Aktywne Wpisy
Badmanek +151
Zawsze fajnie się czyta wpisy osób, które sympatyzują z rosją. Jakie to musi być dla nich ciężkie, że muszą teraz pisać o Tym jak Putin się zemści, jak to Ukraińska ofensywa nic nie da.
Przypomnę wam, że 901 dni temu zaczął się ten spektakl upokorzenia dla rosji.
Ta cała potęga okazała się gówno warta i rosja okazała się być naga
Napadli
Przypomnę wam, że 901 dni temu zaczął się ten spektakl upokorzenia dla rosji.
Ta cała potęga okazała się gówno warta i rosja okazała się być naga
Napadli
SarahC +3
Mirki, mam dzisiaj urodziny i zastanawiam się co by sobie kupić z tej okazji dobrego do jedzonka
Lepiej iść w software developera czy devopsa? Ogólnie wydaje mi się, że całkiem dobrze odnajduję się w devopsowych rzeczach (czasami bez pomocy devopsów potrafię postawić jakiś serwis), ale z drugiej strony doświadczenie mam głównie jako software developer. Mam okazję zmienić pracę na junior devopsa (chyba rzadko się takie stanowiska trafiają, zazwyczaj chcą doświadczonych devopsów), ale wiązałaby się z niższą stawką. Co sądzicie? Jak wygląda rynek jeśli chodzi o DevOps na późniejszych szczeblach kariery?
@travis_: @Whiskeyjack29: raport nofluffjobs z 2021
I chmury tutaj użyłem w rozumieniu chmury publicznej - GCP, Azure, AWS itd
@mutencath: zgadzam się. Z drugiej strony populacja devopsów bardzo by spadła, gdyby chmury nagle znikły. Większość firm starałaby się tworzyć swoje systemy w jak najprostszy sposób tj. monolity czy prosta infrastruktura.
@mutencath: mi chodzi o cloud computing, którego definicja pasuje do tego co wspomniałeś jaki i
Od infrastruktury np. chmurowej są inżynierowie i architekci chmurowi, od budowy i dostarczania aplikacji programiści, a od utrzymania SRE (Site Reliability Engineers).
DevOps to jakieś urojenie bo nie jest ani cloud inżynierem, ani programistą. Programiści sami powinni być w stanie samodzielnie dostarczyć aplikację na środowisko przygotowane przez inżynierów chmurowych.
Wydaje mi się, że niezależnie od tego, czy chmury znikną, czy nie - do monolitów wracać nie będziemy. W dupach się poprzewracało, że pozwolę sobie powiedzieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niemniej fakt, ciężko się nie zgodzić. Warto jednak pamiętać, że devops to nie tylko cloud engineer. Devops to może być równie dobrze configuration engineer - bo devops jako devops to
Ja się nie czuję w potrzebie czarować realia, rób co tam sobie uważasz.
A prawda jest, jaka jest. ¯\_(ツ)_/¯