Definicja: Odpowiednik słów syn i córka, używany wobec osób, które traktują swojego psa jak własne dziecko. Znaczenie: Osoby te często rekompensują sobie w ten sposób brak potomstwa lub bliskich relacji z ludźmi. W centrum ich życia stoi pupil - karmiony, rozpieszczany i opisywany przez w mediach społecznościowych jak dziecko, czasem nawet wożony w wózku. Przedkładają oni dobro zwierząt ponad dobro ludzi. Często bambiniści (osoby, które przesadnie infantylizują psy). Etymologia: połączenie słów pies + syn / córka. Przykłady użycia: - Nie mogę wyjść, psyn ma gorączkę. - Nie mogę iść na imprezę, muszę wykąpać psórkę po spacerze.
-> psiarz
Definicja: Osoba, która posiada psa, zachowuje się wobec otoczenia z przesadną pewnością siebie i lekceważeniem zasad współżycia społecznego, nie liczy się z bezpieczeństwem innych. Znaczenie potoczne: Ktoś, kto nie sprząta po psie, spuszcza go bez smyczy i cieszy się, gdy ludzie schodzą mu z drogi. Często są to przedstawiciele tzw. patologii. Etymologia: pies + przyrostek -arz, tworzący nazwę osoby. Przykłady użycia: - Znowu psiarz puścił swojego amstaffa luzem na plac zabaw. - Nie wiem, co gorsze - kierowcy pod wpływem czy psiarze bez smyczy.
-> antypsiarz
Definicja: Osoba otwarcie sprzeciwiająca się bezmyślności, arogancji i nieodpowiedzialności tzw. psiarzy. Znaczenie: Społeczny buntownik, który domaga się bezpieczeństwa i przestrzegania zasad przez właścicieli psów. Dla jednych bohater, dla innych hejter psów. Etymologia: przeciwieństwo psiarza. Przykłady użycia: - Po tym incydencie z pitbullem został antypsiarzem na pełny etat. - Nie jestem antypsiarzem, po prostu nie chcę zostać pogryziony.
-> psiegryw
Definicja: Osoba, która swoje życiowe niepowodzenia, samotność lub brak pewności siebie rekompensuje posiadaniem psa. Znaczenie: Człowiek, który boi się ludzi, unika kontaktów społecznych i buduje poczucie siły przez posiadanie psa. Zazwyczaj wybiera groźną i dużą rasę, która daje mu złudne poczucie kontroli i siły. Pies staje się jego jedynym przyjacielem i narzędziem dystansowania się od świata. Etymologia: połączenie słów pies + przegryw (od "przegrywania życia"). Przykłady użycia: - Ten psiegryw, nie ma przyjaciół, rozmawia tylko ze swoim pitbullem. - Jak tylko zerwała z nim dziewczyna, to psiegryw kupił dobermana.
Człowiek, który boi się ludzi, unika kontaktów społecznych i buduje poczucie siły przez posiadanie psa. Zazwyczaj wybiera groźną i dużą rasę,
@mk321: Przecież duże agresywne rasy są właśnie wybierane głównie przez ekstrawertyczne sebixy, oskarki i inną patusiarnie. Gdzie tam przegrywowi i wycofanym społecznie spierdoksom do zwracania na siebie uwagi agresywnym kundlem?
Przegrywy boją się ludzi, są niepewni siebie i kupują groźne psy, żeby chociaż przez chwilę poczuć, że ktoś się ich boi (tylko w rzeczywistości nie ich, a ich psa).
Ludzie, którzy tak naprawdę są pewni siebie i odważni nie muszą sobie tego rekompensować psem. Oni jak już, to mają małe pieski (których to właśnie muszą chronić, a nie one ich).
Nic nowego, że patologia ma jakieś deficyty (np. był bity
@mk321: zgłosić można, ale ten konkurs i tak nie ma już sensu odkąd nie uznali zwycięstwa słowa "Julka" któregoś tam roku. Teraz "psiarza" też by nie uznali "bo hejt".
@FrasierCrane nie chodzi o samo wygranie, ale o zgłaszanie i rozpowszechnianie w mediach. Nikt już nie pamięta co wtedy wygrało, a "Julkę" każdy zna. Można im zarzucać że jury jest stronnicze, ale na pewno trzeba przyznać to, że mają zasięgi i upowszechniają słowa (nawet jak sami chcieli temu zapobiec).
Propozycje na:
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
------
-> psyn / psórka
Definicja: Odpowiednik słów syn i córka, używany wobec osób, które traktują swojego psa jak własne dziecko.
Znaczenie: Osoby te często rekompensują sobie w ten sposób brak potomstwa lub bliskich relacji z ludźmi. W centrum ich życia stoi pupil - karmiony, rozpieszczany i opisywany przez w mediach społecznościowych jak dziecko, czasem nawet wożony w wózku. Przedkładają oni dobro zwierząt ponad dobro ludzi. Często bambiniści (osoby, które przesadnie infantylizują psy).
Etymologia: połączenie słów pies + syn / córka.
