ze teraz biora do roboty kazdego kto sie niezabije o klawiature i pozniej pisza w pythonie bo najlatwiesze (zeby s--------c).
  • Odpowiedz
@Saly: To nie ma żadnego znaczenia, tak ten język widocznie działa.

a potem na jobboardach JS i Python + 20-40% bo trzeba naprawde łebskich ludzi i dobrze im zapłacić żeby sie nie > wyłozyli na pułapkach w JSie czy Pythonie

Czyli wychodzi że podany przykład to nie żadna pułapka pythona, tylko podstawowe pytanie "Jak działa python?". ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@caius_cosades: Guido van Rosum stworzył Pythona jako następcę ABC i Basic-a. Sam powiedział: [...] Zdecydowałem się napisać interpreter dla nowego języka skryptowego [...] ". W założeniach miał być to:
- łatwy i intuicyjny język;
- zrozumiały kod w języku angielskim;
- przydatność do rozmaitych codziennych celów, owocująca krótkim czasem programowania.
Dopiero na fali jego popularności i bogactwa bibliotek zaczęły powstawać "wielkie projekty"
  • Odpowiedz