Wpis z mikrobloga

@grafixautozine: jest też taki scenariusz, że po prostu ceny dostosują się do nowej rzeczywistości finansowej klientów ;D

@haha123: W drugiej wersji najem tak skoczy że znowu będzie się opłacało lokowac hsjs w nieruchomości
  • Odpowiedz
Dokładnie tak jak prognozowałes, jesteś geniuszem

@kaaban: a już mi się nie chce wertować moich dawnych wpisów, ale tak, dokładnie taki spadek zdolności kredytowej prognozowałem ;D

Jak Ci się nudzi to możesz sobie poszukać ;D
  • Odpowiedz
@haha123: jeżeli ludzie przestaną brać kredyty hipoteczne to banki będą zmuszone szukać nowych produktów i zaproponować kredyty ze stałymi niskimi stopami jak chociażby na zachodzie.

To nie jest tak, że bank nie zarabia na stałych stopach, bo zarabia, ale na zmiennych zyski są wielokrotnie wyższe w obecnej sytuacji.
  • Odpowiedz
  • 7
@haha123: jak to było? Towar kosztuje tyle, ile klient jest w stanie za niego zapłacić? No to teraz klienci są w stanie zapłacić maks 200k za kawalerkę w Warszawie.

Tyle w stanie jest zapłacić Polak. Przyjdzie fundusz skandynawski i za te sama kawalerkę zapłaci 2x tyle a tobie pozostanie wynajem i jedzenie chleba ze łzami
  • Odpowiedz
  • 0
@Slimac tuż koło mnie na warszawskiej Woli skandynawski fundusz wykupił wszytkie mieszkania w inwestycji zanim ktokolwiek wykopał dziurę w ziemi. W ubiegłym roku fundusze wykupiły 17 procent wszystkich nowych mieszkan w Polsce i z roku na rok ten trend rośnie, (ile procent mają udziału w dużych miastach - możemy się domyślać) Jeżeli uważasz że fundusze wykupujące nieruchomości nie tylko w Polsce ale i w całej Europie to mit to rozpędź się
  • Odpowiedz