Przykłady użycia:
- Nie mogę wyjść, psyn ma gorączkę.
- Nie mogę iść na imprezę, muszę wykąpać psórkę po spacerze.
-> psiarz
Definicja: Osoba, która posiada psa, zachowuje się wobec otoczenia z przesadną pewnością siebie i lekceważeniem zasad współżycia społecznego, nie liczy się z bezpieczeństwem innych.
Znaczenie potoczne: Ktoś, kto nie sprząta po psie, spuszcza go bez smyczy i cieszy się, gdy ludzie schodzą mu z drogi. Często są to przedstawiciele tzw. patologii.
Etymologia: pies + przyrostek -arz, tworzący nazwę osoby.
Przykłady użycia:
- Znowu psiarz puścił swojego amstaffa luzem na plac zabaw.
- Nie wiem, co gorsze - kierowcy pod wpływem czy psiarze bez smyczy.
-> antypsiarz
Definicja: Osoba otwarcie sprzeciwiająca się bezmyślności, arogancji i nieodpowiedzialności tzw. psiarzy.
Znaczenie: Społeczny buntownik, który domaga się bezpieczeństwa i przestrzegania zasad przez właścicieli psów. Dla jednych bohater, dla innych hejter psów.
Etymologia: przeciwieństwo psiarza.
Przykłady użycia:
- Po tym incydencie z pitbullem został antypsiarzem na pełny etat.
- Nie jestem antypsiarzem, po prostu nie chcę zostać pogryziony.
-> psiegryw
Definicja: Osoba, która swoje życiowe niepowodzenia, samotność lub brak pewności siebie rekompensuje posiadaniem psa.
Znaczenie: Człowiek, który boi się ludzi, unika kontaktów społecznych i buduje poczucie siły przez posiadanie psa. Zazwyczaj wybiera groźną i dużą rasę, która daje mu złudne poczucie kontroli i siły. Pies staje się jego jedynym przyjacielem i narzędziem dystansowania się od świata.
Etymologia: połączenie słów pies + przegryw (od "przegrywania życia").
Przykłady użycia:
- Ten psiegryw, nie ma przyjaciół, rozmawia tylko ze swoim pitbullem.
- Jak tylko zerwała z nim dziewczyna, to psiegryw kupił dobermana.
------
https://sjp.pwn.pl/msr
------
Nieodpowiednie komentarze (nie na temat, hejt, trollowanie) będą usuwane.
źródło: cb3ab6cb-8354-4fbe-b55b-0ef73c2b6796
PobierzNazw własnych nie przyjmują...
Bardziej się przyjęło psyn.
Chyba że chodzi ci o inne znaczenie.
Co to znaczy?
Było zgłaszane, ale z tego co kojarzę to chyba nigdy nie wygrało ani nawet nie było wysoko.
Wszystko ładnie i obiektywnie opisane.
Pozdrawiam i smacznej kawusi życzę
@mk321: Przecież duże agresywne rasy są właśnie wybierane głównie przez ekstrawertyczne sebixy, oskarki i inną patusiarnie. Gdzie tam przegrywowi i wycofanym społecznie spierdoksom do zwracania na siebie uwagi agresywnym kundlem?
Przegrywy boją się ludzi, są niepewni siebie i kupują groźne psy, żeby chociaż przez chwilę poczuć, że ktoś się ich boi (tylko w rzeczywistości nie ich, a ich psa).
Ludzie, którzy tak naprawdę są pewni siebie i odważni nie muszą sobie tego rekompensować psem. Oni jak już, to mają małe pieski (których to właśnie muszą chronić, a nie one ich).
Nic nowego, że patologia ma jakieś deficyty (np. był bity
W sumie racja. Podstawowym słowem jest psiecko (dziecko), a pochodnymi psyn/psórka (syn/córka).
"Nie mogę iść na imprezę, bo muszę kupić wózek na adopciny mojemu psynowi. Każde psiecko już taki ma."
@mk321: dobrze że użyłeś poprawnej definicji tego słowa a nie tę przekręconą którą psiarze próbują usilnie forsować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@FrasierCrane nie chodzi o samo wygranie, ale o zgłaszanie i rozpowszechnianie w mediach. Nikt już nie pamięta co wtedy wygrało, a "Julkę" każdy zna. Można im zarzucać że jury jest stronnicze, ale na pewno trzeba przyznać to, że mają zasięgi i upowszechniają słowa (nawet jak sami chcieli temu zapobiec).
źródło: 820bda8b502cabc2e1e58f77c4b5ce31f3e19a4068db97366b1fae32ada7814c
Pobierza) osoba, która za wszystkie swoje niepowodzenia obwinia psy;
b) osoba, która zaspokaja swoje deficyty psem (np. nikt go nie lubi to se kupił psa xD).
Ja przyznam, że lubię to słowo,. Jest takie dźwięczne i fajnie łączy psa i przegrywa. Ale w pierwszym
źródło: 2025-10-24 00_34_13-Window
Pobierz